Wagon typ Y BTTB w wersji PKP

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Re: Wagon typ Y BTTB w wersji PKP

Post autor: Mariusz »

Przemalowac desiro na pesobusa.
Kto tam zauważy drobne różnice.
Awatar użytkownika
fred3rg
Kontakt:

Post autor: fred3rg »

szymongodlewski pisze:...no i Gbs (choc niepoprawny, bo nie przerobiony)...
...jesli ktos ma jakies sugestie to prosze o info... jestem otwarty na pomysly...
Sugestie są opisane już w kilku wątkach na tym forum. Rozumiem, że przeczytać teraz to wszystko to niemal niemożliwe, bo tydzień by sie czytało non stop ;) Więc przypomnę:

Kilka osób, ze mną włącznie próbuje przekonać producentów (np Tomas'a Rejl'a) i kontaktujących się z producentami, że wytwarzanie "na siłę" modeli fikcyjnych nie ma sensu, bo można zrobić bardzo wiele prawdziwych, prawidłowo oznakowanych, bez żadnych niezgodności z oryginałem!
Wbrew temu co twierdzi wyżej wspomniany, nie jest prawdą, że nie ma form do produkcji taboru identycznego jak na PKP!

Po co więc produkować kolejne "startówki" stemplując "PeKaPami" niemieckiego Gbs'a?
Ostempluj węglarki, zawsze się sprzedadzą! Stare drewniane Zeuke były by super, a i metalowe też.
Ostempluj G10, albo Kassel'a w III epoce, najlepiej szare, była by miła odmiana :)

Dla pieniędzy można pomalować choćby pikowskie ICE na ED74...ale chyba nie o to w tym wszystkim chodzi.
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2008, 13:46 przez fred3rg, łącznie zmieniany 1 raz.
szymongodlewski
Kontakt:

Post autor: szymongodlewski »

Witam,,
mam zamiar wykonać jeszcze jedną serię wagonów Y PKP - takie jak pokazałem na zdjęciach - epoka IV...
...jeżeli jest ktoś zainteresowany powierzeniem mi pudeł (bez okien) do opisu to proszę o info na maila:
szymg@o2.pl
...pragnę jeszcze nieco skonkretyzować plan... chciałbym wykonać wagony 2 klasy... jeżeli jednak byliby chętni na model 1 klasy (pomimo, że nie do końca odpowiada on oryginałowi) oraz restauracyjny (analogiczna uwaga)... to podejmę się tego - warunkiem jest przynajmniej kilka osób chętnych...
...aha... planuję tylko jeden numer inwentarzowy... oczywiście mogę wykonać inny numer... ale to oznacza niestety dodatkową opłatę (od około 30zł)...
...cena pomalowania i oznakowania jdenego wagonu nie powinna przekroczyć 35zł...
pozdrawiam,
szymon
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2008, 16:29 przez szymongodlewski, łącznie zmieniany 1 raz.
szymongodlewski
Kontakt:

...z ta pierwsza kalsa to nie wiem jak bedzie... nie zamierzam modyfikowac modelu... zreszta przy przerobce na 2kl. okazalo sie, ze koszmarem jest wyciaganie okien... to unicestwia cala zabawe :)
...co do wagonu 2kl. to nie posiada on zadnych oznaczen na czole - ale nie dlatego, ze nie moge tego zrobic... to tylko kwestia kosztow...
...co do innych wagonow... to moge oznakowac w barwy PKP kazdy wagon... to nie jest zaden problem... kolot tylko w ilosci... zeby to mialo jakikolwiek sens musi byc minimum 20 sztuk... a im wiecej... tym taniej...
...mialem zamiar oznakowac w barwy PKP rozne modele... i nawet w tym celu napisalem post... zeby sie dowiedziec co by bylo najbardziej interesujace... ale odzew byl maly...
...generalnie zrobilem to co chcialem sam miec... i np. okazalo sie, ze na Y sa chetni... a na donnery... w zasadzie w ogole...
aha... i tak naprawde to wykonanie modelu nie trwa dlugo... od momentu, gdy wagony sa fizycznie obecne do chwili, gdy sa gotowe to miesiac... najwyzej dwa... zreszta to i tak wynika tylko z oganiczen czasowych osoby wykonujacej tampodruk...
...co do modeli na przyszlosc to na pewno beda boczniaki... bo juz po prostu mam je w szufladzie... choc wciaz jeszcze za malo... i zastanawiam sie nad oznaczeniem... epoka...
...chyba pokusze sie tez o donnera z orzelkiem...
...no i Gbs (choc niepoprawny, bo nie przerobiony)...
...jesli ktos ma jakies sugestie to prosze o info... jestem otwarty na pomysly...
...a na marginesie - nie wie ktos czy mozna gdzies jeszcze kupic donnera start 13206?
...aha... tak naprawde najlepiej by bylo zdobyc wagony w czesciach i je samemu oznakowac... tampodruk, do ktorego mam dostep w niczym nie ustepuje fabrycznemu... i mozna wszystko zrobic dokladnie tak jak sie chce...
...tylko ceny modeli tilliga sa powalajace... a poza tym mysle, ze to co najciekawsze - wagony osobowe sa trudne w rozmontowywaniu... zreszta... moge wykonac np. zestaw 3-4 boczniakow z orzelkami, z 4 numerami (w tym np. jeden z budka i jeden bagazowy) z kompletnym oznakowaniem... prawdziwym... ale badzmy szczerzy... kto da np. 300zl za wagon... :)
...jesli jednak ma ktos dobre boczniaki na sprzedaz to prosze o info na priva :)
...albo jestem nawet gotow przyjac boczniaki (same pudla) do pomalowania i oznakowania... bedzie na pewno epoka IVa... :):):)
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2008, 18:15 przez szymongodlewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
fred3rg
Kontakt:

