Początkujący

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Piotr Sekuła
Kontakt:

Re: Początkujący

Post autor: Piotr Sekuła »

womo pisze::mrgreen: Oj dojdzie do zwarcia dojdzie i to nie raz, zwłaszcza na rurach :mrgreen:
A ja proponuje poprzeglądać stare katalogi, na przykład to:
http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalogi. ... 6&kat=1978
to i następna strona, wziąć wszystko co tam jest, pobawić się na stole i zobaczyć jak to wszystko działa. To lepsze od tłumaczenia. Potem złożenie całości ( gdy się już wie jak to działa) to nie problem.
Bynajmniej polsko-niemiecki katalog :mrgreen:
A, o to zwarcie chodzi. My tu pojimaut :lol: De facto, rurki wydechowe nie przewodzą za dobrze prądu... po jakimś czasie, circa 2,5 roku.
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Post autor: womo »

:mrgreen: Oj dojdzie do zwarcia dojdzie i to nie raz, zwłaszcza na rurach :mrgreen:
A ja proponuje poprzeglądać stare katalogi, na przykład to:
http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalogi. ... 6&kat=1978
to i następna strona, wziąć wszystko co tam jest, pobawić się na stole i zobaczyć jak to wszystko działa. To lepsze od tłumaczenia. Potem złożenie całości ( gdy się już wie jak to działa) to nie problem.
Awatar użytkownika
Piotr Sekuła
Kontakt:

Post autor: Piotr Sekuła »

No tak, do zwarcia nie dojdzie. Proponuję jeszcze dać klawiaturki i polaryzację bocznic z nich sterowaną, jak np. http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalogi. ... 0&kat=p_01, przy czym polaryzacja to klawiatury z oznaczeniem cyfrowym, czarnym, na samym dole. Tylko nie wiem, jak to w realu działa. Dałoby się jakiś filmik zmontować?

A teraz planik - cud, miód i orzeszki :mrgreen:

(Do planu z linku - im więcej klawiatur używanych, tym fajniej to wygląda.)
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Razem z oświetleniem miasteczka? Czy na to osobny zasilacz?
Pytam się, bo sam robię makietę, co prawda u mnie 3 loki to będzie max, ale jestem ciekaw, czy stary Fz1 pociągnie oprócz tego miasto :P

BTW. Układ torów teraz wygląda bardzo fajnie... 3 loki mogą jeździć bezwypadkowo, a i dworzec może być naprawdę spory :D
Nie wiem, u mnie chodziły loki i zwrotnice. Oświetlenie miałem na innym zasilaczu pozyskanym
chyba ze starej drukarki :mrgreen:
Ale jak mówi mój kolega "Na upartego to jeszcze pralka na tym pójdzie" :mrgreen:
ŁukaszTT
Kontakt:

Post autor: ŁukaszTT »

Jeśli nie będziesz jeździł więcej niż 3 w jednym czasie da rade na spokojnie.
Razem z oświetleniem miasteczka? Czy na to osobny zasilacz?
Pytam się, bo sam robię makietę, co prawda u mnie 3 loki to będzie max, ale jestem ciekaw, czy stary Fz1 pociągnie oprócz tego miasto :P

BTW. Układ torów teraz wygląda bardzo fajnie... 3 loki mogą jeździć bezwypadkowo, a i dworzec może być naprawdę spory :D
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Jeśli nie będziesz jeździł więcej niż 3 w jednym czasie da rade na spokojnie.
U mnie na początku wszystko chodziło na 1 Fz1, niestety przy próbie jazdy 4 lokami na raz widać było już jak zwalniają, przy dołożeniu wagonów z oświetleniem była d....
Po podzieleniu zasilana odcinków izolowanych na 3 zasilacze problem zniknął, dołożyłem zwykłe które były w zestawach startowych. Za to zaczęła się jazda ze zgraniem tego całego cyrku, ale fajnie jest móc manewrować po bocznicy jak składy przejeżdżają obok :mrgreen:
Na pocieszenie w DDC też na jednym zasilaczu roco daje rade tylko 4 loki.
varth77
Kontakt:

Post autor: varth77 »

womo pisze:Elektrycznie to żaden problem, nie jest to trudne w zrobieniu. Izoluj po każdym rozjeździe, następnie przewody z danego odcinka pod wyłącznik a wyłącznik pod zbiorczy do danego zasilacza ( jeśli będziesz miał ich więcej, przy 2 jest lepsza zabawa). Dzięki temu dajesz prąd tam gdzie chcesz. Dodatkowo zrobiłbym z kola dwa odcinki, czasem się przydaje. Bocznice podpiąłbym pod jeden zasilacz a resztę pod drugi.
Ale to Ty musisz pomyśleć jak chcesz aby to działało i tak to podzielić i podłączyć.
Niestety zgranie tego wszystkiego w czasie jazdy to już inna bajka, ale zabawy jest mnóstwo. :mrgreen:
Powodzenia.
Skoro już o tym mowa, to czy jeden Fz1 da rade, czy muszę dokupić jeszcze jeden?
varth77
Kontakt:

