Google nie gryzie
http://model-railroad-hobbyist.com/node/19070
Moja TeTka i inne akcesoria - CenTTury
Moderator: mod-Moja TT
- drlukasz
- Kontakt:
-
Century
- Kontakt:
Re: Moja TeTka i inne akcesoria - CenTTury
Nie zapalać światełek ?ArturSchŁ pisze:Rozumiem, że zabawa światłami, ale żeby cały człon był ciemny![]()
![]()
...a czerwone, końca składu
Z czerwonymi światełkami jest ten kłopot, ze trzeba ingerować mechaniczne w wagoniki - w sumie to tylko 4 otwory - na razie brak odwagi i odpowiednich narzędzi. Zostaje jeszcze sprawa "zaklejenia" tych otworów czymś przepuszczającym światło - gdzieś doczytałem patent z folią do naprawy tylnych świateł w samochodzie.
I jeszcze kwestia dekodera, obecny jest tylko 4 funkcyjny - zabawa ze światełkami była by podzielna na połowę składu (sterowanie 2 pierwszymi lub ostatnimi) - dwie funkcje na przód/tył
Najlepszy rozwiązaniem użycie dekoder z przynajmniej z 6 funkcjami (2- przód tył i 4 na każdy wagon). Niestety dekodery zwiększa ilością funkcji to już ZIMO lub ESU. Natomiast w bardziej przyjaznych cenach brak tego typów rozwiązań. Szukałem czegoś też do samodzielnego poskładania - ale wszystkie schematy na jakie trafiłem dotyczyły 4 funkcyjnych. Niestety brak wystarczającej wiedzy elektronicznej do popełnienia samodzielnie takiego układu.
Jeśli ktoś dysponuje takim schematem dekodera z większa ilością funkcji i chce się z nim podzielić to będę bardzo wdzięczny
cdn...
- womo
- Kontakt:
Jak to w PKPArturSchŁ pisze:Rozumiem, że zabawa światłami, ale żeby cały człon był ciemny![]()
W zeszłym roku jechałem składem w którym drzwi otwierały się tylko w pierwszym wagonie. A że miejsca miałem w ostatnim to spacer przez cały skład z walizkami i dzieciakami dwa razy ...
To takie światła jak najbardziej są realne ...
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Rozumiem, że zabawa światłami, ale żeby cały człon był ciemny
-
Century
- Kontakt:
Do założenia oświetlenia wykorzystałem fabryczne zamontowane podłączenia - we wagoniki nie trzeba fizycznie ingerować ani nić lutować. Jednakby aby nie było tak prosto to okazało się, że trzeba odwrócić kółka w jednym z krańcowych wózków (oba pobierały prąd z tej samej szyny). Do montażu oświetlenia użyłem taśmy dwustronnej.
Wszystkie połączenia miedzy wagonami zrobione są na złączkach, tak więc można konfigurować dowolnie wielkość składu 2,3,lub 4 wagony.
A takie jest efekt mojego poczynania:
Z wyłączonym oświetleniem
Bipa 05
Z włączonym oświetleniem:
Bipa 06
Bipa 07
Bipa 08
Trochę przy inny oświetleniu
Bipa 09
Bipa 10
I po ciemku
Bipa 11
Tak jak wspomniałem wcześniejszym poście możliwe, że poczynię prosty regulator napięcia - który będzie dawał mi możliwość regulacji jasności oświetlenia.
cdn...
Wszystkie połączenia miedzy wagonami zrobione są na złączkach, tak więc można konfigurować dowolnie wielkość składu 2,3,lub 4 wagony.
A takie jest efekt mojego poczynania:
Z wyłączonym oświetleniem
Bipa 05
Z włączonym oświetleniem:
Bipa 06
Bipa 07
Bipa 08
Trochę przy inny oświetleniu
Bipa 09
Bipa 10
I po ciemku
Bipa 11
Tak jak wspomniałem wcześniejszym poście możliwe, że poczynię prosty regulator napięcia - który będzie dawał mi możliwość regulacji jasności oświetlenia.
cdn...
-
Century
- Kontakt:
Jeśli chodzi o LEDy to użyłem:
ULTRA WHITE WARM LED SMD 0805 (światłość 1950 mcd; 20mA; 3,2V) - rzeczywisty spadek napięcia to 2,68V
Rezystory były dobierane przy założeniach: 18V, 0,002A i spadku napięcia 3,2. Tutaj mam dylemat czy jeszcze bardziej nie powinienem zejść w dół gdzieś między 0.0013A a 0,0018A. Dlatego myślę o dodaniu jakiegoś potencjometru, który można byłoby wstępnie obniżać napięcie dla całego układu. Pewnie popełnię układzik, który zintegruje pierwsza wtyczkę z możliwością regulacji napięcia. Da mi to też możliwość regulacji w stosunku do następnych elektryfikowanych wagoników.
