Mój TT-tabor - WojTTek

Nasz tabor TT i galeria jego zdjęć

Moderator: mod-Moja TT

Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Re: Mój TT-tabor - WojTTek

Post autor: oelka »

WojTTek pisze:Mechanicy nalegają z pytaniem czy barierka i kłonice wchodzą na wcisk ?
Barierka tak do tego stopnia, ze wyjmowanie jej wymaga ostroznosci, aby nie doszlo do uszkodzenia. Natomiast klonice siedza na tyle luzno, ze moga byc problemy z ustawniem ich w pionie.

Krzysztof
Awatar użytkownika
WojTTek
Kontakt:

Post autor: WojTTek »

Uroczyście informuję że na stan mojej kolekcji weszły zakupione wcześniej G10 PKP i platforma PPyk. Przy tej okazji sekcja taboru sprawdzała jak sprawują się nowe sprzęgi i rzecz jasna wagony. Co do wagonów to naczelnik zastrzeżeń nie miał (nakazał tylko umocować kłonice i barierkę w PPyk) ale uczepił się dużego kosztu sprzęgów które również go nie zawiodły. Została zbudowana mała górka na której w te i nazat jeździły pociągi raz wagony z nowymi sprzegami zaraz za lokomotywą raz na końcu itd. Kontrola NIE WYKAZAŁA ŻADNYCH ROZSZPRZĘGAŃ. Nowe sprzęgi będą dostarczane sukcesywnie póki co czekamy na zestaw i nową chociaż znaną w moim zakładzie taboru SM26 oraz zestaw 3 wagonów i jednego specjalnego :mrgreen:
Obecnie mechanicy pracują nad V36, naprawa E499 znów się odłożyła. Mechanicy nalegają z pytaniem czy barierka i kłonice wchodzą na wcisk ?
zdjęcia:
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
WojTTek
Kontakt:

Dziękuję. Tak barierki to zadanie równoległe z planowanym (jeszcze nie wiem czy go zrobię) więńcem/ liczbą 40.
PS> dodałem kilka postów wyżej trochę fotek. Komentować 8)
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin »

No proszę, ładny taborek. Życzę przyjemności w klejeniu. :mrgreen: Nie ma to jak 1001 drobiazgów.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

WojTTek pisze:Wiesz ile tego jest ?? Może w ferie się zmobilizuje :P
2 trąbki
18 poręczy
8 prętów robiących za poręcze dla manewrowych.
2 stopnie
2 instalacje
i jeszcze takie coś kwadratowe przylepiane do kabiny

w sumie 33 rzeczy. Dwie - trzy godziny roboty. Ja to lubię robić :)
Awatar użytkownika
WojTTek
Kontakt:

W imieniu parapetu i taboru dziękuję :mrgreen:
Co do elementów do samodzielnego montażu to narazie nie miałem odwagi żeby je poprzyklejać. Wiesz ile tego jest ?? Może w ferie się zmobilizuje :P
Obrazek
Fotka tak na szybko zrobiona...
Awatar użytkownika
Ciamosław
Kontakt:

Post autor: Ciamosław »

No ładny masz ten parapet. :mrgreen: Ale tabor też niczego sobie. Poprzyklejaj może części do stodziesiątki i pokaż efekt.
Awatar użytkownika
WojTTek
Kontakt:

Kolejna porcja tym razem parapetowych fotek ;)
Na początek Tillig i set 01406:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Trochę fotek setowej T334. Co dziwne zakupiłem nie T334 a T34 :P Czyli nie lokomotywę a czołg. Wyjaśnienie fotka nr 2:

Obrazek Obrazek

Cysterny 4-osiowe BTTB:

Obrazek Obrazek Obrazek

BTTB StarTT:

Obrazek Obrazek Obrazek

Kryty ASG oraz samochodziki z zestawów:

Obrazek Obrazek

I najlepsze: Set 01409 :D na pierwszej fotce skala porównawcza Warczyburga :P i BR110:

Obrazek Obrazek Obrazek

No to na tyle
Ostatnio zmieniony 09 lut 2007, 19:28 przez WojTTek, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Na temat Twojej makiety piszemy tu: http://forumtt.pl/viewtopic.php?p=21115#21115
Ostatnio zmieniony 23 sty 2007, 16:40 przez Maciej, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
WojTTek
Kontakt:

Kusisz Maciej kuszisz :lol:
Owszem nie kryję tego że chciałbym mieć nawet takie coś jak zaproponowałeś. Moduły hmm wydaje mi się że są bardziej poręczniejsze od makiety: można zmieniać ich konfigurację, łatwo przenosić czy przechowywać. Tak jak wyżej napisałem: nie mam wystarczająco miejsca na takie żeczy ale już teraz mogę planować jakiś moduł. Marzy mi się mała stacja z bocznicami przemyslowymi i może jakąś lokomotywownią. Ale to na razie sfera marzeń. Narazie nie "kształciłem" się w budowie modułu i jego wykańczania ale widzę że aby spełnić swoje marzenia juz dziś muszę poznawać techniki modelarskie.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

