Stacja "Kamionko" - w budowie

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
winner_xp
Kontakt:

Re: Stacja "Kamionko" - w budowie

Post autor: winner_xp »

Miki dał mi do myślenia i jednak zmieniłem ten rozjazd IBW na normalny, będzie coś ponad EW3 ;), mam jednak jednego anglika 12 stopni i tak sie zastanawiam czy nie jest on lepszym rozwiązaniem ( będzie ochraniał cały plac ładunkowy i wyklucza dwie wykolejnice ). Zastanawiam się jakie są wasze sugestie ;)

Obrazek Obrazek
PS: materiał pod stacje w przygotowaniu, niedługo foty gotowych segmentów ;)
Ostatnio zmieniony 26 lip 2010, 09:06 przez winner_xp, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
winner_xp
Kontakt:

Weź ten najjaśniejszy - Polak 5442
Właśnie o nim myślałem ;) tylko jeszcze chciałbym go zobaczyć w sklepie.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

Grzegorz TT pisze:...każdy z nich zmienia kolor po zakropleniu wikolem (metoda najczęściej stosowana).
Zgadza się. Najczęściej ciemnieją jeszcze bardziej. Od kleju polimerowego również.
Dlatego, nawet jeżeli komuś nie przeszkadzają te abstrakcyjne kolory, to i tak powinien wybrać raczej któryś z jaśniejszych odcieni...
Ostatnio zmieniony 10 lip 2010, 20:21 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

No niby tak Tadziu ale każdy z nich zmienia kolor po zakropleniu wikolem (metoda najczęściej stosowana). Po za tym dawniej używano tłucznia z jakiegoś jedynie słusznego kamieniołomu, a teraz stosowany ma nawet te abstrakcyjne kolory.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

winner_xp pisze:Chyba się skusze na ten Polaka ;) teraz tylko kwestia doboru koloru.
Weź ten najjaśniejszy - Polak 5442. W razie czego podbarwisz go sobie na dowolny kolor. Te pozostałe są wg mnie za ciemne lub mają zbyt abstrakcyjne odcienie...
Awatar użytkownika
winner_xp
Kontakt:

raczej polemizował
Fakt :oops:
Chyba się skusze na ten Polaka ;) teraz tylko kwestia doboru koloru. Będę nie długo w Radomiu to wybiorę ;)
ali
Kontakt:

Post autor: ali »

winner_xp pisze:...to trochę bym polonizował, właśnie niedaleko mnie...
raczej polemizował
Ostatnio zmieniony 10 lip 2010, 16:10 przez ali, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

winner_xp pisze:To jest właśnie prawdziwy szuter tłuczony i przesiewany. Co do wielkości to trochę bym polonizował, właśnie niedaleko mnie wymieniali podsypkę na jednej linii i kamienie były gdzieś wielkości 8-11 cm, i wielkość wydawała mi się odpowiednia;/, narazi mam go nie wiele 250gr. przy okazji zobaczę firmowy i porównam jak będzie lepszy to nie będę się zastanawiał ;).
Może coś z farbowaniem nie teges? "Firmowy" Polaka jest lepszy więc nie ma co się zastanawiać.
Ostatnio zmieniony 11 lip 2010, 09:46 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
winner_xp
Kontakt:

to potłucz i przesiej ten naturalny.
To jest właśnie prawdziwy szuter tłuczony i przesiewany. Co do wielkości to trochę bym polonizował, właśnie niedaleko mnie wymieniali podsypkę na jednej linii i kamienie były gdzieś wielkości 8-11 cm, i wielkość wydawała mi się odpowiednia;/, narazi mam go nie wiele 250gr. przy okazji zobaczę firmowy i porównam jak będzie lepszy to nie będę się zastanawiał. ;)
Podobnie jak rozjazd IBW. Sugerowałbym jednak EW2 albo lepiej EW3
Jeśli chodzi o ten IBW to są 2 rozjazdy EW3 tylko ze lustrzane odbicia, a promień toru na nim wynosi koło 860cm (dokładnie nie pamiętam). Chciałem dać w to miejsce EW3 (bo tylko takie będę stosował) jednak nie wyglądało za ładnie :? .
Ostatnio zmieniony 10 lip 2010, 16:09 przez winner_xp, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
biker
Kontakt:

Post autor: biker »

Pełne uznanie dla kolegi za zbudowanie napędów do rozjazdów.
Kilkujadek
Kontakt:

winner_xp pisze:... dodam tylko ze szuter robie sam...
I to się chwali ale jeżeli już, to potłucz i przesiej ten naturalny.
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

Szuter rzeczywiście jest nie za bardzo... Podobnie jak rozjazd IBW. Sugerowałbym jednak EW2 albo lepiej EW3, co by dodatkowego wygibasa zaoszczędzić
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

Post autor: Scio »

Obrazek
Myślę, że jeszcze musisz popracować nad tłuczniem. Powinien być drobniejsz (3-6 cm w rzeczywistości) i o bardziej ostrych krawędziach. Twój przypomina raczej otoczaki, które na podsypkę nie bardzo się nadają. Poza tym nie wiem czy jest sens marnować energię na robienie tłucznia, skoro w miarę dobrze odwzorowany można kupić za niewielkie pieniądze. Skoro jednak wszystko chcesz zrobić sam :roll: ... w sumie to też jest jakaś idea.
Pozdrawiam i czekam na kolejne relacje z placu budowy :D
Awatar użytkownika
winner_xp
Kontakt:

Jak narazie organizujemy spotkanie modulowe w eNce 17-18 lipca w Wawie.
Chętnie bym przyjechał bo mam jakby to powiedzieć na rzut beretem ( 100km ), jednak pokrywa sie to wyjazdem juz dawno zaplanowanym, jak będzie okazja nie omieszkam wstąpić ;).
Robiles juz wczesniej jakies moduly?
te są pierwsze ;), i mam nadzieje ze nie wyjdą tak najgorzej ;P, a z podłączeniem myślę że nie powinno być problemu staram sie trzymać norm;).
Co do szutru to tłukę prawdziwy tłuczeń :mrgreen: i barwie, wydaje mi sie całkiem całkiem. Narazie nie mam w planach sygnalizacji jednak takowa sie znajdzie i moduły dodatkowe również. Jak sie doczytałem pierwowzorem była mała stacja handlowa z przystankiem osobowym obsługiwana ze stacji leżących obok. Jednak jak widać po układzie mogła być tam mijanka na co wskazują dwa perony jednokrawędziowe.
Awatar użytkownika
Tempest
Kontakt:

Post autor: Tempest »

dodam tylko ze szuter robię sam
Z czego go robisz ?

A czy nie planujesz segmentów z semaforem z każdej strony ?
Ostatnio zmieniony 10 lip 2010, 16:09 przez Tempest, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”