Pytanie o aukcje

Cała reszta o naszej skali

Moderator: mod-Ogółem

ODPOWIEDZ
BarTT
Kontakt:

Re: Pytanie o aukcje

Post autor: BarTT »

gbbsoft pisze:Zyski ma przynosić temu co optymalizuje,a nie nam. A to nie koniecznie to samo... A powiem więcej - na pewno co innego. Bo my byśmy chcieli kupowac po 0.01zł super modele, ale importer na pewno ci tak nie będzie (stale) sprzedawać... :mrgreen:
Wiem, wiem :P akurat miałem na myśli ogólnie optymalizację (bez odniesienia do konkretnego przykładu).

Za 0,01zl bym nie kupił, bo bym pomyślał, że jakieś kopnięte ( ;) )
Ostatnio zmieniony 04 paź 2007, 15:52 przez BarTT, łącznie zmieniany 1 raz.
Martinus
Kontakt:

Post autor: Martinus »

Uważam ze nie ma złotego środka..

Po pierwsze .. nie jest to najtańsze hobby, każdy początkujący zawsze liczy co jak i dlaczego.
Dlatego im taniej tym lepiej dla niego ...

Z drugiej strony obniżenie cen nie gwarantuje masowy wykup rzeczy ze sklepu....bo oprócz pieniędzy trzeba mieć jeszcze czas na hobby.. i to obojętnie jakie

Trzeba mieć czas aby np poczytać forum, pojechać popodglądać innych.

Powiem tak .. obniżka zawsze jest dla "konsumenta" czymś dobry, ale aby to zrobić to trzeba zrobić dobry PR jak fora , wystawy itp aby dotrzeć do osób niezdecydowanych.

Uważam ze strona ttclub jest jak najbardziej elementem robiącym dobry PR TT-ce
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

Papcio pisze:Tak to już jest :D grunt żeby to optymalizowanie przynosiło nam więcej pozytywnych efektów niż strat...
Zyski ma przynosić temu co optymalizuje,a nie nam. A to nie koniecznie to samo... A powiem więcej - na pewno co innego. Bo my byśmy chcieli kupowac po 0.01zł super modele, ale importer na pewno ci tak nie będzie (stale) sprzedawać... :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 04 paź 2007, 15:31 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
BarTT
Kontakt:

Tak to już jest :D grunt żeby to optymalizowanie przynosiło nam więcej pozytywnych efektów niż strat...
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Papcio pisze:AMC podejmuje decyzje optymalne...
Moim zdaniem nie ma "decyzji optymalnej". Można najwyżej próbkować, jak rynek zreaguje, gdy obniżę/podniosę cenę... Ale nim zobaczy się wynik takiego doświadczenia, to świat się zdąży zmienić... :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 04 paź 2007, 15:02 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
BarTT
Kontakt:

jasiu pisze:Masz rację. I rozwiązanie jest proste. Improter + sklepy obniżają marżę. Ceny spadają. My kupujemy więcej. Więszy obrót przy niższych marżach może spokojnie przegonić zysk osiągany przy dużych marżach na małym obrocie. Tak trudno na to wpaść?
Nie jest to takie proste... nie mamy żadnych konkretnych informacji na temat realiów działania dystrybutora, jego relacji z dostawcami itp. itd.. Nie znamy strategii (o ile dystrybutor taką sformułował). Tok rozumowania logiczny, ale czy użyteczny w konkretnym przypadku? My tego stwierdzić nie możemy.

TEORETYCZNIE (i przyjmując uproszczenia) rzecz ujmując obniżając marże importer/sklepy zmniejszają sobie zysk jednostkowy, ALE! nadrobić to mogą (z naddatkiem) poprzez niewykorzystany potencjał polskiego rynku. Mówiąć o potencjale mam na myśli wszystkich, którzy z uwagi na niższe ceny zaopatrują się zagranicą.

Co nimi kieruje przy wyborze zagranicznych sklepów (mimo np. problemów z realizacją gwarancji) - CENA.

W najgorszym wypadku zyski zrównałyby się z tymi, które osiągane były przed obniżką... ale przy zwiększonym wolumenie i utarciu nosa konkurencji zza granicy.