W necie znalazłem dyskusje i a nawet można powiedzieć boje jak wiele cennego prądu potrafią zużyć oświetlone wagoniki. To podam, że w teorii można na 1A przy tych założeniach zastosować 500LED. Wspomnę tylko, że dekoder ten posiada tzw tryb multiplexu co oznacza że w jednej chwili w rzeczywistości oświetlony jest jeden wagonik. Tu może każdy sobie sam odpowiedzieć czy pasażerowie po nocach maja siedzieć po ciemku czy warto poświęcić trochę cennych Amper
Dodałbym zdjęcia już z poskładanych wagonikach, ale niestety padły baterie w aparacie
to pewnie wkrótce.
cdn...
ULTRA WHITE WARM LED SMD 0805 (światłość 1950 mcd; 20mA; 3,2V) - rzeczywisty spadek napięcia to 2,68V
Rezystory były dobierane przy założeniach: 18V, 0,002A i spadku napięcia 3,2. Tutaj mam dylemat czy jeszcze bardziej nie powinienem zejść w dół gdzieś między 0.0013A a 0,0018A. Dlatego myślę o dodaniu jakiegoś potencjometru, który można byłoby wstępnie obniżać napięcie dla całego układu. Pewnie popełnię układzik, który zintegruje pierwsza wtyczkę z możliwością regulacji napięcia. Da mi to też możliwość regulacji w stosunku do następnych elektryfikowanych wagoników.
W necie znalazłem dyskusje i a nawet można powiedzieć boje jak wiele cennego prądu potrafią zużyć oświetlone wagoniki. To podam, że w teorii można na 1A przy tych założeniach zastosować 500LED. Wspomnę tylko, że dekoder ten posiada tzw tryb multiplexu co oznacza że w jednej chwili w rzeczywistości oświetlony jest jeden wagonik. Tu może każdy sobie sam odpowiedzieć czy pasażerowie po nocach maja siedzieć po ciemku czy warto poświęcić trochę cennych Amper
Dodałbym zdjęcia już z poskładanych wagonikach, ale niestety padły baterie w aparacie
cdn...
- kaine
- Kontakt:
Jakiego koloru diody SMD użyłeś ?
-
Century
- Kontakt:
Moja TeTka i inne akcesoria - CenTTury
Witam
Na wstępie chce napisać, że będą tu zamieszczał moje modyfikacje taboru, a w sumie to jego przeróbki na cyferkę. Z czasem, może wyjdzie z tego jakiś fajny samouczek, a pewnie też czego się dowiem - bo w sumie rozpoczynam przygodę z cyferka.
Na początek poszedł do przeróbki piętrusek Tillig-a (13737 i 13746). Do jego oświetlenia postanowiłem wykorzystać gotowy dekoder funkcji Rubikus-a. Posiada on 4 sekcja i postanowiłem wykorzysta, każda z nich do oświetlenie poszczególnych wagonu - tak więc można sterować oświetleniem każdego wagonu z osobna.
Do każdego wagonu zostały wykonanie dwie płytki z oświetleniem w sumie trzy różne projekty (2x krańcowe góra, 2xśrodkowe góra i 4xkrancowe i środkowe dół). W projekty płytek wykorzysta elementy SMD 0805
A tak to wygląda - same płytki
Bipa 1
A tutaj już po montażu elementów i jego efekt.
Bipa 2
Bipa 3
Bipa 4
Teraz jak już mamy całą elektrykę to trzeba to włożyć do środka wagoników
Na wstępie chce napisać, że będą tu zamieszczał moje modyfikacje taboru, a w sumie to jego przeróbki na cyferkę. Z czasem, może wyjdzie z tego jakiś fajny samouczek, a pewnie też czego się dowiem - bo w sumie rozpoczynam przygodę z cyferka.
Na początek poszedł do przeróbki piętrusek Tillig-a (13737 i 13746). Do jego oświetlenia postanowiłem wykorzystać gotowy dekoder funkcji Rubikus-a. Posiada on 4 sekcja i postanowiłem wykorzysta, każda z nich do oświetlenie poszczególnych wagonu - tak więc można sterować oświetleniem każdego wagonu z osobna.
Do każdego wagonu zostały wykonanie dwie płytki z oświetleniem w sumie trzy różne projekty (2x krańcowe góra, 2xśrodkowe góra i 4xkrancowe i środkowe dół). W projekty płytek wykorzysta elementy SMD 0805
A tak to wygląda - same płytki
Bipa 1
A tutaj już po montażu elementów i jego efekt.
Bipa 2
Bipa 3
Bipa 4
Teraz jak już mamy całą elektrykę to trzeba to włożyć do środka wagoników