Na zdjęciu widać nad dole po prawej stronie blaszkę długości około 4 cm. Właśnie składam zwrotnicę i nie wiem gdzie się to coś montuje.Grzegorz TT pisze:Obrazek

Chyba że coś przeoczyłem opisie Grzegorza.

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
Na zdjęciu widać nad dole po prawej stronie blaszkę długości około 4 cm. Właśnie składam zwrotnicę i nie wiem gdzie się to coś montuje.Grzegorz TT pisze:Obrazek
Witam. Wczoraj kupiłem 4 EW1 do samodzielnego złożenia, tak na próbę, aby zobaczyć co i jak.Mariusz pisze:Zabrałem się do składania EW1 po zrobieniu sobie bardzo przydatnego przyrządu do zaciskania trzpieni mocujących iglice w podkładzie (taka mała zaciskarka, praska). Skręcasz i trzpień jest ściskany co skutkuje jego rozszerzeniem.
Szczerze odradzam wykonywanie połączeń elektrycznych przy użyciu dostarczanych klamr czy pasków blaszki - na styk. Wszelkie tego typu patenty, po czasie, zaczynają sprawiać problemy i to o tyle trudne do zlokalizowania, że raz kontakt jest, raz jest przerwa, a innym razem jest zwiększony opór połączenia.Grzegorz TT pisze:Kolejną czynnością jest wykonanie połączeń elektrycznych.
Raczej do pominięcia w przypadku tiligiowskich wynalazków, bo zmienną polaryzację w EW zazwyczaj podłącza się do całych odcinków szyn dziobowych w obrębie rozjazdu (no chyba, że ktoś chce je tam przecinać) a z praktyki wynika, że nie było jeszcze loka, który by nie skisł, jadąc na rozprucie, choćby mu się z pół kilo mosiądzu kręciło...WM-MODEL pisze:..... w razie np. rozprucia wajchy .....
Ciekawe rozwiązanieWM-MODEL pisze:...żarówka (12V 5W) jest zabezpieczeniem przeciw -zwarciowym...
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość