Ty43 (BR42), Tillig
Moderator: mod-Tabor
- Fructus
- Kontakt:
Re: Ty43 (BR42), Tillig
Czy ktoś miał okazję gdzieś kupić złącze micro-SUSI?
Tak sobie myślę, czy gdy będę miał złącze microSUSI z 4 przewodami, nie będę w stanie przylutować głośnika z ESU LokSound V5 micro Multi Next18?
Tak sobie myślę, czy gdy będę miał złącze microSUSI z 4 przewodami, nie będę w stanie przylutować głośnika z ESU LokSound V5 micro Multi Next18?
- MonsterSale
- Kontakt:
Koledzy, głośnik oczywiście sam w sobie nie jest jakiś specjalny. Specjalne jest złącze micro-SUSI oraz komora która dokładnie dopasowana jest do kształtu kotła i się zatrzaskuje na specjalnie dodanych "włosach" pod kabiną. W niektórych wersjach modeli nie ma możliwości przylutowania głośnika do płytki bo pola są zasilane z innych wyjść niż od głośnika. W Ty43 jest właśnie z tym problem.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Głośniczek, wiadomo standardowy, np.:
tu np. do BlueTigera:
a komorę zawsze można dopasować do przestrzeni lokomotywy,tu np. do BlueTigera:
- Misiek
- Kontakt:
jeżeli to jest to, ( https://www.tillig.com/eng/Produkte/pro ... 66056.html )MonsterSale pisze: ↑30 maja 2025, 09:54Na dodatek sam Tillig zaprojektował i wspomina w instrukcjach o pasujących głośnikach do 42/50/52: Art. 66056, ale od 1.5 roku nie da się tego kupić, bo wciąż jest niedostępne.
to wygląda jak zwykły ogólnie dostępny głośniczek tylko w obudowie jaką sobie Tiillig wymyślił i którą można zaprojektować i wydrukować w pół dnia.
albo... nie da się tego głośnika zastąpić innym i czy kształt jest wymuszony wsadzeniem do tendra?
- MonsterSale
- Kontakt:
Kłopot z Tilligiem jest taki, że oni od lat mają wywalone na udźwiękawianie ich modeli. Zbratali się z Uhlenbrockiem, który oferuje fatalne dźwięki i bardzo wąski zakres regulacji w swoich dekoderach. Do jazdy są OK - do szerszych zastosowań po prostu lipa. Dźwięki o jakości przedpotopowej.
Na dodatek sam Tillig zaprojektował i wspomina w instrukcjach o pasujących głośnikach do 42/50/52: Art. 66056, ale od 1.5 roku nie da się tego kupić, bo wciąż jest niedostępne.
Akurat w Ty43 ta maleńka płytka pod kabiną lokomotywy nie ma wcale wyprowadzenia pól lutowniczych na głośnik - da się to zrobić wyłącznie przez wtyczkę micro-SUSI. Zatem pozostaje albo przeróbka tych płytek (jak ja zrobiłem), albo kupno Uhlenbrocka.
W nowszych modelach juz to poprawili i da się druciki przylutować do tej płytki a sam głośnik z komorą od ESU zabezpieczyć gąbeczkami wewnątrz kotła.
Na dodatek sam Tillig zaprojektował i wspomina w instrukcjach o pasujących głośnikach do 42/50/52: Art. 66056, ale od 1.5 roku nie da się tego kupić, bo wciąż jest niedostępne.
Akurat w Ty43 ta maleńka płytka pod kabiną lokomotywy nie ma wcale wyprowadzenia pól lutowniczych na głośnik - da się to zrobić wyłącznie przez wtyczkę micro-SUSI. Zatem pozostaje albo przeróbka tych płytek (jak ja zrobiłem), albo kupno Uhlenbrocka.
W nowszych modelach juz to poprawili i da się druciki przylutować do tej płytki a sam głośnik z komorą od ESU zabezpieczyć gąbeczkami wewnątrz kotła.
- Fructus
- Kontakt:
Słabo. Chyba tego nie ogarnę, bo dekoder ESU ma ograniczoną przestrzeń i możliwość przylutowania głośnika. Chyba zwrócę dekoder i wezmę zestaw dedykowany od producenta. Dzięki
- MonsterSale
- Kontakt:
To jakiego dekodera użyłeś (ESU czy ZIMO) nie ma znaczenia - ma znaczenie elektronika na płytkach w tendrze i w lokomotywie. Fabrycznie nie ma możliwości zrobienia tego inaczej niż "po staremu" ciągnięcie kabli z tendra do kabiny.
Dopiero przeróbka elektroniki umożliwia skorzystanie z głośnika który będzie brał sygnał przez złącze między lokomotywą a tendrem. Ja u siebie przerobiłem płytki i kabli na sztywno nie mam.
Ale wiem, że wiele osób nie przejmuje się tym, że kable są na stałe (=że nie można bezpiecznie rozłączać tendra i lokomotywy).
Dopiero przeróbka elektroniki umożliwia skorzystanie z głośnika który będzie brał sygnał przez złącze między lokomotywą a tendrem. Ja u siebie przerobiłem płytki i kabli na sztywno nie mam.
Ale wiem, że wiele osób nie przejmuje się tym, że kable są na stałe (=że nie można bezpiecznie rozłączać tendra i lokomotywy).
- Fructus
- Kontakt:
Cześć, czy ktoś w swojej Ty43-69 od Tilliga ma zamontowany dekoder ESU LokSound V5 micro Multi Next18? Jak sobie poradziliście z montażem głośnika?
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Od premiery BR42/Ty43 w 2023r., minęło już trochę czasu. Kto chciał mógł zakupić, kto chciał to mógł przerobić na prawdziwą, ale jeszcze się nie zabrał
, a ja zapomniałem wkleić filmiku z moją DRG, proszę:
https://www.youtube.com/watch?v=6e9VmQ1HK64
Zapodajcie i Wasze zdjęcia, filmiki.

Zapodajcie i Wasze zdjęcia, filmiki.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:

Bardzo wyjątkowa niemiecka maszyna trafiła dzisiaj do naszych rąk.
Jest to BR 42 "Lokomotywa wojenna" (KriegsDampfLokomotive KDL 3) z DR. Model TILLIG-TT-Club.
Po wojnie w latach 1945-1949 w służbie konwojowej znajdowały się niemieckie lokomotywy, wagony i załogi, które pod dowództwem sowieckiej administracji wojskowej wywoziły "trofiejne" dobra ze strefy wschodniej na teren Związku Radzieckiego. BR 42 została na sowieckie zamówienie przemalowana na niebiesko z białymi ramkami. КОЛОННА № 42 pisana cyrylicą i czerwona gwiazda na przodzie. Stacja w Berlin-Rummelsburg - przejechała trasą Berlin-Frankfurt Odra-Warszawa-Brest, gdzie towar był przeładowywany na sowiecki szeroki tor.
Po służbie konwojowej BR 42 jeździła do 1969 roku na DR. [ za Dansk TT Klub@FB ]
- MonsterSale
- Kontakt:
Tillig podaje dokłane wewnętrzne wymiary w kotle. Jednocześnie patrzę na stronę sklepu Uhlenbrocka i faktycznie najmniejszy moduł ma 13.6:
https://uhlenbrock-shop.de/epages/98558 ... ucts/32015
Ja stosuję glosnik 10x15 z komorą i wygłuszony pianką
Tillig sobie zaprojektował komory rezonansowe pod wszystkie nowe modele, ale... nie da się ich zamówić, bo są niedostępne.
Ja stosuję glosnik 10x15 z komorą i wygłuszony pianką
Tillig sobie zaprojektował komory rezonansowe pod wszystkie nowe modele, ale... nie da się ich zamówić, bo są niedostępne.
-
- Kontakt:
Niestety mnie pozostaje gotowe rozwiązanie ( nie mam takich umiejetności ). Czy Uhlebrock 32015 pasuje ? Pytam dlatego bo ma wiekszą szerokosć. Tillig podaje 11,2 , a on ma 13,6.
- MonsterSale
- Kontakt:
Pasuje tylko od Uhlenbrocka. I nie polecam. Fatalne dżwięki i ogólnie cała technologia (obsługa wgrywania nowych dźwięków gdybyś chciał włożyć do innej lokomotywy). Ja używam przeprojektowanej płytki w tendrze oraz zmienionej małej płytki pod kabiną, żeby dało się wlutować głośnik.
-
- Kontakt:
Czy Ktoś montował moduł dźwiękowy do gniazda przygotowanego przez Tilliga współpracującego z dedykowanym dekoderem Tillig. Jeśli tak to proszę o podanie jaki pasuje .
- MonsterSale
- Kontakt:
Zdaje się, że Artur ciut wcześniej udostępnił już ten film