Zapowiedzi/Nowości 2026
Moderator: mod-Tabor
- wlodar
- Kontakt:
Re: Zapowiedzi/Nowości 2026
Na razie opublikowali opis techniczny z rysunkami i listą części zamiennych https://www.piko-shop.de/en/artikel/ger ... 49519.html, sekcja Download.
Element w czerwonym kółku wygląda mi na elastyczną taśmę, więc sądzę że da się ją na tyle nagiąć by diody skierować pod górny pomost, który przecież jest tuż obok. Myślę, że większym problemem będzie oświetlenie tylne, ale coś mi mówi, że sobie z tym poradzę. 
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Nie przekonuje mnie to.
Te współczesne modele parowozów, chociaż wyposażone w zylion bajerów, są coraz bardziej "jednorazówkami" z wieloma uproszczeniami typu napęd na jedną oś i cała elektryka zintegrowana na jednej płytce drukowanej.
Dlatego ja poczekam jak niewierny Tomasz, aż ujrzę zdjęcia rozebranego modelu. Jak zobaczę, że da się go normalnie rozebrać oraz że da się bez ingerencji w płytkę drukowaną przenieść reflektory na górny pomost, to się zastanowię nad kupnem....
Do tego czasu nawet nie rezerwuję kasy.
- wlodar
- Kontakt:
No, jest ZAPOWIEDZIANA https://www.piko-shop.de/en/artikel/ger ... 49523.html, niby na koniec lipca. W dodatku bez podwyższonej skrzyni węglowej, co odpowiada numerom kalek Ostbahna, przynajmniej w zakresie nr 87 i 120. Zdjęcia TKi3-23 nie znalazłem. Właśnie na tę (CSD) czekam.
-
cichonęk
- Kontakt:
Przydałaby się do przeróbki wersja z czarną ramą - pewnie wyjdzie coś w zarządzie CSD. Masakrycznie rozbiera się napęd w parowozach Piko. BR55/Tp1 ma np. ramę znitowaną z płytką elektroniczną i elementami napędu jako osobny całościowy moduł.
- wlodar
- Kontakt:
Jak będę chciał, to drzwi dymnicy prysnę na żółto i będę miał w V.
A poważnie, osprzęt zawsze można zmienić / przerobić... Grunt, że dawca jest... ZAPOWIEDZIANY.
A poważnie, osprzęt zawsze można zmienić / przerobić... Grunt, że dawca jest... ZAPOWIEDZIANY.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
- wlodar
- Kontakt:
Kupiłbym, ale kasę mam odłożoną na SN52 MTB
A poważnie, jak dla mnie, wygląda świetnie. Jak będzie w DOBRYCH sklepach modelarskich to kupię i przemaluję na TKi3. Chyba, że PIKO zgodnie z aktualnymi trendami podąży w kierunku modeli - widmo, przeznaczonych do zapowiadania, a nie do sprzedaży.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
@FB: "Wielu z Was mogło już je odkryć w ostatnim PIKO Vlogu z produkcji - teraz w końcu przedstawiamy Wam pierwsze szczegółowe ujęcia naszej nowej formy 2026.
Pruski T 9.3 (seria 91.3) oznacza wszechstronność i niezawodność jak prawie każda inna lokomotywa - a to właśnie odzwierciedla model.
- Wersja z DR Führerhaus i DRG Lampen
- Skrzynie węglowe i pompa powietrza typu Knorr
- Drobne szprychy koła, uchwyty i stopnie
- Cyfrowo przełączalne oświetlenie w kabinie maszynisty
- Wersje dźwięku z licznymi typowymi dźwiękami pojazdu
Kolejny piękny tendrzak
PS:
@wlodar
...co Ty na to
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
ARNOLD anonsuje dostawy Class 66/77 na FB:
"
Potężne ikony pociągów towarowych w #TT – nowe lokomotywy Class 66/77 od #Arnold!
Dzięki całkowicie przeprojektowanym modelom Class 66 i Class 77, Arnold wprowadza najnowocześniejszą technologię lokomotyw spalinowych do skali TT – precyzyjnie wdrożoną, zaawansowaną technicznie i z imponującą dbałością o szczegóły. Niezbędnik dla wymagających modelarzy kolejowych!
Dostępne warianty:
#HN9069 – Heavy Haul Power, Klasa 66, szare malowanie
HN-9069, Z dekoderem dźwięku Bluetooth Hornby HM7000
HN9069HM
#HN9070 – DB AG, Klasa 77, czerwone malowanie
HN-9070, Z dekoderem dźwięku Bluetooth Hornby HM7000
HN9070HM
#HN9071 – HGK, Klasa 66, czerwone malowanie z żółtym przodem
HN-9071, Z dekoderem dźwięku Bluetooth Hornby HM7000
HN9071HM
Dane techniczne Najważniejsze cechy:
Całkowicie nowy projekt z dokładnym odwzorowaniem różnic konstrukcyjnych między klasą 66 a klasą 77
Podwozie odlewane ciśnieniowo, wysokiej jakości plastikowa karoseria z delikatnymi grawerunkami
Wysokowydajny silnik pięciobiegunowy z kołami zamachowymi
Napęd na wszystkie sześć osi
Odbiór mocy przez wszystkie koła lokomotywy
Długość ze zderzakami: 179 mm
Minimalny promień: 310 mm
Reflektory przednie i tylne czerwone zmieniają się w zależności od kierunku jazdy; oddzielnie włączane w trybie cyfrowym
Oświetlenie kabiny; oddzielnie włączane w trybie cyfrowym
Wersje cyfrowe są standardowo wyposażone w dekoder dźwięku Bluetooth Hornby HM7000; Sterowanie za pomocą aplikacji HM|DCC bez cyfrowej stacji sterującej
Mechanizm sprzęgu bliskiego na obu końcach
Gniazda sprzęgu NEM 355 na obu końcach
Interfejs cyfrowy NEM 662 („Next-18”)
Idealny do nowoczesnych składów pociągów towarowych w systemie TT – wydajny, autentyczny i gotowy do obsługi cyfrowej nowej generacji."
"
Dzięki całkowicie przeprojektowanym modelom Class 66 i Class 77, Arnold wprowadza najnowocześniejszą technologię lokomotyw spalinowych do skali TT – precyzyjnie wdrożoną, zaawansowaną technicznie i z imponującą dbałością o szczegóły. Niezbędnik dla wymagających modelarzy kolejowych!
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
- wlodar
- Kontakt:
Kurde, a już się napaliłem. 
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
No niestety, Prima Aprilisowa zapowiedź zniknęła ze strony MM.

- wlodar
- Kontakt:
Bo to forum TT

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt: