TT Nowości - Jesień 2006

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Re: TT Nowości - Jesień 2006

Post autor: oelka »

carman pisze:Drobna poprawka. To 100% model.
Epoch V Schweizerische Bundesbahnen (SBB) Cargo
Ciekawe, czy znajdą się lokomotywy w tym malowaniu.
Z oferty Tilliga nie bardzo wiadomo jakie. Wieksze szanse moze dac w przyszlosci Kühn, ktory szlifuje model BR185.

Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
Awatar użytkownika
carman
Kontakt:

Post autor: carman »

Drobna poprawka. To 100% model.
Obrazek
Epoch V Schweizerische Bundesbahnen (SBB)
Cargo

Ciekawe, czy znajdą się lokomotywy w tym malowaniu.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Ja sądze że ten czerwony zestaw to już nawet nie jest "na zachetę", bo jak kreować obraz kolei przez takie pseudo lokomotywy? Jest to zwykła zabawka. Cena pewnie też daje do myślenia, czy warto dziecku na zarżnięcie dać zestaw za ok 300 pln. No ale to już kwestia indywidualnego podejścia. Moja córka ma 5 lat i jej przygoda z TT to moje modele, wie że nie wszystko się dotyka, orientuje się jaka lokomotywa pracuje, wie co będziemy budować. Razem idziemy na makietę i to chyba zdrowsze podejście niz kiczowate zabawki.
Wracając do nowosci interesująca może jest ta 56-ka. Oby nie powtórzono błędów znanych z BR119 i 120.
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2006, 08:42 przez Maciej, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Charakterek pisze:Wracając do tego czerwonego zestawu. Jest to zestaw dla dzieci. I takim pozostanie. I mówię Wam, że 1000000 razy bardziej wolałbym dziecku kupić ten zestaw i niech go zarzyna niż dać mu jakąkolwiek lokę w wersji pudełkowej. Dziecko ma zestaw w atrakcyjnym czerwonym kolorze
Czy do takiego zestawu koniecznie trzeba wyprodukowac lokomotywe z gatunku s-f? Na tym swiecie i w Niemczech jest tak duzy wybor pojazdow trakcyjnych ze mozna znalezc cos bardziej pasujacego do takiego zestawu niz to czerwone "cos" wygladajace jak atrapa do testow czolowego zderzenia? To juz duzo lepsze byly te skrocone lokomotywy BTTB w zestawach z zasilaczem na baterie, poniewaz nie byly az tak karykaturalne.
Przywyczajajmy dzieci do kolei i jej modeli, szczegolnie w TT. Ale nawet zabawki mozna wykonac tak, by wygladaly w miare realistycznie i byly bezpieczne dla dzieci.

Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

Wracając do tego czerwonego zestawu. Jest to zestaw dla dzieci. I takim pozostanie. I mówię Wam, że 1000000 razy bardziej wolałbym dziecku kupić ten zestaw i niech go zarzyna niż dać mu jakąkolwiek lokę w wersji pudełkowej. Dziecko ma zestaw w atrakcyjnym czerwonym kolorze co w połączeniu z zestawem z T334 daje coraz większe pole do manewru! Mnie osobiście taka inicjatywa się podoba. Można nawet od maleńkego dzieci do TT przyzwyczajać, a w 334 to praktycznie nie ma się co zepsuć.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

DBv pisze:To ja dorzucę jeszcze coś takiego:

Obrazek

Model produkowany przez nieznaną firmę (Tillig ?) na zlecenie Modist. To jedynie przykład, bo ma pojaiwć sie pare wersji wagonu. Mają być dostepne jeszcze w tym roku
Pasowalo by na Tilliga. Chocby dlatego, ze wagon BDomsb lub ABDsbd powinien byc zbudowany na podwoziu Halberstadta. A ten wagon jest w ofercie Tilliga. Model dla osob poruszajacych sie w epoce IVc.

Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
Kilkujadek
Kontakt:

Re: TILLIG nowości jesien2006

Post autor: Kilkujadek »

KrzyszTTof pisze: A toto takie coś czerwone to mi wygląda na fragmenty pudła 101 na podwoziu T334.
Jak widać Tillig kontynuuje tradycje BTTB. Co jeszcze zobaczymy na tym podwoziu ??
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Re: wiewiórki o nowościach

Post autor: DBv »

MarcinSz pisze:donoszą, że "zmodernizowana" BR 56 będzie kosztować ok. 170 euro
eeehhh...
Chyba w Sebnitz. Pewnie w praktyce będzie trochę tańsza, bo Sebnitz do najtańszych sklepów nie należy. Przykładowo u Hohmann kosztuje 150Euro i myślę że ceny bedą oscylowały w tych granicach.
MarcinSz
Kontakt:

wiewiórki o nowościach

Post autor: MarcinSz »

donoszą, że "zmodernizowana" BR 56 będzie kosztować ok. 170 euro
eeehhh...
Marcin Szwanenfeld
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

