Markery akrylowe

Malowanie modeli / zmywanie farb, kolory, jakie farby zmywacze itd.

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

ODPOWIEDZ
cichonęk
Kontakt:

Re: Markery akrylowe

Post autor: cichonęk »

Moim zdaniem bardzo przydatne do malowania szczegółów i ubytków. Malowałem tym ramy okienne w wagonach. klamki na drzwiach czy poręcze. Niestety trzeba uważać z chemią na pomalowanych powierzchniach (płyn pod kalki rozmył mi ramkę okna). Lepiej również malować detale wcześniej pokryte cienką warstwą podkładu bo inaczej farba ma tendencję do ścierania się.
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Re: Markery akrylowe

Post autor: Misiek »

ArturSchŁ pisze: 27 lut 2026, 18:22Z kolei Borczy zaproponował test z zestawem
Sąsiad, są u nas w sklepie na Książkowej 9 :D ale tylko pojedyncze.

p.s. przetestowałem. czy ja wiem. trochę upierdliwe w obsłudze, wielki pędzel-ławkowiec, raczej do większych powierzchni. Wg mnie bardziej do celów jak ten Jelcz niż do poprawek.
Niemniej jednak "fajnie się nimi maluje"

p.s.2 chyba nie są skatalogowane w porównywarkach farbek? Moja aplikacja z farbami ich nie ma :)
Także samo, który z nich to RAL3009 ? a który to Dunkelgelb?
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Markery akrylowe

Post autor: ArturSchŁ »

Na FB, Piotrek zaproponował stosowanie markerów akrylowych:
"Na próbę wziąłem do pomalowania model z żywicy Jelcza 316. Muszę szczerze przyznać że jestem bardzo mile zaskoczony. Maluje się bardzo fajnie. Flamastry są wyposażone w końcówkę z włosia które się nie rozwarstwia i wchodzi ładnie w wąskie szczelinki. Bardzo fajnie się maluje. Czyszczenie końcówki markera to wypłukanie w wodzie."
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Na fotce mamy zestaw AK Interactive AKM150 Zestaw Playmarkers Special Box 34 sztuki markerów (ok 350 zł/Allegro). Z kolei Borczy zaproponował test z zestawem AK-Interactive RCM150 Special Box Real Colors Markers (34 pcs) (ok. 270 zł/mojehobby.pl).
Okazuje się, że tych markerów jest masa zarówno pojedyncze jak i w zestawach 3/6 itd. o różnej tematyce (pojedyncze ok 11 zł, zestaw 6 szt. ok 70 zł / Allegro). Paleta kolorów jest ogromna, są zwykłe kolory, kolory metaliczne (srebrny, złoty itd.) oraz np.: brokatowe.
Obrazek Obrazek Obrazek

Wydaje się, ze jest to idealny sposób na robienie poprawek ubytków farby na modelach. Przy malowaniu większych powierzchni, warto zabezpieczyć powierzchnie przezroczystym lakierem.

:idea: Strona producenta: playmarkers@ak-interactive.com,
:idea: Prospekt producenta PDF.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Malowanie / zmywanie”