Dyskusja na ten temat to właściwie "gdybanie" - pozostaje mieć nadzieję, że AMC podejmuje decyzje optymalne...
Pamiętacie jak nasz rząd parę lat temu obniżył akcyzę na alkohol? Najpierw płakali, że będzie dziura w budżecie. Minęło trochę czasu i .... eureka! Wpływy z akcyzy były większe niż wcześniej! Coś niesamowitego? Nie - po prostu jedna z najprostszycyh zasad ekonomii.........
Sama idea do szczególnie skomplikowanych nie należy, ale zasada równie prosta co niebezpieczna...
Ostatnio zmieniony 04 paź 2007, 14:52 przez BarTT, łącznie zmieniany 1 raz.
Cobrix
Kontakt:

Post autor: Cobrix »

gbbsoft pisze:"Chodzi tylko i wyłącznie o cenę" - może tobie tak - ale mnie nie. Ja wolę zapłacić trochę więcej (to "trochę" jest kluczowe) za rozmowę po polsku, obsługę reklamacji, pomoc np: w montowaniu dekoderów do loków, instrukcję po polsku, rozmowę z właścicielem, bliskość sklepu, jakieś dodatkowe atrakcje ze strony sklepu (np: spotkania) itp.
Moze ja jakis tepy jestem ale chyba ta dyskusja sie zaczela od tego ze nie ma instrukcji PL ani do Lenza ani do her Tilliga ktory tak cudownie zauwaza nas rynek i tak nas docenia ze ma w ... spelnienie wymogow prawa.
Ostatnio zmieniony 04 paź 2007, 11:29 przez Cobrix, łącznie zmieniany 1 raz.
pepsior1971
Kontakt:

Post autor: pepsior1971 »

To zależy ile dla kogo jest wart to "trochę".
jasiu

Post autor: jasiu »

gbbsoft pisze:Wyjściem z sytuacji jest zwiększenie ilości osób bawiących się w tą zabawę... I tu moim zdaniem jest rola for. Należy pomagać nowym osobom, które się tu pojawiają, bo w nich nadzieja, ze dołączą, jak się za szybko nie zniechęcą... :D
Niestety nie moge się ustosunkować, bo na PW dostałem informację od Administratora, że jak jeszcze coś napiszę w temacie, to zostanę zablokowany.... to tak w ramch wolności słowa....
Ostatnio zmieniony 04 paź 2007, 10:46 przez jasiu, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

jasiu pisze:Masz rację. I rozwiązanie jest proste. Improter + sklepy obniżają marżę. Ceny spadają. My kupujemy więcej. Więszy obrót przy niższych marżach może spokojnie przegonić zysk osiągany przy dużych marżach na małym obrocie. Tak trudno na to wpaść?

Przecież nie kupujemy za granicą dlatego, że tam jest fajniej kupować. Chodzi tylko i wyłacznie o cenę!

Pamiętacie jak nasz rząd parę lat temu obniżył akcyzę na alkohol? Najpierw płakali, że będzie dziura w budżecie. Minęło trochę czasu i .... eureka! Wpływy z akcyzy były większe niż wcześniej! Coś niesamowitego? Nie - po prostu jedna z najprostszycyh zasad ekonomii.........
No nie do końca tak jest... Nasz rynek jest dużo, dużo mniejszy... Ilość pieniędzy jaka jest do podzielenia między sklepy - skończona i niezależna od ilości sklepów... A czynsz trzeba płacić... :?

Wyjściem z sytuacji jest zwiększenie ilości osób bawiących się w tą zabawę... I tu moim zdaniem jest rola for. Należy pomagać nowym osobom, które się tu pojawiają, bo w nich nadzieja, ze dołączą, jak się za szybko nie zniechęcą... :D

A... "Chodzi tylko i wyłącznie o cenę" - może tobie tak - ale mnie nie. Ja wolę zapłacić trochę więcej (to "trochę" jest kluczowe) za rozmowę po polsku, obsługę reklamacji, pomoc np: w montowaniu dekoderów do loków, instrukcję po polsku, rozmowę z właścicielem, bliskość sklepu, jakieś dodatkowe atrakcje ze strony sklepu (np: spotkania) itp.