A może wkleił byś TU na forumTT jakieś większe zdjęcia tego Y-ka 2 kl. i Donnera?
Na tamtych zdjęciach wcale nie widać oznaczeń, poza tym, że są.
Czy są też jakieś napisy na czołach Y-ka?

I jaka w końcu ma być wersja dachu w tej 1szej klasie?
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

BarTTek pisze:Ja chcę zrobić jednak nie posiadam elementów fototrawionych od WitkaM, a nie wiedzę żadnych problemów w zrobieniu nowego, normalnego pudła !!
Nieco zabawy jest z dachem w przypadku wagonow polskiej konstrukcji z rodziny "Y".

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2008, 08:37 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
BarTTek
Kontakt:

Post autor: BarTTek »

fred3rg pisze: Czy może budujesz całkiem nowe pudło?
Ja chcę zrobić jednak nie posiadam elementów fototrawionych od WitkaM, a nie wiedzę żadnych problemów w zrobieniu nowego, normalnego pudła !! Przy okazji Fred nie odp mi na moje ostatnie pytanie na PW ;)
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2008, 16:25 przez BarTTek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
fred3rg
Kontakt:

No nareszcie cos materialnego :D
Przyznasz, że takie opowieści o kolejnym modelu, którego nikt nie widział, wyglądąły dość dziwnie. Jak dasz jakies zdjęcie, to od razu jest inna rozmowa.

Do rzeczy!
Czy planujesz zmieniać kształt dachu w Y-ku, przed oznaczeniem jako 1-sza klasa? Czy może budujesz całkiem nowe pudło?
Jeśli będzie to przemalowane tylko pudło Tilliga, to nie ma do niego
w miarę prawidłowego oznakowania wagonu Y 1 klasy PKP w epoce IV
bo typowe "enerdowskie" Y z wysokim dachem były i są nadal tylko 2 klasy.
Nie odpowiadam na wiadomości prywatne.
Awatar użytkownika
brovarek
Kontakt:

Post autor: brovarek »

Oznaczenia do Y-ka zrobił Ci Remik? Jeśli tak bardzo bym prosił o zbliżenie na mniejsze , szczególnie barwne. Z góry dziękuję. Jeśli chodzi o budy napisz do Sebnitz, a właściwie pisz co tydzień, w końcu kupisz, serio! Pm, Maciek
szymongodlewski
Kontakt:

aha... czy ma ktoś pojęcia czy istnieje możliwość zakupu samych nadwozi (bez wklejonych okien!!!) wagonów typu Y?
szymongodlewski
Kontakt:

fotki można zobaczyć pod linkiem:
http://ds5.agh.edu.pl/~qziou/viewtopic. ... 5968#25968
pozdrawiam
szymongodlewski
Kontakt:

...na pewno... tylko, że nie posiadam fotografii boczniaków w epoce IV... i wcale nie tak łatwo je zdobyć... może jednak ktoś by mógł pomóc... :)

...co do modeli wagonów to mam...
donnerbuchsen w epoce IV
wagon Y kl.2

Oba modele są u mnie dostępne... jednak mam ich tylko kilka sztuk... (donnery mam z dwoma numerami, Y z trzema)...
...chętnych proszę o kontakt na priva :)
BarTTek
Kontakt:

Post autor: BarTTek »

Ano do gdakania wielu się znajdzie, a jeśli potrzebujesz wykonać oznaczenia to najrozsądniej chyba zrobić własną dokumentację zdjęciową tak jak ja zrobiłem z Res (mam oczywiście zdjęcia z każdej strony ;) ) lub podeprzeć się fotkami z różnych galerii
Obrazek
Ewentualnie popatrzeć jak to jest na kalkach Freda czy WitkaM
szymongodlewski
Kontakt:

...a pozostałych forumowiczów... o ile ktoś uzna to za stosowne... proszę o uwagi :)
szymongodlewski
Kontakt:

...naprawdę jeśli nie masz nic do powiedzenia to nie się wypowiadaj - ja chciałem uzyskać konkretną pomoc... i już...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”