Dwa poziomy na tej makiecie do dla mnie kluczowe wymaganie
Makieta mae
Moderator: mod-Makieta
-
mae
- Kontakt:
Re: Makieta mae
Dzięki Panowie za rady. Obniżyłem mostki do 5 cm, drutu pod nimi nie będę puszczał. Zaaplikowałem modyfikację układu zwrotnic w prawym górnym rogu i zmieniłem wysokości. Myślę, że kąty podjazdu znacznie się poprawiły
Aktualnie tak wygląda projekt:
Pewnie faktycznie nie będzie tak łatwo wszystko spiąć razem żeby każdy tor się ze sobą schodził jak trzeba, ale myślę, że dam radę - to już kwestia jedynie samozaparcia.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Biorąc pod uwagę te istotne założenia konstrukcyjne, to ja bym proponował zrezygnowanie z dwupoziomowości makiety. Wykonanie tego oraz późniejsze spasowywanie łączeń szyn biegnących pod różnymi kątami - to będzie nie lada wyzwanie.
Zamiast tego, biorąc pod uwagę, jaki tabor zbierasz i budujesz, zastanów się nad płaską makietą z dwoma 2-torowymi magistralami naokoło oraz jakimś terminalem paliwowym w środkowej częsci. Wszystko w klimatach industrialnych z epok V/VI. Łuki magistral o relatywnie dużych promieniach, żeby długie pociągi złożone z wagonów 4-osiowych nie łamały się w pół.
-
PiotrZ
- Kontakt:
Układ ciekawy, ale tak jak napisał ArturSch krytycznym punktem są strome podjazdy. To chyba bolączka każdego torta, szczególnie podjazdy na łukach.
Poniżej pozwoliłem sobie na małe propozycje zmian
Rozjazdy zawsze trzymałbym na płasko, aby nie prosić się o problemy z wykolejaniem.
"Równię stacyjną" obniżyłem z 25 na 20mm. Wszystkie zmiany wysokości zaznaczyłem na czerwono.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Zwróć uwagę na podjazdy. Masz przykładowo 3,3% podjazd do wiaduktu (rys.), a obok na rozjeździe 0%.
Zgodnie z zasadami podjazdy nie powinny przekraczać 2,5 %. Oczywiście ktoś powie, że lokomotywy dają radę podjechać na stromym podjeździe, ale nie wszystkie i nie z każdym składem.
Pomyśl o optymalizacji torowiska w pionie pamiętając o gładkich przejściach z płaskiego na podjazd, a nie w kształcie:
_/
Chyba najgorsza sytuacja jest na w/w miejscu, gdzie od wiaduktu (+60 mm) opadamy do rozjazdu (na lewo, +35 mm) i cofając się torem na wprost (na prawo) do krzyżaka pod wiaduktem (0 mm) mamy 60 mm elewacji na odległości (szacując) max 200 cm.
Zgodnie z normą, wysokość prześwitu dla toru z trakcją elektryczną wynosi 55,6 mm, ale rezygnując z sieci trakcyjnej można opuścić wiadukt (NEM102 -> prześwit 41 mm), wtedy nie musisz się skrobać na 60 mm. Dodatkowo użyj ultra cienkiego wiaduktu np, blaszka 1 mm (+ wysokość podkładu + wysokość szyny). Blaszka wygięta w "U", bokami oczywiście do góry, by zapewnić odpowiednią sztywność konstrukcji.
Pomyśl o optymalizacji torowiska w pionie pamiętając o gładkich przejściach z płaskiego na podjazd, a nie w kształcie:
_/
Chyba najgorsza sytuacja jest na w/w miejscu, gdzie od wiaduktu (+60 mm) opadamy do rozjazdu (na lewo, +35 mm) i cofając się torem na wprost (na prawo) do krzyżaka pod wiaduktem (0 mm) mamy 60 mm elewacji na odległości (szacując) max 200 cm.
Zgodnie z normą, wysokość prześwitu dla toru z trakcją elektryczną wynosi 55,6 mm, ale rezygnując z sieci trakcyjnej można opuścić wiadukt (NEM102 -> prześwit 41 mm), wtedy nie musisz się skrobać na 60 mm. Dodatkowo użyj ultra cienkiego wiaduktu np, blaszka 1 mm (+ wysokość podkładu + wysokość szyny). Blaszka wygięta w "U", bokami oczywiście do góry, by zapewnić odpowiednią sztywność konstrukcji.
-
mae
- Kontakt:
Makieta mae
Przymierzam się do budowy torcika. Ponieważ rozkład torów autorstwa kolegi Witka bardzo mi się podoba, makietę zbuduję w oparciu o jego pomysł. Moja makieta będzie miała wymiary 200x120 i będzie podzielona na 4 moduły 100x60. Ten podział determinuje rozkład elementów - rozjazdy i mosty nie mogą przechodzić przez linie podziału makiety. Tor na moście będzie 60mm nad torowiskiem, mam nadzieję, że to wystarczy. Rysując układ w SCARM miałem sporą rozkminkę jak zredukować kąty zjazdów i podjazdów, maksymalny kąt to jakieś 4% także chyba nie jest źle. To moja pierwsza makieta, więc nie znam się na niczym, mam nadzieję, że jakoś to pójdzie