Dworzec będzie wisiał na ścianie
Moderator: mod-Makieta
- Ostaszator
- Kontakt:
Re: Dworzec będzie wisiał na ścianie
Karły są chyba praktyczne, bo np. nie można ich przypadkowo zniszczyć ręką, jak semafor, co się zaczepi np. o odzież wierzchnią jakąś ostrą krawędzią.
Planuję taki pulpit jak w załączniku.
Czy coś waszym zdaniem w nim zmienić? Nie bęzie duży, narazie jest 15cm x10 wysokość. Zastanawiam się, czy go nie powiekszyć, tak by nie wygodnie się sterowało.
Czy takie przełączniki do rozprzęgaczy tilliga i do rozjazdów z mtb1 będą ok?
https://allegro.pl/oferta/wlacznik-przy ... 3713458386
https://allegro.pl/oferta/przelacznik-d ... 2547710595
Czerwony przycisk to rozprzęgacz, szary to przełącznik 2 pozycyjny.
Planuję taki pulpit jak w załączniku.
Czy coś waszym zdaniem w nim zmienić? Nie bęzie duży, narazie jest 15cm x10 wysokość. Zastanawiam się, czy go nie powiekszyć, tak by nie wygodnie się sterowało.
Czy takie przełączniki do rozprzęgaczy tilliga i do rozjazdów z mtb1 będą ok?
https://allegro.pl/oferta/wlacznik-przy ... 3713458386
https://allegro.pl/oferta/przelacznik-d ... 2547710595
Czerwony przycisk to rozprzęgacz, szary to przełącznik 2 pozycyjny.
- Borczy
- Kontakt:
Ja daję karły
- Ostaszator
- Kontakt:
Chcę dodać sygnaliatory świetlne.
Można je dodać np. na koniec bocznic - pojedyńcza czerwona tarcza.
Można podłączyć czerwono-zielone sygnalizatory pod pozycję iglic w rozjazdach.
Na stacji można by dać wielkomorowe sygnalizatory i sterować przyciskami na pulpicie z trainbrains.
Czy może dać karzełkowe syganlizatory?
Można je dodać np. na koniec bocznic - pojedyńcza czerwona tarcza.
Można podłączyć czerwono-zielone sygnalizatory pod pozycję iglic w rozjazdach.
Na stacji można by dać wielkomorowe sygnalizatory i sterować przyciskami na pulpicie z trainbrains.
Czy może dać karzełkowe syganlizatory?
- Ostaszator
- Kontakt:
Dzięki za odpowiedzi, sporo mi się wyjaśniło w kwestii budowy makiety.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Tak.
Z zastrzeżeniem, że w zależności od pozycji napędu względem rozjazdu (np. obrócony o 180 stopni) może być wymagana zmiana biegunów na polaryzacji krzyżownicy.
- Ostaszator
- Kontakt:
Czy szkic pdłączeń w załączniku jest poprawny?MP1 ma styki polaryzacyjne (AUX1), które można wykorzystać do polaryzacji dzioba krzyżownicy. Trzeba tylko pamiętać o zabezpieczeniu tych styków przed przeciążeniem (zwarcie przy jeździe "na rozprucie"). Często spotykanym rozwiązaniem jest żarówka 12V włączona w szereg.
- miano
- Kontakt:
Mp1 przecież umożliwia sterowanie polaryzacją.
Jak potrzebujesz sygnalizację to można choćby użyć przełączników dwuobwodowych
Jak potrzebujesz sygnalizację to można choćby użyć przełączników dwuobwodowych
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Tak. MP1 ma styki polaryzacyjne (AUX1), które można wykorzystać do polaryzacji dzioba krzyżownicy. Trzeba tylko pamiętać o zabezpieczeniu tych styków przed przeciążeniem (zwarcie przy jeździe "na rozprucie"). Często spotykanym rozwiązaniem jest żarówka 12V włączona w szereg.Ostaszator pisze: ↑07 sty 2025, 16:39Czy przy analogowym puplicie i z mp1 jako napędami można spolaryzować dziób rozjazdu? Rozjazdy mają metalowy dziób, obie szyny są połączone z sobą.
Ale to już problem niechlujstwa ze strony twórcy takiego pulpitu, a nie cecha rozwiązania analog/cyfra. Jak multimausa i centralkę będziesz traktował tak samo, to też doprowadzisz je do stanu niedziałania (pourywane kable, połamane wtyczki, popalone wejścia, itp.)
- Ostaszator
- Kontakt:
Dobra, czyli analogowy pulpit. Wcześniej też się skłaniałem ku temu rozwiązaniu.
Lokomotywami będę sterować przez multimausa i dr5000, tu nie zmienię zdania
Czy przy analogowym puplicie i z mp1 jako napędami można spolaryzować dziób rozjazdu? Rozjazdy mają metalowy dziób, obie szyny są połączone z sobą.
https://www.tillig.com/eng/Produkte/pro ... 83420.html
Lokomotywami będę sterować przez multimausa i dr5000, tu nie zmienię zdania
Czy przy analogowym puplicie i z mp1 jako napędami można spolaryzować dziób rozjazdu? Rozjazdy mają metalowy dziób, obie szyny są połączone z sobą.
https://www.tillig.com/eng/Produkte/pro ... 83420.html
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
...a to niestety rzadkość.