To nie są dobra szybko rotujące - to dobra luksusowe... One się żądzą trochę innymi prawami...
Ostatnio zmieniony 04 paź 2007, 10:36 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 3 razy.
jasiu

gbbsoft pisze:Na wolnym rynku - tak. Ale ten rynek nie jest w pełni wolny. I jak się dalej nie będzie rozwijac, to się może zacząć zwijać... A mamy bardzo dobry okres, w którym należałoby umacniać nasze sklepy... Widzę tu chęć obu stron - kupujących jak i sklepów!
Masz rację. I rozwiązanie jest proste. Improter + sklepy obniżają marżę. Ceny spadają. My kupujemy więcej. Więszy obrót przy niższych marżach może spokojnie przegonić zysk osiągany przy dużych marżach na małym obrocie. Tak trudno na to wpaść?

Przecież nie kupujemy za granicą dlatego, że tam jest fajniej kupować. Chodzi tylko i wyłacznie o cenę!

Ostatnio zmieniony 04 paź 2007, 10:14 przez jasiu, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Adamczewski
Kontakt:

Post autor: Adamczewski »

Výrobce:Berlkiner TT bahn
producent: Tillig
TAKA różnica? I ciekawe jakie koszty przesyłki i przelewu do Czech, na pewno więcej niż 8zł? Bez komentarza.
Ostatnio zmieniony 04 paź 2007, 10:13 przez Adamczewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

jasiu pisze:Można spokojnie dojść do 25% ! A to jest już pokaźna różnica. Konkretnych przykładów nie podam, bo nie pozwalacie pisać o cenach. Chętnych zapraszam na PW
Każdy indywidualnie okresla procent jaki jest wstanie zapłacić za zakup w Polsce. Rzeczywiście 25% to wystarczająco, aby kupic za granicą. Ale jak ja porównywałem ceny (co prawda w HO), to one tak drastyczne nie były. Były zdecydowanie mniejsze róznice, takie że dla mnie było to zupełnie bez sensu - i to kilka lat temu...

Ale prawdą jest, że ceny należy porównywać... Nawet można na ten temat rozmawiać ze sklepem... A przy braku chęci obniżenia ceny - kupować u innych (nawet za granicą).
jasiu pisze:Będą, będą! Na wolnym rynku nie ma luk! Jak sklepy znikną to na ich miejsce natychmiast pojawią się następne.
Na wolnym rynku - tak. Ale ten rynek nie jest w pełni wolny. I jak się dalej nie będzie rozwijac, to się może zacząć zwijać... A mamy bardzo dobry okres, w którym należałoby umacniać nasze sklepy... Widzę tu chęć obu stron - kupujących jak i sklepów!
Ostatnio zmieniony 04 paź 2007, 10:12 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 2 razy.
pepsior1971
Kontakt:

Post autor: pepsior1971 »

Ostatnio zmieniony 04 paź 2007, 10:12 przez pepsior1971, łącznie zmieniany 1 raz.
jasiu

ArturSch pisze:- róznica procentowa nie jest aż tak znacząca, choć tych kilka złotych może być dla Ciebie lub kogoś innego, ważne,
Można spokojnie dojść do 25% ! A to jest już pokaźna różnica. Konkretnych przykładów nie podam, bo nie pozwalacie pisać o cenach. Chętnych zapraszam na PW
ArturSch pisze: - kupując nowy towar w sklepach poza Polską, psujesz nasz rynek, gdyż ONI mają większy obrót (coraz lepsze warunki hurtowe), a sklepy polskie odwrotnie i za chwilę może sie okazać, że BĘDZIEMY MUSIELI kupować za granicą bo naszych sklepów NIE BEDZIE :evil:
Będą, będą! Na wolnym rynku nie ma luk! Jak sklepy znikną to na ich miejsce natychmiast pojawią się następne.
ArturSch pisze: - kupowanie w sklepach poza PL bije właśnie w polskie sklepy, a nie w IMPORTERA, bo ten podwyzszy marżę o kilka procent i wyjdzie na swoje.
Niech podniesie! Zobaczymy kto na tym wyjdzie na swoje! Jak ktoś ma wątpliwości polecam skorzystać z lektury pierwszej z brzegu książki z makroekonomii.... znajomośc pewnych zasad bywa bardzo przydatna!
ArturSch pisze: Więc PROSZĘ zastanów się czy tych kilka złotych taniej dla Ciebie, nam wszystkim się opłaca ??
Czytaj: zapłać więcej w imię "szczytnej idei".... hahahahahahahahhahahaaaaaa
Ostatnio zmieniony 04 paź 2007, 09:54 przez jasiu, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogółem”