Tniemy styropian :D
Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
- Fantomas
- Kontakt:
Re: Tniemy styropian :D
To ja już wolę odkurzacz 

-
- Kontakt:
Utleniona 

Ostatnio zmieniony 22 gru 2009, 13:48 przez gemol, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Ale wystarczy mieć pod ręką miskę z wodą i problem kulek odpada. Niestety trzeba dość często moczyć nóż.
Ostatnio zmieniony 21 gru 2009, 18:09 przez gemol, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Problem nie polega na cięciu, ... tylko na BRUDZIE. Cięcie nożem powoduje zawsze powstawanie skrawków lub kulek, które elektrostatycznie kleją się do wszystkiego, cięcie na gorąco niweluje ten problem.
-
- Kontakt:
Nawet bardzo zawiłe i kompletnie bezsensowne. Jeden tnie nożem, inny drutem, ciekawe po co komu dokładność +\- 2 mm. Może to jest pytanie, choć ja sensu zadawania go nie widzę.maxierTT pisze:...trochę zawiłeale moze ktoś zrozumie
-
- Kontakt:
Koledzy w powyższych radach mają rację, jednakże nie chcąc ponosić kosztów kupna (sprzętu proponowanego w/powyższych odpowiedziach) proponuję dobry nożyk do tapet lub wykładzin i sporo cierpliwości. Efekt na pewno dobry.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2009, 22:40 przez ZBROJNIK56, łącznie zmieniany 1 raz.
- maxierTT
- Kontakt:
Chodzi mi o to że:ArJu pisze:Zdecyduj się może, czy topienie to efekt pożądany, czy nie, bo - póki co - tylko wprowadzasz w błąd.
cięcie to delikatne topienie styropianu tylko w miejscach stykania się drutu z styropianem
a topienie to polega na tym że drut jest strasznie gorący i od ciepła topi się styropian dookoła drutu nawet do 2mm
Podsumowując jak drut tnie to zostawia szczelinę równą przekrojowi drutu, a jak topi to szczelina jest większa o nawet 2mm

Trochę zawiłe

Ostatnio zmieniony 20 gru 2009, 22:38 przez maxierTT, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
maxierTT pisze: #za duże napięcie- drut będzie za gorący i będzie topił styropian, a nie ciął, co spowoduje nie równą powierzchnię. [nie z przymiotnikami pisze się łącznie]
Zdecyduj się może, czy topienie to efekt porządany, czy nie, bo - póki co - tylko wprowadzasz w błąd.maxierTT pisze:mi ta wycinarka z castoramy działa wyśmienicie, wtapia się w styropian
Ostatnio zmieniony 20 gru 2009, 22:37 przez ArJu, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Pomogłeś, uśmiałem się na maxa.... Lutownica transformatorowa stoi w Casto w granicach 20 PLN, kawałek drutu miedzianego (grubość dobrana eksperymentalnie - podkr. moje) możesz w ostateczności wysępić miszczu...maxierTT pisze:Jeśli pomogłem to bardzo się cieszę
Ostatnio zmieniony 20 gru 2009, 22:36 przez miki, łącznie zmieniany 1 raz.
- maxierTT
- Kontakt:
Mi ta wycinarka z castoramy działa wyśmienicie, wtapia się w styropian z prędkością około 2cm/s.
a oto obiecane dane
:
STEINEL Wycinarka do styropianu STYROFIX
Nr katalogowy produktu [ 334017 ]
Dane techniczne:
#Moc (rozgrzewanie/spoczynek): 250/20 W
#Temperatura ostrza: 200*C
#Czas rozgrzewania: 7 - 8 minut
#Napięcie zasilające: 100 - 240V
#Stopień ochrony: IP20
Wyposażenie standardowe:
#Ostrze standardowe 50 mm
#Ostrze dokładne 30 mm
#Ostrze haczykowe 30 mm
a oto obiecane dane

STEINEL Wycinarka do styropianu STYROFIX
Nr katalogowy produktu [ 334017 ]
Dane techniczne:
#Moc (rozgrzewanie/spoczynek): 250/20 W
#Temperatura ostrza: 200*C
#Czas rozgrzewania: 7 - 8 minut
#Napięcie zasilające: 100 - 240V
#Stopień ochrony: IP20
Wyposażenie standardowe:
#Ostrze standardowe 50 mm
#Ostrze dokładne 30 mm
#Ostrze haczykowe 30 mm
Ostatnio zmieniony 20 gru 2009, 22:35 przez maxierTT, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Z powodzeniem używam drutu oporowego wydłubanego z ceramiki starego żelazka, który jest przez zaciski kostki elektrycznej połączony dwoma przewodami 2,5 mm2 z Fz1 (z zablokowanym bezpiecznikiem). Drut oporowy trzymam za przewody połączeniowe obiema rękami naprężając go i tak wycinam styropian i styrodur.
Do wycinania prostych linii używam dwóch płaskowników aluminiowych (może być linijka albo listwa aluminiowa wykańczająca schody albo krawędzie/narożniki kafelek).
Wycinanki po łuku, używając szablonów ze sklejki (łuków). Listwy aluminium lub szablony sklejkowe obejmują styropian z obu stron i są lekko ściśnięte ściskami. Potrzebny jest jeszcze trzeci ścisk by unieruchomić taką "kanapkę" do stołu bo ...ręce mam zajęte przez drut. Zalecam pracę przy otwartym/uchylonym oknie.
Można także drut oporowy wygiąć w łuk (1/2 - 3/4 pętli) i takim narzędziem wycinać pofalowanie terenu jakby wybierać masło łyżeczką.

Do wycinania prostych linii używam dwóch płaskowników aluminiowych (może być linijka albo listwa aluminiowa wykańczająca schody albo krawędzie/narożniki kafelek).
Wycinanki po łuku, używając szablonów ze sklejki (łuków). Listwy aluminium lub szablony sklejkowe obejmują styropian z obu stron i są lekko ściśnięte ściskami. Potrzebny jest jeszcze trzeci ścisk by unieruchomić taką "kanapkę" do stołu bo ...ręce mam zajęte przez drut. Zalecam pracę przy otwartym/uchylonym oknie.
Można także drut oporowy wygiąć w łuk (1/2 - 3/4 pętli) i takim narzędziem wycinać pofalowanie terenu jakby wybierać masło łyżeczką.

- brovarek
- Kontakt:
Tym z Castoramy po 6 godzinach przetniesz 5 cm, miałem to i oddałem , kompletny szajs
-
- Kontakt:
Elektrorozpierdzielak glutoplazmowy.maxierTT pisze:osobiście używam takiego czegoś (nazwy nie zanam, kupione w castoramie 2 lata temu)...

- maxierTT
- Kontakt:
Osobiście używam takiego czegoś (nazwy nie znam, kupione w castoramie 2 lata temu):
oraz piły własnej roboty:
ta śruba do góry nie może być przykręcana mocno ponieważ obracając listewką na gumie, powodujemy jej skręcanie się, jeśli guma chce się odkręcić to listewka blokuje się o ramę, naciągając w ten sposób regulujemy naciąg drutu. Wszystko zasilane z zasilacza FZ1 od Piko z wyjścia 12V z regulacją.
Pytania:
1. dlaczego akurat FZ1??
Ponieważ ma wbudowany bimetal który w przypadku mocnego nagrzania uniemożliwia spalenie się zasilacza
2. jaki drut oporowy???
nie wiem, kawałek wyjęty z suszarki
3. jakiej grubości kable??
w zupełności wystarczą 1mm2 <-----tu chodzi o "kwadrat"
4. na jaką moc ustawić zasilacz??
około od 8V do maxa w zależności jak gorący chcemy mieć drut
5. co jak dobierzemy złe napięcie?
dwa warianty:
# za małe- drut w materiale na środku będzie słabiej grzał co znaczy, że na brzegach będzie szybciej ciął i wygnie się tak "(" (w taki łuk)
#za duże napięcie- drut będzie za gorący i będzie topił styropian, a nie ciął co spowoduje nie równą powierzchnie.
Mam nadzieję że komuś się to przyda
Jeśli pomogłem to bardzo się cieszę
Pozdro. Krzychu
P.S. postaram się poszukać nazwy tego pierwszego urządzonka.

oraz piły własnej roboty:

ta śruba do góry nie może być przykręcana mocno ponieważ obracając listewką na gumie, powodujemy jej skręcanie się, jeśli guma chce się odkręcić to listewka blokuje się o ramę, naciągając w ten sposób regulujemy naciąg drutu. Wszystko zasilane z zasilacza FZ1 od Piko z wyjścia 12V z regulacją.
Pytania:
1. dlaczego akurat FZ1??
Ponieważ ma wbudowany bimetal który w przypadku mocnego nagrzania uniemożliwia spalenie się zasilacza

2. jaki drut oporowy???
nie wiem, kawałek wyjęty z suszarki
3. jakiej grubości kable??
w zupełności wystarczą 1mm2 <-----tu chodzi o "kwadrat"
4. na jaką moc ustawić zasilacz??
około od 8V do maxa w zależności jak gorący chcemy mieć drut
5. co jak dobierzemy złe napięcie?
dwa warianty:
# za małe- drut w materiale na środku będzie słabiej grzał co znaczy, że na brzegach będzie szybciej ciął i wygnie się tak "(" (w taki łuk)
#za duże napięcie- drut będzie za gorący i będzie topił styropian, a nie ciął co spowoduje nie równą powierzchnie.
Mam nadzieję że komuś się to przyda

Jeśli pomogłem to bardzo się cieszę

Pozdro. Krzychu
P.S. postaram się poszukać nazwy tego pierwszego urządzonka.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2009, 01:00 przez maxierTT, łącznie zmieniany 1 raz.
- Zbyszek Zajner
- Kontakt:
Wojtku,
gratulacje
, tego patentu używałem również kilka lat temu i potwierdzam, że funkcjonuje super. Wycinałem nim literki do gablot szkolnych. Działa super.
A opalarka, owszem, jak ktoś jest artystą lub ma żyłkę artysty to "tworzy cudeńka"
.
Pozdrawiam.
gratulacje

A opalarka, owszem, jak ktoś jest artystą lub ma żyłkę artysty to "tworzy cudeńka"

Pozdrawiam.