BR 642 "Desiro"

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Re: BR 642 "Desiro"

Post autor: Charakterek »

Super, że jest wyłączane! Zatem klamka zapadła - DCC
ArJu
Kontakt:

Post autor: ArJu »

ArJu pisze:
Charakterek pisze:Czy w Desiro da się wyłączyć oświetlenie środka niezależnie od oświetlenia czołowego? Strasznie mnie to nurtuje...
Dołączam się do pytania, bo mnie ogarnęło lenistwo i jeszcze tego nie sprawdzałem.
A teraz już z praktyki, bo lenistwo przegrało z ciekawością: oświetlenie wewnętrzne jest załączane w momencie włączenia świateł czołowych. Pocieszające jest zatem tylko to, że nie musi świecić się non stop. Miło jednak byłoby móc sterować oświetleniem wewnętrznym niezależnie dodatkową funkcją, więc w przyszłości pewnie będę próbował zabudować inny dekoder.
Pozdrawiam,
ArTTur
Awatar użytkownika
carman
Kontakt:

Post autor: carman »

Jeśli chodzi kto miał w ręku Desiro, to powiem, że ja też. Dokładnie na giełdzie w PKiN. Jest piękny, to fakt. I jeszcze koleje DB-AG, tylko takie teraz kupuje. Heh, ale cena...
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Do mnie. Darek ma z Czech Arek z Niemiec
ArturSwider

Post autor: ArturSwider »

Hi,
A miałeś w swoich rękach? W Polsce Desiro są chyba tylko 3 szt. Moje, Cobrixa i Darka...
A ja się pochwalę, że zaraz po Panu Ćwieczkowskim z AMC ja miałem pierwszy w Polsce w rękach Desiro, któreś z Waszych Darku, Jacku i Arku, tylko nie wiem do kogo one poszło. :P
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

ArJu pisze:
Charakterek pisze:właśnie. W innym miejscu. W drugim członie by było na niego to inne miejsce. Wada: Więcej kabli pomiedzy członami.
A czy dostrzegasz w tym jakieś konktretne niebezpieczeństwo? A swoją drogą: pod dachem się nie zmieści? Dziesiaj już mi się nie chce, ale jutro go chyba pomęczę.
No właśnie w tym sęk, że kabelki prowadzimy pod imitacjami siedzeń. Tak już jest ich sporo. A każde dodatkowe, to niestety usztywnienie łącza pomiędzy członami. A że Desiro lekkie jest z jednej strony, to jakoś go nie będę widział na zwrotnicach. Ponadto bez piłowania imitacji siedzeń się nie obejdzie, ale to już chyba mniejsze zło...

A co do dachu to jest tam tak: Pomiędzy dachem szatym (zdejmowanym zresztą) a dachem wypraski Desiro jest listwa oświetleniowa. Jest tam jakby podwójny dach, ale mało tam miejsca. Niestety do dachu Desiro sięgają te wielkie okna, więc umiejscowienie tam dekodera i dodatkowo oświetlenie wnętrza - zepsuje cały wygląd modelu...
Ostatnio zmieniony 01 cze 2006, 23:00 przez Charakterek, łącznie zmieniany 1 raz.
andrzejc
Kontakt:

Post autor: andrzejc »

Dzięki! Zastanawiam się jeszcze, czy do gold'a NEM652 (10433) można dorobić wtyczkę NEM651 a sam dekoder umieścić w innym miejscu.
Tak jest to proste, należy nie podłączać niebieskiego kabelka.
Jest to + zasilania.
Swoje Desiro jeszcze nie scyfrowałem, czeka na dekoder
ArJu
Kontakt:

Charakterek pisze:właśnie. W innym miejscu. W drugim członie by było na niego to inne miejsce. Wada: Więcej kabli pomiedzy członami.
A czy dostrzegasz w tym jakieś konktretne niebezpieczeństwo? A swoją drogą: pod dachem się nie zmieści? Dziesiaj już mi się nie chce, ale jutro go chyba pomęczę.
Pozdrawiam,
ArTTur
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

właśnie. W innym miejscu. W drugim członie by było na niego to inne miejsce. Wada: Więcej kabli pomiedzy członami.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

ArJu pisze:czy do gold'a NEM652 (10433) można dorobić wtyczkę NEM651 a sam dekoder umieścić w innym miejscu.
Tak, AndrzejC to pokazywał (schemat chyba) na starym forum, sam tego nigdy nie robiłem.
Ostatnio zmieniony 01 cze 2006, 22:21 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
ArJu
Kontakt:

ArturSch pisze:TU widać zaślepkę w gnieździe NEM - płyteczka pionowo stojąca (do podłogi) - mniej więcej nad literami "www" - i dokładnie tu (czyli w WC) wstawia się Golda mini (lub odpowiednik). Ciężko będzie wstawić duży dekoder.
Dzięki! Zastanawiam się jeszcze, czy do gold'a NEM652 (10433) można dorobić wtyczkę NEM651 a sam dekoder umieścić w innym miejscu.
Pozdrawiam,
ArTTur
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

ArJu pisze:Przyznaję jednak, że nawet nie zajrzałem do środka.
TU widać zaślepkę w gnieździe NEM - płyteczka pionowo stojąca (do podłogi) - mniej więcej nad literami "www" - i dokładnie tu (czyli w WC) wstawia się Golda mini (lub odpowiednik). Ciężko będzie wstawić duży dekoder.
Ostatnio zmieniony 01 cze 2006, 22:10 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 4 razy.
ArJu
Kontakt:

Charakterek pisze:o a ktoś jeszcze ma? Właściciele Desiro - ujawniać się!
Ujawniam się.
Charakterek pisze:Czy w Desiro da się wyłączyć oświetlenie środka niezależnie od oświetlenia czołowego? Strasznie mnie to nurtuje...
Dołączam się do pytania, bo mnie ogarnęło lenistwo i jeszcze tego nie sprawdzałem.
ArturSch pisze:Odpowiedź jest prosta: gniazdo NEM 651 nie przewiduje dodatkowych funkcji - co wcale nie znaczy, że nie można wstawić innego dekodera (zamiast Gold mini 10411), który będzie miał conajmniej wyprowadzenie F1 ("C"), którym już możesz sterować dowolny układ np oświetlenie wewnętrzne. Ale konieczna jest przyjaźń z lutownicą i pencetą.
Mogę sobie wyobrazić, że oświetlenie wewnętrzne mogłoby być załączane w momencie włączenia świateł, ale to by tylko nieznacznie poprawiło sytuację. Osobiście planuję wsadzić większego gold'a i wykorzystać dodatkową funkcję. Przyznaję jednak, że nawet nie zajrzałem do środka.
Pozdrawiam,
ArTTur
BarTTek
Kontakt:

Post autor: BarTTek »

Kurcze nie wiedziałem że naklejka samoprzylepna kosztuje ok. 240zł, bo nie sądzę żeby to malowali
Cobrix
Kontakt:

Post autor: Cobrix »

Ja pier..... 300 ojro ze Desiro :shock:

Prawie drugie tyle za malowanie ?? Chyba kogos pogielo. No coz... skoncza sie finaly, przyjdzie czas olimpiady w Pekinie to moze spadnie do normalnej ceny a wtedy kto wie :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”