Modul v.2.0
Moderator: mod-Makieta Modułowa
-
- Kontakt:
Re: Modul v.2.0
Najlepsza byłaby własna siateczka bo robinia akacjowa (akacja) ma bardzo drobne listki. Podtrzymuję swoje zdanie na temat kolorystyki. Z siateczek Polaka najlepsza jest 9003 

- mahlerian
- Kontakt:
No tak, ale jeśli kolor 9003 (drobny) to to samo, co 9013 (grubszy), to oznacza, że jest to odcień brzozowy... Mam nr 9013 i jest idealny na brzozę, ale akacja jest jednak ciemniejsza.. :-/ Mam za to 9066 (mieszana zieleń) - może to pasowałoby na akację?
-
- Kontakt:
Ewentualnie 9013 jak tutaj:
http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=1836& ... &start=110
ale bardziej będzie wskazana ta przez Grzegorza z numerkiem 9003 - 9013 to jest ten sam kolor tylko większe "liście"
pozdrawiam
Paweł
http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=1836& ... &start=110
ale bardziej będzie wskazana ta przez Grzegorza z numerkiem 9003 - 9013 to jest ten sam kolor tylko większe "liście"
pozdrawiam
Paweł
-
- Kontakt:
Może nieco cieplejszy kolor 9003 

- mahlerian
- Kontakt:
Szanowni moi Państwo :-) Zwracam się z prośbą o poradę. Chciałbym na moim module oprócz brzózek posadzić też akacje, gdyż ładnie mi by się wkomponowały w całość, poza tym - kilka prób wyszło nawet pociągająco... Ale zasadnicze pytanie:
czy siateczka Naturex 9002 (drobna) będzie odpowiednia do odwzorowania listowia akacji?

(załączam zdjęcie, ale wiem, że często zdjęcia nie oddają wiernie kolorów)
Proszę o poradę, być może ktoś z Was ma tę siateczkę i mógłby poradzić, czy nadaje się ona do zrobienia akacji.
Dziękuję z góry za odzew i pomoc.
czy siateczka Naturex 9002 (drobna) będzie odpowiednia do odwzorowania listowia akacji?

(załączam zdjęcie, ale wiem, że często zdjęcia nie oddają wiernie kolorów)
Proszę o poradę, być może ktoś z Was ma tę siateczkę i mógłby poradzić, czy nadaje się ona do zrobienia akacji.
Dziękuję z góry za odzew i pomoc.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2009, 21:18 przez mahlerian, łącznie zmieniany 1 raz.
- trucker
- Kontakt:
Pamiętam jak czepiałem się brzózek i całkiem niesłusznie w skupieniu wyglądają dobrze . Trzeba dopracowac pnie i gałęzie,ale to nie problem. Trawsko i wszelkie zielska są świetne ,chciałbym zobaczyc moduł na żywo.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Brzozy maja trochę za grube gałęzie. No i kolor tych gałęzi powinien być nieco inny. Z reguły cienkie końce gałęzi są ciemne - brązowe lub brązowo-czarne.mahlerian pisze:Do tego doszły brzozy - jedna na rozstajach i cztery w kępie obok.
Ostatnio zmieniony 20 sty 2009, 17:20 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
- drlukasz
- Kontakt:
Nie. 31.I - 1.IImahlerian pisze:Jeśli rozumiem, następny weekend to 24-25 stycznia, tak?
http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=4752
Ostatnio zmieniony 20 sty 2009, 17:20 przez drlukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
- mahlerian
- Kontakt:
Cieszę się, że nie jest aż tak źle. Przy okazji - jeśli to cudowne pojawienie się moich zdjęć zawdzięczam interwencji kogoś z forumtt.pl, to bardzo dziękuję tej osobie
Co do drzewek, może to wina zdjęcia, bo u mnie w pudełku, gdzie je trzymam, wyglądają raczej prawidłowo. No, ale trzeba wziąć poprawkę, że w tak małej skali nie każdy dojrzy wszelkie niuanse (np. ja
). Ale chyba udało mi się :-) Jeśli rozumiem, następny weekend to 24-25 stycznia, tak? Spróbuję, może dam radę. Lecę, zabieram się do drugiej połowy - muszę natrzeć mieszaniną gliniasto-węglową, a potem obsadzać, siać i sadzić 