Jeszcze jedna modyfikacja, wydaje mi się że teraz bocznice będą spełniały swoją funkcję.
Swoją drogą to koledze Domagalskiemu należą się słowa podziękowania, gdyby nie TTCad musiałbym wszystko rysować na papierze.
Obrazek
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Elektrycznie to żaden problem, nie jest to trudne w zrobieniu. Izoluj po każdym rozjeździe, następnie przewody z danego odcinka pod wyłącznik a wyłącznik pod zbiorczy do danego zasilacza ( jeśli będziesz miał ich więcej, przy 2 jest lepsza zabawa). Dzięki temu dajesz prąd tam gdzie chcesz. Dodatkowo zrobiłbym z kola dwa odcinki, czasem się przydaje. Bocznice podpiąłbym pod jeden zasilacz a resztę pod drugi.
Ale to Ty musisz pomyśleć jak chcesz aby to działało i tak to podzielić i podłączyć.
Niestety zgranie tego wszystkiego w czasie jazdy to już inna bajka, ale zabawy jest mnóstwo. :mrgreen:
Powodzenia.
varth77
Kontakt:

Jeśli dobrze Cię zrozumiałem jarkott to po zamianie rozjazdów torowisko powinno wyglądać mniej więcej jak poniżej:
Obrazek
Jesli coś pomieszałem, to mam prośbę. Wrzuć mój obrazek w painta i "nasmaruj" odręcznie jak to widzisz (łącznie z odcinkami izolowanymi).
W temacie odcinków izolowanych bardziej się domyślam niż wiem, więc musicie mi pewne rzeczy wybaczyć (na razie:)).
Awatar użytkownika
jarkott
Kontakt:

Post autor: jarkott »

No to może parę uwag dotyczących schematu:
Zmieniłbym rozjazd lewy u dołu po prawej stronie (tor 2) na prawy - łączący tor 2 z 3 - zyskasz w ten sposób trzeci tor na stacji, który też może być odcinkiem izolowanym.
Dotychczasowy rozjazd umieściłbym u góry schematu - czyli wjazd na bocznice.
Poza tym:
- zastosowałbym odcinki izolowane na bocznicach
- bocznice nieco wydłużyłbym, aby móc postawić lok + wagony

Zauważ, że do tej pory mógłbyś bawić się w analogu jedynie 2 lokomotywami!!
Dzięki poprawkom zyskach 3 tor stacyjny i jednocześnie miejsce dla 3 lokomotywy, a dzięki wydłużeniu bocznic być może nawet miejsce dla dodatkowych lokomotyw.
To bardzo ważne, jeśli będziesz sterował makietą analogowo!!!
varth77
Kontakt:

W oczekiwaniu na opinie kolegów dotyczące układu torów postanowiłem podszkolić się trochę w temacie elektryka i... mój zapał jakby troche przygasł.
Jak tym wszystkim sterować? Czy nie rzuciłem się przypadkiem z motyką na słońce upierając się przy 2 torówce. Kolega gbbsoft opisuje taki układ jako "trudny w obsłudze, nieelegancki i przede wszystkim mało elastyczny" :cry:
Z góry uprzedzam, POZOSTAJĘ W ANALOGU. Najwyżej skoryguję planu do układu 1-torowego.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Michał
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2009, 22:36 przez varth77, łącznie zmieniany 1 raz.
varth77
Kontakt:

Furia pisze:A izolowanie bocznic? Fajna sprawa ;)
W tym temacie mam jeszcze pewne braki, stąd moja prośba o przeanalizowanie układu pod kątem odcinków izolowanych.
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2009, 22:36 przez varth77, łącznie zmieniany 1 raz.
Furia
Kontakt:

Post autor: Furia »

A izolowanie bocznic? Fajna sprawa ;)

Układ sympatyczny :)
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2009, 22:35 przez Furia, łącznie zmieniany 1 raz.
varth77
Kontakt:

Paweł Basiński pisze:Dalej to samo - nie wyjedziesz z wewnętrznej pętli jadąc w prawo na pętle zewnętrzną
Ooooops pomyliłem obrazki :oops: oto właściwy:
Obrazek
Mam nadzieję, że teraz zastrzeżeń nie będzie ;)
Przy okazji, czy któryś z kolegów mógłby sprawdzić czy nie namieszałem nic z odcinkami specjalnymi (tory z przerwą). Wzorowałem się na oryginalnym układzie, ale mogłem coś pokręcić.
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2009, 22:35 przez varth77, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”