Eaos (PKP)

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

Awatar użytkownika
Philipp
Kontakt:

Doors 2.0

Post autor: Philipp »

These days came a letter with new kits to built the typical doors. Now they have the right insulation thickness.

Today i made 4 doors and attached they, grounded the blank doors and painted the car in red brown RAL 3009.

Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 26 mar 2009, 20:07 przez Philipp, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Philipp
Kontakt:

Re: Eaos (PKP)

:o)

Will show soon the modified welded doors. I arrange to built the stamped doors too.

Who is interested in the welded or (later) in the stamped doors leave a message or drop a line.
Awatar użytkownika
brovarek
Kontakt:

Post autor: brovarek »

May so farther. They now look very well already.
Awatar użytkownika
Philipp
Kontakt:

Yesterday i built the first version of typical doors of Polish Eaos/ Eas. The Prototype needs a little revision. They have too slight insulation thickness.

Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 22 gru 2008, 08:20 przez Philipp, łącznie zmieniany 1 raz.
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

Ps. To jeden z chłopaków , którzy buduja modele Ostbahnu. naprawde sympatyczni, tyle,że mówia własciwie tylko po niemiecku.
Z Phillipem można też po angielsku.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
Awatar użytkownika
Philipp
Kontakt:

@ BarTTek & brovarek

Dziękuję (Danke fürs Übersetzen). :)
BarTTek
Kontakt:

Post autor: BarTTek »

Translate ( wiem beznadziejne ale niektórzy prezentują jeszcze niższy pozoim :mrgreen:) No i dosyć frywolne...
Na ostatnim spotkaniu modularzy w Roßwein 1,5 tygodnia temu zostałem zachęcony do przedstawienia niektórych efektów mojej pracy i na pewno będę mógł napisać w języku niemieckim.

Wiosną, bywałem często w Polsce, aby fotografować pociągi. Ponieważ wagony typu Eaos są tutaj wszechobecne, zapragnąłem, żeby takie wagony zbudować. Poszukiwania odpowiedniego prototypu okazały się dość trudne bo jest on obecnie dostępny tylko w zestawach. Z 7 dawców wyszły 3 wagony(?) prace zostały zakończone.

Wiem, że jest to kompromis. Najbardziej godne uwagi są drzwi wagonów. I udało się, jednak zdjęcia z 31 51 536 1834 -5, który posiada drzwi, jak Tillig wagonów. Dla jeszcze nie rozpoczął się 4 samochody, będę pasujące drzwi mogą powodować korozję. Proces rekonstrukcji poprzedzony był fotografowaniem wagonów i tworzenia slajdów obrazów. Wówczas zrobiłem Kreye.

Barwę otrzymałem z mieszania kilku kolorów tak, że wagon nieco ciemniejszy niż na wagonach Reichsbahn. Koła hamulcowe przy kołach pochodziły z hamulec typu Mod- Art. Wagon jest przybrudzony pigmentem w proszku.

Sehr interessant
Awatar użytkownika
brovarek
Kontakt:

Post autor: brovarek »

Dzień dobry
Podczas ostatniego spotkania modelarskiego=modularskiego w Roßwein przed 1,5 tygodnia, zostałem zacheconyn do przedstawienia tu, moich prac i poinformowany że mogę napisać tu też po niemiecku.
Od wiosny często przyjezdżam w Polski, aby sfotografować pociągi. Poniewaz w polsce wagony typu Eaos są wszechobecne, dojrzała we mnie chęc "wybudowania" takich . Takie wagony (modele malowanie w PKP) sa trudno dostępne , właściwie tylko w zestawach. Teraz przerabiam rózne wagony z 7 mam juz 3 gotowe.
Wiem, że robiac takie przeróbki, musze iśc na kompromis.. Drzwi wagonów są najbardziej rzucajace sie w oczy. Udało mi sie zrobic zdjęcie Eoas 31 51 536 1834-5, który posiada drzwi,takie jak wagon Tilliga. Dla tych jeszcze nie zaczętych 4 zostaną wytrawione odpowiednie drzwi.
Fotografowanie oznaczeń wagonowych było utrudnione i sporządzene z obrazów przesuwających. Pozwalałem to przy Kreye sporządzać. ( Tu mój translator zwariował)

Mieszałem odcień sam, tak, że wagony są troche ciemniejsze niz wagony kolejowe . Koła hamulca postojowego pochodzą z Mod-Artu
Wagony zostały postarzone na koniec pudrem pigmentowym ( suche pigmenty).

Ps. To jeden z chłopaków , którzy buduja modele Ostbahnu. naprawde sympatyczni, tyle,że mówia własciwie tylko po niemiecku. Tym razem skorzystałem z mojego translatora, ale gdyby ktos się poświecił i mógł tłumaczyc byłoby super.
Ostatnio zmieniony 05 lis 2008, 18:48 przez brovarek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Philipp
Kontakt:

Eaos (PKP)

Dobre,

beim letzten Modultreffen in Roßwein vor 1,5 Wochen, wurde ich ermutigt, hier im Forum einige meiner Arbeiten vorzustellen und ich könne durchaus in deutsch schreiben.

Seit dem Frühjahr war ich oft in Polen, um Züge zu fotografieren. Da die Wagen vom Typ Eaos dabei allgegenwärtig sind, reifte bei mir der Wunsch, solche Wagen zu "bauen". Die Suche nach einem Spenderwagentyp gestaltete sich recht schwierig, da dieser derzeit nur in Sets erhältlich ist. Nun habe ich bereits 7 Spenderwagen zusammengetragen und 3 Wagen sind fertiggestellt.
Ich weiß, daß es sich dabei um einen Kompromiß handelt. Am auffälligsten sind die Wagentüren. Mir gelang allerdings ein Foto vom 31 51 536 1834-5, der Türen besitzt, wie der Tillig-Wagen. Für die noch nicht angefangenen 4 Wagen werde ich passende Türen ätzen lassen.
Dem "Umbau" vorausgegangen, war das Fotografieren der Wagenanschriften und das Anfertigen der Schiebebilder. Diese ließ ich bei Kreye anfertigen.

Den Farbton mischte ich selber, so daß die Wagen etwas dunkler als Reichsbahn-Wagen erscheinen. Die Handräder für die Feststellbremse stammen von Mod-Art.
Als Finish wurden die Wagen mit Pigmentpuder leicht gealtert.

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Grüße Philipp

PS: Ich hoffe, es ist ok, in deutsch zu schreiben. :oops:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”