To ja dorzucę jeszcze coś takiego:

Obrazek

Model produkowany przez nieznaną firmę (Tillig ?) na zlecenie Modist. To jedynie przykład, bo ma pojaiwć sie pare wersji wagonu. Mają być dostepne jeszcze w tym roku
Cobrix
Kontakt:

Post autor: Cobrix »

DBv pisze:Nic sie nie pomyliło, cudzysłów wszak nie przez przypadek sie tam pojawił... :)
A to przepraszam nie zalapalem :)

Kurcze naprawde sie napalilem :) ale tyle ojro za jednego loka ... Rozumiem 50, 60% za ekskluzywnosc ale 150% !! :(

Co prawda to nadal nie 8000Euro za indywidualny model (ogladnalem ten film o modelarzach) ale nie na polska kieszen niestety.

Niedawno dolecial do mnie zza wielkiej wody DASH 8-40CW. Model Atlasa - seria gold - z dzwiekiem Quantum. Poezja - mam filmik z dzwiekiem moge pokazac tylko nie wiem gdzie go umiescic. To juz zdecydowanie wole taki model niz indywidualne malowanie aerografem nawet gdyby robil to sam Mr. Tillig :)
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Cobrix pisze:A do tej turystycznej 218 sa jakies wagony? Jakie sklady w oryginale z tym chodza?
DBv pisze:I chyba chodziły, bo już zdaje sie to malowanie nie wystepuje.
Raczej nie, a sklad byl bardzo ciekawy.
http://www.railfaneurope.net/pix/de/car ... g/pix.html
Bezprzedzialowe jedynki z tych pociagow turystycznych mozna zobaczyc w BWE. Sa to wagony typu Bpmz 857, zbudowane na bazie dobrze znanych w TT wagonow bezprzedzialowych klasy 2, typu Bpmz 291 (TT-Model). Wagony te maja dosc oryginalny rozklad wnetrza.
Miejsca sa ustawione przy stolikach w ukladzie 1+1, 1+2, lub 2+2. Dodam jeszcze ze w BWE zajely miejsce wagonow Avmz 111, ktore niedawno pojawily sie w ofercie Tilliga.
Charakterek pisze:o 56 pisałem już w styczniu, jak tylko nowości 2006 wyszły, na starym forum. To było oczywiste, że zrobią jej podwoziową bliźniaczkę z dodatkowym plecaczkiem. A więc - znów mam 86 i 56 u siebie w domku. I to jest dobre!
Ciekawe gdzie w BR56 zostal umieszczony silnik... Bo wyglada to, tak na pierwszy rzut oka, na dosc powierzchowna modernizacje. A w tej lokomotywie, jak w zadnej innej przydala by sie pusta kabina z odtworzonym wnetrzem w postaci drzwiczek do paleniska, manometrow, kranow...
DBv pisze:Było oczywiste, masz rację. Ale chyba po raz pierwszy pojawiło sie to oficjalnie na stronie Tilliga, i jak dla mnie trochę zaskoczył mnie fakt, ze jako pierwsze możemy zobaczyć zdjęcie przerobionej BR56 a nie zapowiadanej dużo wczesniej BR86.
Skoro BR86 sprawia im jakies problemy to "odswiezyli" stara metoda BR56. Aby jednak cos miec w ofercie i nie dac plamy.

Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Nic sie niep omyliło, cudzysłów wszak nie przez przypadek sie tam pojawił... :)
Pomyśl jednak co za tą cenę otrzymujesz! Model malowany ręcznie, nie jakimś tam tampodrukiem, a każdorazowo aerografem. Każdy będzie więc niepotarzalny!. No i certyfikat potwierdzający ekskluzywność produktu dostaniesz! Kuhn nie da Ci tego, co da Ci Tillig! :)
Ostatnio zmieniony 08 wrz 2006, 14:23 przez DBv, łącznie zmieniany 1 raz.
Cobrix
Kontakt:

Re: TILLIG nowości jesien2006

Post autor: Cobrix »

DBv pisze:BR218 natomiast pojawia sie w malowaniu Touristikzug (takie samo jak u BR103), oczywiście DBAG, epoka V (zapisy! + "niewygórowana cena").
DBv ja Ci tego nie daruje !! Paskudny prowokatorze :mrgreen:

Zapisy i owszem ale NIEWYGOROWANA CENA !! Chyba Ci sie tlumaczenie pomylilo :) Nie Preisknaller ale Preis unter vorbehalt

Modelbahnshop Sebnitz

250 ojro :( - caly misterny plan w ....
To juz wole dwa Kuehny i jeszcze na dekodery bedzie :)
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Cobrix pisze: DBv gdzie to znalazles na stronach Tilliga? Nie moge znalezc :( jaki toto ma nr Tilliga?
Nr.kat.
500518

Na stronie szukaj w dziale nowości, (str.12)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”