Moje moduły S2Tandardowe

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Kilkujadek
Kontakt:

Re: Moje moduły S2Tandardowe

Post autor: Kilkujadek »

Dwudziestoośmio milimetrowa perwersja w czystej formie:
Obrazek Obrazek
P.S.
Takie coś sobie ugwazdałem:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2011, 22:00 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

Jeszcze większy z Wiciowych warsztatów. Teraz to już sam nie wiem ile mam skrzynek :roll:
:mrgreen:
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

Do tej pory bazowałem na części stożkowej wysięgnika malarskiego, ten wynalazek opiera się na części walcowej co ze wszech miar jest zapewne lepszym rozwiązaniem.
Zawsze jakiś pożytek z Fremojazd. :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 22 gru 2010, 09:21 przez gemol, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
Wicio
Kontakt:

Post autor: Wicio »

Ja chcę to zrobić ze sklejki ≠40÷45 mm (sklejane jakieś cieńsze) i zastosować do wszystkich swoich skrzynek.
Kilkujadek
Kontakt:

To był jedynie eksperyment wykonany ze sklejki ≠18mm. Docelowy będzie miał ≠20, nieco zmienione wymiary i podfrezowania do klejenia. Typowym przeznaczeniem tej konstrukcji jest zastosowanie w modułach typu "kanapka", a efektem ubocznym możliwość skonstruowania modułu "MP" o wysokości 38mm... Ale to już chyba perwersja :lol:
Wicio
Kontakt:

Post autor: Wicio »

Myślałem o podobnym rozwiązaniu (trochę wyższy klocek). Zdjęcie podsunęło mi pomysł na pewną modyfikację. Po świętach pokażę co wymyśliłem.
Kilkujadek
Kontakt:

Na zakończeniu wysięgnika znajduje się fabrycznie wklejona (lub zgrzana) część z tworzywa sztucznego. Usuwam tylko część tego tworzywa pozostawiając pierścień walcowy o średnicy 32mm. Nie ma mowy żeby coś puściło lub się zgniotło.
Awatar użytkownika
Niejeden+
Kontakt:

Post autor: Niejeden+ »

Czy końce wysięgników montowanych w gniazdach malarskich będziesz wypełniał, czy pozostawisz pusty profil
Kilkujadek
Kontakt:

Nie ma takiej opcji. Nakrętka jest lekko wtłoczona w sklejkę i dodatkowo zostanie wklejona.
Noga wchodzi "na wcisk". Śruba jest zabezpieczeniem na przyszłość na wypadek gdy to gniazdo się wyrobi ;)
Do tej pory bazowałem na części stożkowej wysięgnika malarskiego, ten wynalazek opiera się na części walcowej co ze wszech miar jest zapewne lepszym rozwiązaniem.
ArturSch pisze:Grześ, ale Twój projekt coraz bardziej oddala się od możliwości wykonania go w garażu/piwnicy/kuchni.
Coraz bardziej konieczny jest specjalistyczny warsztat z oprzyrządowaniem Hi-Tech !!
Jakoś nie zauważyłem większego zainteresowania moimi konstrukcjami więc poszedłem na całość :P
Ostatnio zmieniony 22 gru 2010, 09:20 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Niejeden+
Kontakt:

Post autor: Niejeden+ »

A co zrobisz jak wypchniesz nakrętkę, osobiście bym tego nie chował do środka.
Ostatnio zmieniony 21 gru 2010, 19:01 przez Niejeden+, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

Zapomniałem dopisać - ten patent w przypadku modułów szlakowych będzie schowany wewnątrz skrzynki :lol:
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Grześ, ale Twój projekt coraz bardziej oddala się od możliwości wykonania go w garażu/piwnicy/kuchni.
Coraz bardziej konieczny jest specjalistyczny warsztat z oprzyrządowaniem Hi-Tech !!
:cry:
Kilkujadek
Kontakt:

Obrazek
Ten patent rozwiązuje ostatecznie kwestię mocowania nóg :mrgreen:
Kilkujadek
Kontakt:

"Jak dbasz, tak masz".
Miarka zwijana 3m kosztuje około 5 PLN, (pomijam te ekstremalne po 3 które faktycznie są bublem) i nie jest to przyrząd który można "odziedziczyć po dziadku" ;)
Po za tym bardzo irytuje mnie "majster" który bawi się taką miarką naciągając ją i puszczając bez wyhamowania co ścina nity i "rozdziera" taśmę stalową.
PiotrZ
Kontakt:

Post autor: PiotrZ »

Grzegorz TT pisze:A i tu można zrobić "byka" sklepując nity "zaczepu" na początku miarki. Ten "zaczep" ma się ruszać dokładnie o swoją grubość.
Niestety ten luźny zaczep jest zwykle źródłem największego błędu, bo jest za bardzo "rozklekotany". Dlatego zazwyczaj rozrysowując deseczki zaczynam pomiar od 10-tego cm. Oczywiście trzeba o tym pamiętać, bo zdarzyło mi się już uciąć materiał o 10cm za krótki :>
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”