BR 642 "Desiro"
Moderator: mod-Tabor
- Charakterek
- Kontakt:
Re: BR 642 "Desiro"
Super, że jest wyłączane! Zatem klamka zapadła - DCC
-
- Kontakt:
A teraz już z praktyki, bo lenistwo przegrało z ciekawością: oświetlenie wewnętrzne jest załączane w momencie włączenia świateł czołowych. Pocieszające jest zatem tylko to, że nie musi świecić się non stop. Miło jednak byłoby móc sterować oświetleniem wewnętrznym niezależnie dodatkową funkcją, więc w przyszłości pewnie będę próbował zabudować inny dekoder.ArJu pisze:Dołączam się do pytania, bo mnie ogarnęło lenistwo i jeszcze tego nie sprawdzałem.Charakterek pisze:Czy w Desiro da się wyłączyć oświetlenie środka niezależnie od oświetlenia czołowego? Strasznie mnie to nurtuje...
Pozdrawiam,
ArTTur
ArTTur
- carman
- Kontakt:
Jeśli chodzi kto miał w ręku Desiro, to powiem, że ja też. Dokładnie na giełdzie w PKiN. Jest piękny, to fakt. I jeszcze koleje DB-AG, tylko takie teraz kupuje. Heh, ale cena...
- Charakterek
- Kontakt:
Do mnie. Darek ma z Czech Arek z Niemiec
Hi,

A ja się pochwalę, że zaraz po Panu Ćwieczkowskim z AMC ja miałem pierwszy w Polsce w rękach Desiro, któreś z Waszych Darku, Jacku i Arku, tylko nie wiem do kogo one poszło.A miałeś w swoich rękach? W Polsce Desiro są chyba tylko 3 szt. Moje, Cobrixa i Darka...

- Charakterek
- Kontakt:
No właśnie w tym sęk, że kabelki prowadzimy pod imitacjami siedzeń. Tak już jest ich sporo. A każde dodatkowe, to niestety usztywnienie łącza pomiędzy członami. A że Desiro lekkie jest z jednej strony, to jakoś go nie będę widział na zwrotnicach. Ponadto bez piłowania imitacji siedzeń się nie obejdzie, ale to już chyba mniejsze zło...ArJu pisze:A czy dostrzegasz w tym jakieś konktretne niebezpieczeństwo? A swoją drogą: pod dachem się nie zmieści? Dziesiaj już mi się nie chce, ale jutro go chyba pomęczę.Charakterek pisze:właśnie. W innym miejscu. W drugim członie by było na niego to inne miejsce. Wada: Więcej kabli pomiedzy członami.
A co do dachu to jest tam tak: Pomiędzy dachem szatym (zdejmowanym zresztą) a dachem wypraski Desiro jest listwa oświetleniowa. Jest tam jakby podwójny dach, ale mało tam miejsca. Niestety do dachu Desiro sięgają te wielkie okna, więc umiejscowienie tam dekodera i dodatkowo oświetlenie wnętrza - zepsuje cały wygląd modelu...
Ostatnio zmieniony 01 cze 2006, 23:00 przez Charakterek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Tak jest to proste, należy nie podłączać niebieskiego kabelka.Dzięki! Zastanawiam się jeszcze, czy do gold'a NEM652 (10433) można dorobić wtyczkę NEM651 a sam dekoder umieścić w innym miejscu.
Jest to + zasilania.
Swoje Desiro jeszcze nie scyfrowałem, czeka na dekoder
-
- Kontakt:
A czy dostrzegasz w tym jakieś konktretne niebezpieczeństwo? A swoją drogą: pod dachem się nie zmieści? Dziesiaj już mi się nie chce, ale jutro go chyba pomęczę.Charakterek pisze:właśnie. W innym miejscu. W drugim członie by było na niego to inne miejsce. Wada: Więcej kabli pomiedzy członami.
Pozdrawiam,
ArTTur
ArTTur
- Charakterek
- Kontakt:
właśnie. W innym miejscu. W drugim członie by było na niego to inne miejsce. Wada: Więcej kabli pomiedzy członami.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Tak, AndrzejC to pokazywał (schemat chyba) na starym forum, sam tego nigdy nie robiłem.ArJu pisze:czy do gold'a NEM652 (10433) można dorobić wtyczkę NEM651 a sam dekoder umieścić w innym miejscu.
Ostatnio zmieniony 01 cze 2006, 22:21 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Dzięki! Zastanawiam się jeszcze, czy do gold'a NEM652 (10433) można dorobić wtyczkę NEM651 a sam dekoder umieścić w innym miejscu.ArturSch pisze:TU widać zaślepkę w gnieździe NEM - płyteczka pionowo stojąca (do podłogi) - mniej więcej nad literami "www" - i dokładnie tu (czyli w WC) wstawia się Golda mini (lub odpowiednik). Ciężko będzie wstawić duży dekoder.
Pozdrawiam,
ArTTur
ArTTur
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
TU widać zaślepkę w gnieździe NEM - płyteczka pionowo stojąca (do podłogi) - mniej więcej nad literami "www" - i dokładnie tu (czyli w WC) wstawia się Golda mini (lub odpowiednik). Ciężko będzie wstawić duży dekoder.ArJu pisze:Przyznaję jednak, że nawet nie zajrzałem do środka.
Ostatnio zmieniony 01 cze 2006, 22:10 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Kontakt:
Ujawniam się.Charakterek pisze:o a ktoś jeszcze ma? Właściciele Desiro - ujawniać się!
Dołączam się do pytania, bo mnie ogarnęło lenistwo i jeszcze tego nie sprawdzałem.Charakterek pisze:Czy w Desiro da się wyłączyć oświetlenie środka niezależnie od oświetlenia czołowego? Strasznie mnie to nurtuje...
Mogę sobie wyobrazić, że oświetlenie wewnętrzne mogłoby być załączane w momencie włączenia świateł, ale to by tylko nieznacznie poprawiło sytuację. Osobiście planuję wsadzić większego gold'a i wykorzystać dodatkową funkcję. Przyznaję jednak, że nawet nie zajrzałem do środka.ArturSch pisze:Odpowiedź jest prosta: gniazdo NEM 651 nie przewiduje dodatkowych funkcji - co wcale nie znaczy, że nie można wstawić innego dekodera (zamiast Gold mini 10411), który będzie miał conajmniej wyprowadzenie F1 ("C"), którym już możesz sterować dowolny układ np oświetlenie wewnętrzne. Ale konieczna jest przyjaźń z lutownicą i pencetą.
Pozdrawiam,
ArTTur
ArTTur
-
- Kontakt:
Kurcze nie wiedziałem że naklejka samoprzylepna kosztuje ok. 240zł, bo nie sądzę żeby to malowali
-
- Kontakt:
Ja pier..... 300 ojro ze Desiro
Prawie drugie tyle za malowanie
Chyba kogos pogielo. No coz... skoncza sie finaly, przyjdzie czas olimpiady w Pekinie to moze spadnie do normalnej ceny a wtedy kto wie 

Prawie drugie tyle za malowanie