Pociąg pancerny

Konserwacja i naprawy, części zamienne itd Przeróbki taboru.

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Domiss
Kontakt:

Re: Pociąg pancerny

Post autor: Domiss »

W miejsce, które pokazujesz, doskonale pasuje KKS od peho. Na oko to nawet ten na sprężynkę pasuje. Można wtedy zainstalować dowolne sprzęgi (są i do BTTB).
manfred
Kontakt:

Post autor: manfred »

Jak już będzie dopracowany i uda się go zaprezentować oficjalnie to na sztywno może być połączony cztery wagony przed i cztery wagony za lokomotywą. kwestia jak tak długi skład będzie się zachowywał na torach to jest ok 1,4 m. być może trzeba będzie redukować wagony przed lokomotywą.

Dzięki za podpowiedź.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Zajrzyj do sprzęgi.
Tam, w sprzęgach sztywnych jest fotka czeskiej wypraski, są także z trawionek takie same pod sprężynkę.
Pokombinuj z różnej długości blaszkami z wycięciem pod sprężynkę. Blaszka np z puszki po piwie.
Będą to oczywiście sprzęgi sztywne, ale jak często będziesz ten skład rozpinał ?
manfred
Kontakt:

Pociąg pancerny

Post autor: manfred »

Popełniłem pociąg pancerny na zdjęciach jest połowa jego i mam problem jak go spiąć. Pociąg wymaga jeszcze dopracowania, pokrycie kamuflażem, dorobienie przejść, osłony buforów. Jako lokomotywa pancerna posłużyła BR56 ( nie ma modelu BR57) pancerz zrobiłem z grubego brystolu pomniejszając model BP 42 kartonowy ze skali HO. Pojedyncze wagony dobrze spisują się na łukach powoli trzeba przejeżdżać przez rozjazdy dopóki nie zepnę całego pociągu nie wiem jak będzie jeździł. Loka jest BTTB ze starym silnikiem ale ucyfrowiona. Byłbym wdzięczny (finansowo też) gdyby może któryś z Kolegów dorobił pancerz w wydruku 3d.
Odnośnie sprzęgów wymyśliłem że może użyję z starych wagonów towarowych BTTB wycięte sprzeki i wkleję je w wagon pancerny (zaznaczone na ostatnim zdjęciu.
Proszę o sugestie, pozdrawiam Jerzy.
Załączniki
IMG_20250309_181631.jpg
IMG_20250309_181828.jpg
IMG_20250309_181956.jpg
wzór.jpg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Naprawy/przeróbki taboru”