BR55, Piko

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
adrian pander
Kontakt:

Re: BR55, Piko

Post autor: adrian pander »

Aby nasz BR55 w barwach PKP był jak najbardziej zbliżony do rzeczywistej lokomotywy to proszę o przesłanie zdjęć.

Nasz model ma być tej samej konstrukcji co model niemiecki czyli małe reflektory.

Wg Was powinien mieć białe obręcze czy nie?

Czy malowanie modelu H0 jest prawidłowe? Jeżeli nie to w czym problem?

Proszę o odpowiedź osób znawców tematu. Może się uda coś załatwić w temacie.
Na zdjęciach jest jak pisałem na razie tylko fotomontaż.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

oelka pisze:...cena zależy też od wyprodukowanej ilości egzemplarzy i planowanej ich sprzedaży. Ten producent nie bawi się w ryzyko utopienia większych środków w produkcję modeli, które się nie sprzedają.
Obawiam się, że ceny PIKO mają niewiele wspólnego z indywidualną kalkulacją ryzyka i kosztów. :?
Przykładowo, Vectron PKP jest droższy od wersji bazowej o "zaledwie" 15€, choć w jego cenę oprócz dedykowanego malowania (stemple na całą ścianę!) wchodzą też 2 dodatkowe pantografy (dla AC i DC). Wygląda to tak, jakby każdy "niszowy" model PIKO (nieważne, czy wymaga tylko innego stempelka, czy montażu dodatkowych detali) był po prostu automatycznie o 10% droższy (w zaokrągleniu). Dla Vectrona jest to 159,99€ -> 15€, a dla Tp1 209,99€ -> 20€. Identyczną cenę (+10%) dostała też czeska wersja BR55, choć rynek czeski jest na pewno pojemniejszy i obarczony mniejszym ryzykiem niż polski. Czesi są więc chyba jeszcze mniej zachwyceni niż my... Do tej samej szufladki (+10%) wpadły też czeski i słowacki Vectron.

Nie widzę więc tu żadnej kalkulacji kosztów i ryzyka tylko prostą zasadę - albo płacz i płać +10%, albo nie kupuj. :|
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

Post autor: piottrw »

Czeska wersja BR55 kosztuje tyle samo co PKP. Może ten czerwony kolor do tamponu jest taki drogi? :/
Albo muszą dwa razy przybijać, czerwony a potem biały? Na DR idzie tylko biały.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

Produkcja różnych wersji Kosztuje mniej więcej tyle samo, ale cena zależy też od wyprodukowanej ilości egzemplarzy i planowanej ich sprzedaży. Ten producent nie bawi się w ryzyko utopienia większych środków w produkcję modeli, które się nie sprzedają.
Wojtek_Kraków
Kontakt:

Post autor: Wojtek_Kraków »

T_Domagalski pisze:Trudna do zrozumienia jest natomiast ta różnica cen sugerowanych między malowaniem DR a PKP, wynosząca 20€ (prawie 10% ceny podstawowej). W tej sytuacji jak ktoś będzie chciał mieć "prawdziwie polską" Tp1, to kupi wersję niemiecką, a równowartość tych 20€ przeznaczy na blaszki i mosiężną "biżuterię" do jej waloryzacji. I jeszcze coś zostanie w portfelu. 8)
I to jest najbardziej wkurzające.
I nie uwierzę że przezbrojenie maszynerii z drukowania niemieckich oznaczeń na polskie kosztuj tyle kasy.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

Ciora pisze:Spodziewałem się bardziej polskiej, wręcz typowo polskiej....Bo miała być ona testem na chłonność polskiego rynku. Teraz zaczynam się o ten wynik martwić.
Ponoć testem chłonności rynku miał być wydany wcześniej Vectron. :roll:
Pomimo stosunkowo nietrafnego wyboru (EU46 w wersji multi-systemowej jeżdżą głównie poza granice naszego kraju), to chyba nie jest aż tak źle, skoro zdecydowali się wypuścić BR55 w malowaniu PKP.

Trudna do zrozumienia jest natomiast ta różnica cen sugerowanych między malowaniem DR a PKP, wynosząca 20€ (prawie 10% ceny podstawowej). W tej sytuacji jak ktoś będzie chciał mieć "prawdziwie polską" Tp1, to kupi wersję niemiecką, a równowartość tych 20€ przeznaczy na blaszki i mosiężną "biżuterię" do jej waloryzacji. I jeszcze coś zostanie w portfelu. 8)
Peter_KR
Kontakt:

Post autor: Peter_KR »

Szczerze liczyłem, że PIKO wyda w tym roku Vectrona ZSKK Cargo, co poczynili w zeszłym H0, ale niestety nie. Szkoda bo pasowałby zarówno do składów pasażerskich IC jak towarowych we współczesnych klimatach Polski.

Martwi za to zapowiedź przez PIKO ET21 w H0, ponownie "zamiatając" po istniejącym modelu od MTB. To może się przełożyć mocno na strategię, lub kondycję MTB. Pożyjemy zobaczymy.
cichonęk
Kontakt:

Post autor: cichonęk »

Mnie cały czas chodzi o to konkretne malowanie, które odpowiada okresowi kiedy ta lokomotywa miała poniemiecki osprzęt i oświetlenie tak jak oferowany model.
DrCodeWizzard
Kontakt:

Post autor: DrCodeWizzard »

cichonęk pisze:Jeśli to malowanie (o ile będzie zachowane) to także Twoja zasługa, to z mojej strony gorące brawa.
Aż takich zasług to bym sobie nie przypisywał. Napisałem do nich poprostu enaila że Tp1 wydali w HO, a ja i wiele osób w Polsce by kupiło parowóz w TT...
cichonęk
Kontakt:

Post autor: cichonęk »

DrCodeWizzard pisze:... zwłaszcza że pisałem do PIKO o wydanie tej lokomotywy w tym malowaniu :)
Jeśli to malowanie (o ile będzie zachowane) to także Twoja zasługa, to z mojej strony gorące brawa.
markom
Kontakt:

Post autor: markom »

Stoi, że lipiec 2020
Także coś koło tej daty można się spodziewać modelu
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Post autor: Borczy »

Ciora pisze:Czy to jest ta szumnie zapowiadana na targach Hobby przez pana Grzegorza z PIKO Polska lokomotywa? Spodziewałem się bardziej polskiej, wręcz typowo polskiej....Bo miała być ona testem na chłonność polskiego rynku. Teraz zaczynam się o ten wynik martwić.
Miałem to samo w głowie ale kolega mnie ubiegł. Cisnęły mi się bardziej niecenzuralne słowa, ale może poczekajmy bo czajnik może być tylko przystawką przed głównym daniem w postaci spektakularnej lokomotywy :lol: .
Wojtek_Kraków
Kontakt:

Post autor: Wojtek_Kraków »

Cholera, coś mi sie wydaje że trzeba będzie napaść na bank ;)
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

Post autor: piottrw »

Ciekawe jaki przydział będzie. W Krakowie lokomotywy te prowadziły pociągi do Kocmyrzowa - moja ulubiona, nieistniejąca już niestety linia kolejowa.
DrCodeWizzard
Kontakt:

Post autor: DrCodeWizzard »

Może będzie jeszcze jakaś niespodzianka?

Ja ten model kupię (nawet w Polskim sklepie, mimo że z Niemiec nie musiałbym płacić VAT) zwłaszcza że pisałem do PIKO o wydanie tej lokomotywy w tym malowaniu :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Parowe”