Zlot „Modularzy” Kolejowych - Radom 2006-2020
Moderator: mod-Imprezy
- Charakterek
- Kontakt:
Re: III Ogólnopolski Zlot Modularzy Kolejowych - Radom
Grześ, przewidź gdzieś miejsce na stołach na bettungsy i DCC.
-
- Kontakt:
gemol pisze:.....zrezygnowali w tym roku z przyjazdu.......

- Gdyniak
- Moderator
- Kontakt:
No 50 metrow szlaku to juz robi wrazenie. Jestem miło zaskoczony, że już tyle się da złożyć. Biorę kamere jak nic bo to trzeba będzie uwiecznić.
-
- Kontakt:
Nie udało mi się załatwić hali namiotowej /olbrzymie koszty/ i N-ormowiczom przeznaczyłem małą salę i korytarz. Niestety ze względu na ciasnotę koledzy zrezygnowali w tym roku z przyjazdu. Z N-ką będzie tylko Zvolack. Na rysunku, który im wysłałem nie ma jeszcze wszystkich modułów tetkowych. Myślę, że pojeździmy na ok. 50 m szlaku.
Ostatnio zmieniony 13 mar 2007, 18:13 przez gemol, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Ups... Mowa już o namiotach. Jeżeli będzie trzeba ustąpić pola to mogę najechać z jednym lub na pusto 

-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Masz jakieś przecieki?miki pisze:siejąc zgrozę wsród "N-orma Bojz"
Ostatnio zmieniony 12 mar 2007, 10:58 przez gemol, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
siejąc zgrozę wsród "N-orma Bojz"gemol pisze:......staram się ograniczyć ilość połączeń "różnoprofilowych" tak, by krajobraz był płynny.

-
- Kontakt:
Wystarczy sttandardowy wtyk z przylutowanymi przewodami wpinany w moduł szlakowy.Miki pisze:Pomysł z zasilaczami szlakowymi uważam za trafiony. Trzeba jednak zawczasu przemysleć sposób podpięcia zasilacza do szlaku - specjalna przejściówka
Rysunki zamieszczone wcześniej już są nieaktualne. Sporo nowych modułów doszło, poza tym staram się ograniczyć ilość połączeń "różnoprofilowych" tak, by krajobraz był płynny.
Ostatnio zmieniony 09 mar 2007, 09:55 przez gemol, łącznie zmieniany 1 raz.
- Gdyniak
- Moderator
- Kontakt:
Jasne że nic się nie zmieniło ale nie wiemy jak zachowają się przepięte na DCC moduły stacyjne na których zastosowano różnego rodzaju automatykę o czym ostrzega lojalnie Whosho. Dobrze wiemy że jak mamy widzów to trzeba zadbać o to aby na szlakach coś się działo i lepiej wtedy nie szukać przyczyny dlaczego gdzieś skład nie jedzie. Oczywiście możemy sprawdzić działanie DCC np. w piątek wieczorem lub poźniej
tak aby na sobotę wiedzieć czy wszystko jest OK. A w zeszłym roku mielismy proste odcinki i problemu nie było.

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Poprzednim razem przepięcie z analogu na cyfrę i abarot, trwało tyle ile trwa odpięcie dwóch krokodylków i przypięcie dwóch innych (15 - 20 sek.). Czy coś się zmieniłoGdyniak pisze:Bo w ciągu dnia przepinać zasilanie może być kłopotliwe.

-
- Kontakt:
Przyjadę z zasilaczem FZ1.
Według tymczasowego ustawienia modułów moja "Porąbka" jest w połowie odcinka pomiędzy stacją Gemola i posterunkiem odgałęźnym, więc myślę, że dam radę "naprądować" ten szlak.
Według tymczasowego ustawienia modułów moja "Porąbka" jest w połowie odcinka pomiędzy stacją Gemola i posterunkiem odgałęźnym, więc myślę, że dam radę "naprądować" ten szlak.
- Gdyniak
- Moderator
- Kontakt:
I właśnie dlatego z soboty na niedzielę byłby czas na testowanie DCC na złożonym w całość szlaku.whosho pisze:lojalnie uprzedzam, że u mnie DCC nie było jeszcze testowane ( nie wiem czy przekaźniki wytrzymają....) Więc jakby co to moja sekcja obsługuje jedynie analog
-
- Kontakt:
lojalnie uprzedzam, że u mnie DCC nie było jeszcze testowane ( nie wiem czy przekaźniki wytrzymają....) Więc jakby co to moja sekcja obsługuje jedynie analog (jak narazie). Co do sugesti łukasza żeby dostawić coś za Grabiami - rozbiłem swój moduł 90 cm na dwa - 30 + 60 i jestem w trakcie robienia kolejnego30 cm. Dwa małe moduły będą spięta razem (semafor + przejazd kolejowy), dalej będzie stacja, a na koniec 60 cm moduli z wiaduktem. tak więc manewrować będzie gdzie 

Ostatnio zmieniony 09 mar 2007, 07:40 przez whosho, łącznie zmieniany 3 razy.
- Gdyniak
- Moderator
- Kontakt:
Też mogę wziąć jeden Fz1. A co do jeżdzenia to może podział na epoki w danym dniu i w sobotę analog w niedzielę DCC lub odwrotnie. Będzie czas na przepięcie zasilania. Bo w ciągu dnia przepinać zasilanie może być kłopotliwe.