-
- Kontakt:
Przy okazji - jeśli w następny wekend nie masz większych zajęć - zajrzyj na Idalin. Chętnie obejrzymy postęp prac na żywo.
-
- Kontakt:
O! Teraz widać. Ładne, jest klimat. Do drzew się jeszcze można przyczepić, głównie dlatego, że pień przy ziemi jest cieńszy niż na górze, ale to jeszcze można poprawić. Poza tym ok!
-
- Kontakt:
Nic nie widać.
A co do tych letniaków.... w Juracie czy Jastarni, no gdzieś na Helu podobne budy stoją może ze 3 metry od skrajni. Generalnie może być tylko tam dużo drzew i krzaków jest.
A co do tych letniaków.... w Juracie czy Jastarni, no gdzieś na Helu podobne budy stoją może ze 3 metry od skrajni. Generalnie może być tylko tam dużo drzew i krzaków jest.
- tydzial
- Kontakt:
Toże samo
- mahlerian
- Kontakt:
Kurczę, czy widać u Was dobrze obrazki? U mnie coś się nie chcą wyświetlać na kompie... Pierwszy raz coś takiego mi się zdarza :-/
- mahlerian
- Kontakt:
Na początku - odnośnie wpisu Kol. tete z grudnia (przepraszam, że dopiero teraz, ale nie zaglądałem dawno...): glinka jest taka, hmm, u mnie w szkole dzieci robiły z niej naczynia na pracy technice, potem wypaliły w piecu z pomocą nauczycielki. Ja tylko podkradłem jedno takie naczynko i teraz piłuję je papierem ściernym i mam taki rudawy pył, który mieszam z węglowym w różnych proporcjach.
A teraz aktualności. Po ok. trzymiesięcznej przerwie (trochę praca, trochę lenistwo, niestety) wykończyłem jedną stronę modułu. Do tego doszły brzozy - jedna na rozstajach i cztery w kępie obok. Jeśli nie będzie żadnych zastrzeżeń, to byłbym skłonny uznać połowę modułu za ukończoną :-) Oczywiście, drzewa są tylko na wtyk na razie, ale jeśli będzie Szanownym Kolegom pasować i nie będzie głosów na 'nie', to po ukończeniu w takim właśnie układzie będzie się to prezentować. Po tym długim wstępie - zdjęcia:

I drugie pytanie - czy takie coś (domki letniskowe) pasuje na wąskim 30cm. module? Bo myślałem o czymś takim - osiedlu wczasowym dla szarych obywateli DDR-u, za ogrodzeniem z siatki czy coś w tym stylu, ale czy nie za blisko torów? Wprawdzie to linia o niskiej częstotliwości, ale... No bo prawdę mówiąc - prócz pastwiska z palikami, to nie mam innych pomysłów (mówię tu o DRUGIM module, tym o długości 60cm.!)

Ewentualnie, mógłby to być ten domek, ale bez konotacji dróżniczych, jako taki domek na uboczu, pod lasem:

A teraz aktualności. Po ok. trzymiesięcznej przerwie (trochę praca, trochę lenistwo, niestety) wykończyłem jedną stronę modułu. Do tego doszły brzozy - jedna na rozstajach i cztery w kępie obok. Jeśli nie będzie żadnych zastrzeżeń, to byłbym skłonny uznać połowę modułu za ukończoną :-) Oczywiście, drzewa są tylko na wtyk na razie, ale jeśli będzie Szanownym Kolegom pasować i nie będzie głosów na 'nie', to po ukończeniu w takim właśnie układzie będzie się to prezentować. Po tym długim wstępie - zdjęcia:

I drugie pytanie - czy takie coś (domki letniskowe) pasuje na wąskim 30cm. module? Bo myślałem o czymś takim - osiedlu wczasowym dla szarych obywateli DDR-u, za ogrodzeniem z siatki czy coś w tym stylu, ale czy nie za blisko torów? Wprawdzie to linia o niskiej częstotliwości, ale... No bo prawdę mówiąc - prócz pastwiska z palikami, to nie mam innych pomysłów (mówię tu o DRUGIM module, tym o długości 60cm.!)

Ewentualnie, mógłby to być ten domek, ale bez konotacji dróżniczych, jako taki domek na uboczu, pod lasem:

Ostatnio zmieniony 19 sty 2009, 21:25 przez mahlerian, łącznie zmieniany 1 raz.