A może makieta modułowa? Albo na w formie półki - pociągi o prawqda mogły by jeżdzić tylko wahadłowo ale jaka frajda przy manewrach. Wyobraż sobie taką trasę wzdłuż ściany a może i nawet z narożnikiem? Mała stacyjka czołowa dwu góra trzy torowa. Masz idealne składy dla takich wiejskich klimatów. Jednotorowa linia zakończona mijanką do oblotu lokomotywy. Jak chcesz przygotuję szkice.
Awatar użytkownika
WojTTek
Kontakt:

Hm co dalej...
jak na razie po głowie chodzi mi skład kontenerowy do BR110 + RGS (kontener linea mexicana) + RGS (genstar) + RGS (DEUTRANS) + może jakąś jeszcze platformę.
Pytacie o makietę:
Ja nie mam zdolności modelarskich ani miejsca na takie rzeczy. Mam mały pokój ale w przeciągu kilku lat ta sytuacja diametralnie się zmieni i wtedy napewno coś się pojawi. Na dzień dzisiejszy średnio 2 razy w miesiącu rozkładam płytę pod TT i wtedy jeżdżę.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Wojtku, aż miło patrzec na te sety ;) No właśnie, co dalej ?? Mając już troszkę torów może pokusisz się o jakąś makietkę, albo jej wycinek ?? Cudownie jest patrzec jak tabor jedzie po szynach na makiecie wykonanej przez siebie. Można tak godzinami jeździc i zdjęcia robic co kilka centymetrów. :D Dlatego zacząłem budowac moje segmenty. Bo na makiete tortta ciągle muszę czekac. A taki mały kawałeczek makiety dużo nie kosztuje i zawsze gdzieś go schowasz.
Awatar użytkownika
myszka
Kontakt:

Post autor: myszka »

No to co teraz masz w planach :mrgreen: ??
Awatar użytkownika
WojTTek
Kontakt:

dawid tt:
Ładny zbiór :-D

myszka:
Ja bym nigdy w życiu nie sprzedał bonanzy PKP :( .A tak pyzatym ładny zbiór :mrgreen:

WojTTek:
No i czasy się zmieniły. Do mnie zawitał set 01409 na którego trochę chorowałem. Dziś przetestowałem czy jest git czyli czy nie będzie trzeba reklamować. Jest jak najbardziej GIT. Razem z setem w T-H zakupiłem oryginalne smary i oleje Roco. Kontakt jak zawsze dobry.
Mam taki układ że set jest po części zakupiony z moich pieniędzy a po części rodziców. Set ma być na gwiazdkę dla tego dzisiaj nie oficjalnie się nim bawiłem. Jak dobrze pójdzie to 24tego T334 przyciągnie większą siostrę tego samego ojca - Tilliga.
Pozdrawiam

myszka:
:mrgreen: Gratuluję zakupu Tilliga ;)

WojTTek:
Dzięki. Tobie i wszystkim polecam Tilliga ale tylko te produkty które są naprawdę dobre. Myszka może wymienisz tę twoją wiertarę kiedyś na coś innego ??

Charakterek:
No to super. Jak już Ci mówiłem na GG nie przejmuj się tymi 20%. To wina konstrukcji zasilacza, który do połowy skali ledwo co napięcie daje, a za połową daje jak szalony. Poza tym ta lokomotywa tak ma. Bo tak musi mieć. Powinna ruszać wolno i ultrapłynnie bo to manewrówka. No i tak właśnie robi. Jest wyskalowana, nie jeździ szybko jak BTTB, tylko jedzie z gracją. I hamuje z równą gracją! Zatem nie martw się, tylko pojeździj nią około 30 min w jedną i w drugą stopniowo zwiększając napięcie, potem podepnij wagoniki i jazda!

BarTTek:
Noo widzę że gwiazdka w tym roku będzie baaaardzo ciekawa, ja też już się nie mogę doczekać (patrz opis). Soją drogą jak przekonałeś "ludzi którzy mają nad tobą władzę" do wydania takiej ilości gotówki ??

DBv:
Oj Charakter, a ty cały czas swoje :mrgreen:

Charakterek:
no przecież skład IC raczej ciężko pod nią podpiąć. No dobra, wykorzystują ją także w ruchu lokalnym, ale w zamierzeniu to miała być loka manewrowa i model spełnia to zadanie świetnie. Pełza powoli i płynnie. Jest super i już!

DBv:
i dalej swoje... :mrgreen:
Niereformowalny normalnie jak nic.

Zapraszam do dyskusji ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moja TT”