Polskie latarnie na makietę
Moderator: mod-Elektryka i DCC
-
- Kontakt:
Re: Polskie latarnie na makietę
Faktycznie, długie lampy na "rury" i duże klosze na żarówki były w PRL praktycznie na każdej ulicy i stacji. O ile pamiętam małe oprawy z "rtęciówkami" (białe ? ) i "sodówkami" (żółte ?) pojawiły się na ulicach pod koniec lat 70-tych. A co do słupów - drewno lub beton - z "perforacją" po której wchodziło się do samej lampy. Było, minęło ....
Ostatnio zmieniony 17 maja 2009, 10:21 przez Darek.W, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Słupy jak to słupy różniaste bywały. Producent z tego co widać nastawił się chyba na najbardziej popularne w dużych miastach: peronowe i uliczne teleskopowe. Może dla tego, że nie chcą dublować rynku betonowymi czy też drewnianymi, które preferuje pan Zbyszek.
-
- Kontakt:
Walę się w piersi i przepraszam. Cofam co napisałem... U mnie, za Bugiem takich nie było...
Materiał jest udokumetowany aczkolwiek słupy są do d...
Materiał jest udokumetowany aczkolwiek słupy są do d...
-
- Kontakt:
Bardzo dziwne rzeczy kolego opowiadasz. A słyszałeś, albo widziałeś takie lampy?
OUR2x250
ORZ3-Kł długa
OBs
OUSF
Jeśli tak, to możemy podyskutować na temat lamp z tamtego okresu.
Co do stwierdzenia, że lipa to chyba najpierw daną lampę trzeba mieć w ręku, żeby oceniać
To tylko kilka przykładów z charakterystycznych lamp z tamtego okresu, a przecież było ich znacznie więcej.
Ja zakupiłem w OMKI lampy peronowe i uliczne z oprawą " ORZ3-Kł długa " i jestem
bardzo zadowolony. Ale tak jak pisałem po wyżej, każdy powinien sam zobaczyć na własne oczy, aby obiektywnie ocenić. Osobiście bardzo zaskoczyła mnie dokładność wykonania w skali i estetyka. Z wymiany maili dowiedziałem się, że na razie pokażą się
cztery wzory opraw.
OUR2x250
ORZ3-Kł długa
OBs
OUSF
Jeśli tak, to możemy podyskutować na temat lamp z tamtego okresu.
Co do stwierdzenia, że lipa to chyba najpierw daną lampę trzeba mieć w ręku, żeby oceniać

To tylko kilka przykładów z charakterystycznych lamp z tamtego okresu, a przecież było ich znacznie więcej.

Ja zakupiłem w OMKI lampy peronowe i uliczne z oprawą " ORZ3-Kł długa " i jestem
bardzo zadowolony. Ale tak jak pisałem po wyżej, każdy powinien sam zobaczyć na własne oczy, aby obiektywnie ocenić. Osobiście bardzo zaskoczyła mnie dokładność wykonania w skali i estetyka. Z wymiany maili dowiedziałem się, że na razie pokażą się
cztery wzory opraw.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2009, 15:17 przez TT88, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Przeżyłem parenaście lat w PRLu i takich latarń nie pamiętam...TT88 pisze:Na reszcie na rynku Polskim pojawił się producent lamp między innymi w naszej skali. Asortyment czasowo umiejscowiony jest w okresie PRL-u.

- drlukasz
- Kontakt:
-
- Kontakt:
zobaczymy czy ceny będą zaporowe ...
-
- Kontakt:
Polskie latarnie na makietę
Na reszcie na rynku Polskim pojawił się producent lamp między innymi w naszej skali. Asortyment czasowo umiejscowiony jest w okresie PRL-u. Oprawy są typowe dla naszych polskich klimatów z tamtego okresu. W ofercie mają na razie lampy uliczne i peronowe. Myślę, że wszyscy ucieszą się z faktu, że nie będą już skazani na lampy firm niemieckich będących po za skalą i nijak mających się z wyglądu do naszych Polskich klimatów. :!:
Czy ktoś jest zainteresowany linkiem
Czy ktoś jest zainteresowany linkiem