Naped KIT do lokomotyw TT

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
k3nski
Kontakt:

Re: Naped KIT do lokomotyw TT

Post autor: k3nski »

Witam
Podsyłam fotki wózka.
Obrazek
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

Witek M. pisze:Tak, te 17,5 to troche duzo, ale jak sie przygladam mocowaniu tego silnika to odnosze wrazenie, ze silnik jest umieszczony w ostoi w czyms na ksztalt dodatkowego koszyka. Wydaje mi sie zatem, ze modyfikacja tego mocowania moglaby pozwolic na obrocenie silnika o 90 stopni (w osi walu)... i wtedy mamy juz tylko 14 mm szerokosci :)
To sa jakiegos rodzaju plastikowe obejmy zalozone na brzegach obudowy silnika. Jak to wyglada w realu powinno sie dac zobaczyc w Radomiu, w sobote. Przy okazji imprezy zabieram swojego M62 do domu, ktory jest tam aktualnie w delegacji.

Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

Post autor: Witek M. »

Tak, te 17,5 to troche duzo, ale jak sie przygladam mocowaniu tego silnika to odnosze wrazenie, ze silnik jest umieszczony w ostoi w czyms na ksztalt dodatkowego koszyka. Wydaje mi sie zatem, ze modyfikacja tego mocowania moglaby pozwolic na obrocenie silnika o 90 stopni (w osi walu)... i wtedy mamy juz tylko 14 mm szerokosci :)
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Witek M. pisze:Przypominam sie niesmialo w kwestii zdjec i jakis podstawowych wymiarow...
Mocno uproszczony szkic dwoch rzutow tego silnika:
Obrazek
Obrazek

Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Prosze bardzo:
k3nski pisze:Witam
Kilka dni temu dostałem paczkę z S.Petersburga a w niej standardowe „napędy” do lokomotyw Peresveta (TT). Oczywiście producent dostarcza „napęd” w formie KITu (do samodzielnego montażu). Postanowiłem kolegom zaprezentować fotki samego KITu, jak i już zmontowanego „napędu”. Myślę, że może to stanowić doskonałą bazę do wykonania modeli polskich lokomotyw. Opisywany „napęd” wyposażony jest w silnik Bühlera. Przeniesienie napędu z silnika na dwie osie wałków realizowane jest przy pomocy elastycznych ( silikonowych ) tulejek, pełniących rolę kardanów.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Witek M. pisze:Mozna prosic o bliskie zdjecia wozkow i kilka podstawowych wymiarow? Wygladaja to bardzo tamaropodobnie :-)
oelka pisze:Peresvet stosuje te same podzespoly we wszytkich swoich modelach lokomotyw. Ten akurat pochodzi chyba z TE10.
Prawie identyczne, rozniace sie tylko ostoja, sa podwozia w innych lokomotywach Peresveta. Musialbym to zmierzyc, ale wydaje mi sie, ze moga byc problemy z wlozeniem tego silnika w pudlo TEM2.
drlukasz pisze:Ciekawe.
Na ile wyceniony został taki KIT?
Witek M. pisze:
oelka pisze: [...] Musialbym to zmierzyc, ale wydaje mi sie, ze moga byc problemy z wlozeniem tego silnika w pudlo TEM2.
Pomierz, pomierz! Gdyby sie udalo upchnac ten silnik, to zostala by "tylko" kwestia trawionego pudla i kalkomanii. Mozliwe, ze sumaryczna cena takiego zestawu (kit podwozie+blacha+kalkomania) byla by wielce zachecajaca!
k3nski pisze:Witam
Jak będę miał chwilkę czasu to podeślę dokładniejsze fotki wózków.
Jesli chodzi o ceny zestawów KIT ( do samodzielnego złożenia ) to mogę koledze "drlukasz" przesłać cennik Peresveta.
ArturSch pisze:
k3nski pisze:Jak będę miał chwilkę czasu to podeślę ...
Ceny ? Ceny ? Ceny ?
PS:
Na ile taki KIT nadaje się do upgrade BTTB ? tzn wymiana silniczka BTTB na cichszy (BR 130, inne) ? Podobno na eBay takie kity (made in DE) bywają ...
z_Gdyni pisze:Właśnie taki często jest na ebay
http://cgi.ebay.de/MOTOR-GETRIEBEBAUSAT ... dZViewItem
Witek M. pisze:Przypominam sie niesmialo w kwestii zdjec i jakis podstawowych wymiarow...
Krzysztof Olszak
skalatt.info
Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

Naped KIT do lokomotyw TT

Post autor: Witek M. »

Szanowni moderatorzy bardzo prosze o przeniesienie tematu http://www.forumtt.fora.pl/viewtopic.php?t=822 ze starego forum. Uwazam, ze ten temat moze byc wielce obiecujacy i przyszlosciowy pod katem polskiego taboru (zwlaszcza jak pojawia sie w nim obiecane dodatkowe fotki i zwymiarowane plany).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”