BR65, Gützold
Moderator: mod-Tabor
-
kolejkowicz
- Kontakt:
Re: BR65, Gützold
Dzięki za podpowiedzi. Pokombinuję
- daraśekp
- Kontakt:
Montowałem kilka ładnych lat temu.....nie pamiętam. Fotek już raczej nie znajdę. Musiał bym lokę rozebrać aby spojrzeć.
-
kolejkowicz
- Kontakt:
Proszę, wyjaśnij mi jak włożyłeś dekoder. U mnie odległość od gniazda do kondensatora wynosi 21mm. Dekoder ,który podałeś ma 21,4. Czy u Ciebie odległość gniazdo kondensator jest większa, czy składasz go pod kątem?
- daraśekp
- Kontakt:
Nie ma sprawy.
Z tego co pamiętam to chyba SD10
Z tego co pamiętam to chyba SD10
-
kolejkowicz
- Kontakt:
Jeszcze raz dzięki. Możesz mi podać numer dekodera.
- daraśekp
- Kontakt:
W sumie na tym filmiku wykonałem prezentacje efek do 10.
Powyżej też z pewnością jakieś dźwięki są. Przypomniało mi się jak wracałem z nocki do domu, więc tak na szybko powstał ten filmik. W końcu obiecałem
Powyżej też z pewnością jakieś dźwięki są. Przypomniało mi się jak wracałem z nocki do domu, więc tak na szybko powstał ten filmik. W końcu obiecałem
-
kolejkowicz
- Kontakt:
Dzięki z filmik.
Rzeczywiście fajny dźwięk. Skontaktuję się z p. Arturem i porozmawiam w sprawie dekodera.
Pozdrawiam
Rzeczywiście fajny dźwięk. Skontaktuję się z p. Arturem i porozmawiam w sprawie dekodera.
Pozdrawiam
- daraśekp
- Kontakt:
-
kolejkowicz
- Kontakt:
Ja wymieniłem już gniazdo na pod piny. Myślałem o mniejszym głośniku 12x8x3 i zbudowaniem z plexi komory głośnikowej.
Jeśli chodzi o dźwięk to zimo ma dwa dźwięki do tej lokomotywy. Stąd moje pytanie jaki masz. Dekodery D&H są spoko mam je w kilku lokomotywach jazdy i dźwiękowych.
Dźwięku chętnie posłucham.
Jeśli chodzi o dźwięk to zimo ma dwa dźwięki do tej lokomotywy. Stąd moje pytanie jaki masz. Dekodery D&H są spoko mam je w kilku lokomotywach jazdy i dźwiękowych.
Dźwięku chętnie posłucham.
- daraśekp
- Kontakt:
Głośnik duża kostka. Czarna podstawa, przezroczysta komora. Dekoder z pinami, które rozszerzyłem do gniazda, go w tej loce gniazdo jakieś nienormowane.
Co do dzwieku o którym piszesz, nie mam pojęcia. Przy chwili mogę zgrać i Ci wyśle.
Co do dzwieku o którym piszesz, nie mam pojęcia. Przy chwili mogę zgrać i Ci wyśle.
-
kolejkowicz
- Kontakt:
Na załączonych zdjęciach wygląda super.
A jakiego głośnika użyłeś i czy z komorą rezonansową (wielkość). Ja rozważałem dekoder zimo ms500n. Jaki masz dźwięk-do lokomotywy z wyrzutnikiem giezla? Zastosowałeś dekoder z kabelkami czy pinami?
A jakiego głośnika użyłeś i czy z komorą rezonansową (wielkość). Ja rozważałem dekoder zimo ms500n. Jaki masz dźwięk-do lokomotywy z wyrzutnikiem giezla? Zastosowałeś dekoder z kabelkami czy pinami?
- daraśekp
- Kontakt:
Kiedyś udźwiękowiłem tę lokę. Dekoder D&H od Artura.
Głośnik w budce, czarna podstawa. Nie wygląda najgorzej.
Głośnik w budce, czarna podstawa. Nie wygląda najgorzej.
-
kolejkowicz
- Kontakt:
O skrzyni wodnej przeczytałem na TTboard. Wymaga to jednak frezowania. Pozostaje mi więc pokombinować z głośnikiem w kabinie maszynisty. Po głowie mi chodzą pewne rozwiązania, ale trzeba zweryfikować doświadczalnie. Skłaniam się do zastosowania głośnika mniejszego i opracowanie pudła rezonansowego. Pytanie czy większe pudło będzie pudło zasadne ? Myślę o pudle wypełniającym przestrzeń kabiny.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
...a tam nie ma jakiegoś wypełnienia? Przestrzeń jest dostępna ?
Im większe źródło dźwięku, tym lepszy dźwięk.
Oczywiście można zastosować pół kostki cukru, ale efekt (średni) będzie słyszalny tylko w domu i to nocą.
-
kolejkowicz
- Kontakt:
Jedyne miejsca to kabina maszynisty, lub skrzynia wodna. Po zamontowaniu głośnika w kabinie maszynisty z komorą rezonansową, wypełni on całą przestrzeń, a tego chciałbym uniknąć. Po zmierzeniu przestrzeni kabiny, możliwości zastosowania głośników są to
zimo ls 13x18x8 lub 12x8x6. Pytanie zadałem,bo może ktoś takie rozwiązanie zastosował. Ciekawy jestem jak się sprawdza.
zimo ls 13x18x8 lub 12x8x6. Pytanie zadałem,bo może ktoś takie rozwiązanie zastosował. Ciekawy jestem jak się sprawdza.