Oj, Ludzie.... Nie ma pojęcia "sTTandardowych drzew". Drzewa na makiecie sttandardowej powinny być przede wszystkim, jak wszystko na niej, jak najbardziej realistyczne. Zalecam po prostu zdrowy rozsądek. Jeśli modelujemy kępę 2-3 sosen, to wiadomo, że nie powinny one mieć zbyt dużej wysokości, gdyż w normalnych warunkach wiatr i inne czynniki klimatyczne nie pozwoliłby na to, ale już las 50 sosen jak najbardziej może mieć nawet 40m.Ranger pisze:Mam pytanie. Czy Twoje drzewka są sTTandardowe.
Pierwszy moduł - Grzegorz TT
Moderator: mod-Makieta Modułowa
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Re: Pierwszy moduł - Grzegorz TT
- Ranger
- Kontakt:
Mam pytanie. Czy Twoje drzewka są sTTandardowe. To najwieksze jakiej jest wysokości? Bo mam zagwozdkę nad wysokością swoich. Z jednej strony chciałbym zrobić parę takich 20 metrowych a z drugiej strony nie chcę przesadzić.
-
- Kontakt:
- Mariusz
- Kontakt:
Tłumaczyłem-rób pustynie. 

- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
Co byśmy nie zrobili (wiadukty,mosty, tunele i bagna) to i tak drzewka muszą wyrosnąć, bo są wokół tych klimatów - pytanie jakie. Kupować czy samemu robić. To pierwsze jest łatwe ale dość drogie, to drugie rozwiązanie może nieco tańsze ale remedium na produkcję jest karkołomne. W moim przypadku są to choinki. Na bajorach przeważają drzewa liściaste.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2007, 08:17 przez Maciej, łącznie zmieniany 2 razy.
- Ranger
- Kontakt:
A ja zrobiłem ciek wodny pomiędzy pagórkami i wyszło ok. Powiem, ze pocieszyłeś mnie z tymi drzewami. Ja patrząc na Twoje drzewka i zdjęcie od Ciebie i Jacka wyprodukowałem od wczoraj parę.
Może z tym bagnem to nie taki zły pomysł, jakieś mokradła były by czymś nowym w TT.
Może z tym bagnem to nie taki zły pomysł, jakieś mokradła były by czymś nowym w TT.

-
- Kontakt:
Moje pierwsze drzewka wyglądały znacznie gorzej od Twoich. Około 150-200 zostało zutylizowanychRanger pisze:Ja sie trochę pośpieszyłem z pierwszymi drzewkami i wyszło wiesz co.

Poligonem dla mnie była makieta na której zdobyłem wiele doświadczeń. Sama konstrukcja modułu jest dość prosta - zejdzie się przy zieleni. Tadeusz zrobił most, Maciej robi wiadukt i tunel, Skała las, mnie zostało bagno

- Ranger
- Kontakt:
Być może i można. Ja sie trochę pośpieszyłem z pierwszymi drzewkami i wyszło wiesz co. Teraz się nie śpieszyłem i wg. mnie wyglądają naprawde zadowalająco.
-
- Kontakt:
- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
Ja tak samo wczoraj walczyłem z "zamknięciem" terenu - niestety schnie i musi swoje odstać. Ale to dobrze - pośpiech u nas jest niewskazany. Powoli i dobrze 

- Ranger
- Kontakt:
A może to i dobrze. Przecież to nie robota na szybkość ale jakość 

-
- Kontakt:
Ostatnio zmieniony 14 sty 2007, 18:24 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Kontakt:
Ostatnio zmieniony 14 sty 2007, 11:32 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 2 razy.
- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
Grześ - przy takiej długosci można w połowie zastosowac poprzeczną wręge wzmacniającą, ale nie znam sztywności podłoża torów - może ta listwa jest mocna i sztywna? Musisz sam ocenić, po za tym gratuluję dobory profili - moduł będzie z pewnością fotogeniczny 

Ostatnio zmieniony 14 sty 2007, 11:31 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
To w zasadzie jedynie sprawa gustu. Obie matody mają wady i zalety.jakubgol pisze:Proponowałbym na przyszłość listwę na której bedzie torowisko wpuścic między profile...
Ja np. osobiście preferuje właśnie matodę, jaka zastosował grzegorzTT. Stosuje na profile gruby materiał i zdecydowanie łatwiej jest mi wkręcic śruby w profil, niż w cienką listwę podtorza (mniejsze ryzyko rozłupania).