makieciarnia daraska
Moderator: mod-Makieta
- wicy
- Kontakt:
Re: makieciarnia daraska
Nie mam schematu, więc testuję tak trochę w ciemno (nie znam położenia obrotnicy), ale jeśli nie chcesz IBW, na EW2 też to wyjdzie, ale trzeba skrócić tory stacyjne bardziej niż ciut.
- daraśekp
- Kontakt:
Tak, mówimy (myślimy) o tym samym. Rozjazdu łukowego ibw nie chcę wstawiać. Jakoś mi on nie ''leży''.
Już prędzej symetryczny abw na fleksie i odpowiednio wyprofilowany (lekki łuk) jednak tego nie testowałem jak będzie się zachowywał...
Już prędzej symetryczny abw na fleksie i odpowiednio wyprofilowany (lekki łuk) jednak tego nie testowałem jak będzie się zachowywał...
- wicy
- Kontakt:
Tory stacyjne miałem na mysli.
Nie wiem tylko, czy wtedy zjazd w prawo z tego łuku nie musiałby być zrealizowany na rozjeździe łukowym.
Czy poniesienie do góry zwrotnicy 1 i ustawienie 2 w osi 1 nie poprawi łuku dojazdowego do obrotnicy? Nie wiem tylko, czy wtedy zjazd w prawo z tego łuku nie musiałby być zrealizowany na rozjeździe łukowym.
- daraśekp
- Kontakt:
Jedynie mogę skrócić tory stacyjne. Obecnie mają długość ciut powyżej 130cm...
Wiem, wygląda to ciut ''garbato''...
...który układ więc lepszy?

Wiem, wygląda to ciut ''garbato''...
...który układ więc lepszy?
- wicy
- Kontakt:
Nie da się trochę skrócić choć odrobinę całego górnego układu 5 torów i podnieść je do góry, żeby zwrotnice różowe 3 i 4 były w osi? Wyprostował by się ten ślepy tor a łuk najazdu na obrotnicę bardziej może wyłagodził (albo raczej bardziej wyoblił w miejsce łączenie ślepego ze zwrotnicą)
- daraśekp
- Kontakt:
Mała poprawka układu z myślą o parowozach (dzięki Adrian za podpowiedź). Niestety, kosztem rozjazdu Tadeusza. Niemniej jednak chciałbym go gdzieś wmontować...
...jakieś sugestie?
...jakieś sugestie?
- daraśekp
- Kontakt:
Chylę czoła Tadziu. Piękna, mozolna robótka. Zdjęcia tego nie oddają.
Jeśli możesz zdradzić schemat połączeń, chętnie skorzystam.
Jeśli możesz zdradzić schemat połączeń, chętnie skorzystam.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Spod mojego dłuta on wyszedł...daraśekp pisze:Sprawdziłem ten rozjazd który posiadam (może ktoś rozpozna swoją ręczną robótkę) i okazuje się, że krótszy łuk jest po przeciwnej stronie niż rozjazd w projekcie... Dość fajnie wykonany, stąd szkoda mi go nie wykorzystać...

- daraśekp
- Kontakt:
Wmontowałem proste dojazdy, oraz zmieniłem układ urządzeń. Na dziś wystarczy:
- womo
- Kontakt:
Popróbuj ja minimalnego nie mierzyłem.
Mam miejsce i tak dałem na próbę 8 cm, a że pasowało to tak zostało.
Mam miejsce i tak dałem na próbę 8 cm, a że pasowało to tak zostało.
- daraśekp
- Kontakt:
Zmierzyłem, 37mm (niestety nie wrzuciłem tego w projekt). W razie czego ciut się wydłuży.womo pisze:Nie wiem ile mają te z roko długości. U mnie ich nie było i odrazu robiłem z łuku. Ale jak pisze Artur długie sie nie mogły wpasować. Teraz robię 8 cm prostego przy obrotnicy i dopiero łuk i jest bardzo dobrze
Added in 1 minute 40 seconds:
Ja znalazłem to samo tu. Dodatkowo kilka fotek z lotu ptakawicy pisze:A ja się sugerowałem tą stroną - http://www.nostalgiazapara.pl/obrzadzan ... -zdjeciachdaraśekp pisze:ten domek to piaskowanie, nawęglaniem sugerowałem się z tej fotki:
Nie wiem, czy tego węgla nie będzie za dużo...
Przejrzyj. Dużo klimatów okołoobrotnicowych

-
- Kontakt:
Na ten krótki tor to może ASF Arnolda by wszedł?
- wicy
- Kontakt:
A ja się sugerowałem tą stroną - http://www.nostalgiazapara.pl/obrzadzan ... -zdjeciachdaraśekp pisze:ten domek to piaskowanie, nawęglaniem sugerowałem się z tej fotki:
Nie wiem, czy tego węgla nie będzie za dużo...
Przejrzyj. Dużo klimatów okołoobrotnicowych

- womo
- Kontakt:
Nie wiem ile mają te z roko długości. U mnie ich nie było i odrazu robiłem z łuku. Ale jak pisze Artur długie sie nie mogły wpasować. Teraz robię 8 cm prostego przy obrotnicy i dopiero łuk i jest bardzo dobrze 

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Ważna jest długość prostego odcinka, tego w detalu 35901 Roco. W czeskiej obrotnicy są krótsze, a zaraz za nimi dałem łuki i było kiepsko. Też mi się wydawało, że powinno być OK, już nie pamiętam jaki to R było, bo dawno i już rozmontowałem.daraśekp pisze:Myślisz Artur, że za ostro?
Po prostu sprawdź krokodylem E94, długimi parowozami (najazd przodem, tyłem) no i może jeszcze jakimś długim wagonem (m-wahen, halber)....