Wymiana sprzęgów w Y Zeuke
Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
-
- Kontakt:
Re: Wymiana sprzęgów w Y Zeuke
Dzięki za super instrukcje
- piottrw
- Kontakt:
Witam. Na stałe wymienione mam w 2 pullmanach ZEUKE, i na moim ttorcie jadą normalnie. Kiedyś wymieniłem też w Y, ale wrociłem do starych bo kupiłem v180 zeuke też ze starym sprzęgłem. Sprzęgi oczkowe mają tę zaletę że na samym łączeniu jest luz o kilka stopni, poza tym na łuku jak się 2 wózki dość sztywno połączy to ich dlugość nie jest wieksza od np BR 86.
- golab
- Kontakt:
Czy ten sprzeg jest wychylny jak oryginał ? Ciekawi mnie jak tak ciasne połączenie 2 wózków zachowuje sie na łukach
- piottrw
- Kontakt:
Wymiana sprzęgów w Y Zeuke
Witam. Jak w temacie wymiana starych sprzęgów koszyczkowych w osobowych Y produkcji Zeuke na nowsze:
Był taki temat, ale znikł wobec tego podaje jak to zrobić.
Bierzemy wagon i do dzieła:

Na zdjęciach wszytko pokazane. Oczywiście wszystko na własną odpowiedzialność. Zdejmujemy metalowe stopnie i zakładamy nowy sprzęg od lokomotyw BR211/242 lub "Bobin". Bez kleju, zawsze można wrócić do starego sprzęgu.

W starych pullmanach Zeuke też mam wymienione. Taka uwaga sprzęgi mogą być u nasady nieco szersze od gniazda w wózku, czasem - zależy to od wózka i od sprzęgu, trzeba delikatnie rozszerzyć gniazdo, żeby sprzęg wszedł oboma bokami.

Miłej zabawy.
Był taki temat, ale znikł wobec tego podaje jak to zrobić.
Bierzemy wagon i do dzieła:

Na zdjęciach wszytko pokazane. Oczywiście wszystko na własną odpowiedzialność. Zdejmujemy metalowe stopnie i zakładamy nowy sprzęg od lokomotyw BR211/242 lub "Bobin". Bez kleju, zawsze można wrócić do starego sprzęgu.

W starych pullmanach Zeuke też mam wymienione. Taka uwaga sprzęgi mogą być u nasady nieco szersze od gniazda w wózku, czasem - zależy to od wózka i od sprzęgu, trzeba delikatnie rozszerzyć gniazdo, żeby sprzęg wszedł oboma bokami.

Miłej zabawy.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2010, 12:47 przez piottrw, łącznie zmieniany 1 raz.