Dobrze, jeśli chociaż się końcówki trzymają (gniazd/wtyków).
Najczęściej w reklamówce przychodzą puzle w motku drutu....
Autor wie, jak i gdzie, ale to wiedza tajemna.
- Domiss
- Kontakt:
Nieważne, jak ten pulpit jest rozwiązany wewnątrz, jeśli jest niezawodny i (najlepiej) niezależny od komputera/telefonu. Pulpit z wyrysowanym układem torowym jest po krótkiej chwili w stanie ogarnąć każdy, nawet na nieznanej sobie stacji (o ile nie jest to np. Pusztasabolcs z pierdylionem torów - z resztą ta akurat stacja jest sterowana z komputera).
Dla makiety stacjonarnej bardziej niezawodne będzie chyba jednak rozwiązanie analogowe z dobrze opisanymi wiązkami przewodów, przynajmniej na obu końcach (w celu ułatwienia diagnozy i naprawy).
Dla makiety stacjonarnej bardziej niezawodne będzie chyba jednak rozwiązanie analogowe z dobrze opisanymi wiązkami przewodów, przynajmniej na obu końcach (w celu ułatwienia diagnozy i naprawy).
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Człowiek jest z natury istotą "analogową". Łatwiej i szybciej ogarnie manualny pulpit z przełącznikami (np. na wzór pulpitu kostkowego), niż klikologię w multimausie.Ostaszator pisze: ↑07 sty 2025, 14:53 Czy lepiej/wygodniej jest sterować analogowo z pulpitu, czy przez multimausa...
- Ostaszator
- Kontakt:
Czy lepiej/wygodniej jest sterować analogowo z pulpitu, czy przez multimausa + dr5000?
Mam obie opcje, ale trzeba się na coś zdecydować.
Co jest bardziej praktyczne? Myślę, że taki analogowy pulpit.
Mam obie opcje, ale trzeba się na coś zdecydować.
Co jest bardziej praktyczne? Myślę, że taki analogowy pulpit.
- Ostaszator
- Kontakt:
Korzstając z braku wolnego czasu oraz braku pieniędzy, ułożyłem sobie dwutor i kilka bocznic. Wyciąłem sklejkę, podkleiłem korkiem, ustawiłem na makiecie, która ma odkręcane nogi. Sklejka, która robi za podkład na nasypie, jest wycięta z zapasem. Dotnę ją, podobnie też korek, jak tory znajdą swoje finalne ułożenie.
Układ musiałem sobie ułożyć ręcznie, bo wolę myśleć rękami niż myszką w komputerze.
Stereowanie będzie analogowe, napędy mtb mp1 z przełączników.
Jak spolaryzować dziób w rozjazdach? Myślę o rozłączeniu szyn w dziobie, żeby nie dotykały się.. Gdybym sterował dcc z multimausa przez dekoder akcesoriów to wiem, że bym mógł sobie spolaryzować dziób przez mp1 ale uważam sterowanie rozjazdami przez multimausa za niewygodne. Czy może warto to przemyśleć?
Układ musiałem sobie ułożyć ręcznie, bo wolę myśleć rękami niż myszką w komputerze.
Stereowanie będzie analogowe, napędy mtb mp1 z przełączników.
Jak spolaryzować dziób w rozjazdach? Myślę o rozłączeniu szyn w dziobie, żeby nie dotykały się.. Gdybym sterował dcc z multimausa przez dekoder akcesoriów to wiem, że bym mógł sobie spolaryzować dziób przez mp1 ale uważam sterowanie rozjazdami przez multimausa za niewygodne. Czy może warto to przemyśleć?
- Ostaszator
- Kontakt:
Moje delikatne dłonie przyzwyczajone jedynie do pracy z klawiaturą i myszką w pracy stały się dwoma imadłami , które wygina szyny!
Makieta 2 poziomy - perony i dworzec na górze, zakręt i tor boczny na dole (wewnętrzny tor ma zbyt duży promień skrętu). Szare tory z dworca powinny być na tym zdjęciu na górze, ciemne na dole.
Oto szkic szynowy, w którym mniej więcej zachowałem promienie skrętu (za wzór promienia służył zakręt z bettunsów). Już jednak widać że na peron między torami nie ma miejsca. Coś wąskiego i symbolicznego można tam włożyć. Jednak nie widzę opcji, żeby wygospodarować na peron więcej miejsca, którego jest bardzo mało. Plan torów bazuje na planie podrzuconym przez Włodara.
Makieta 2 poziomy - perony i dworzec na górze, zakręt i tor boczny na dole (wewnętrzny tor ma zbyt duży promień skrętu). Szare tory z dworca powinny być na tym zdjęciu na górze, ciemne na dole.
Oto szkic szynowy, w którym mniej więcej zachowałem promienie skrętu (za wzór promienia służył zakręt z bettunsów). Już jednak widać że na peron między torami nie ma miejsca. Coś wąskiego i symbolicznego można tam włożyć. Jednak nie widzę opcji, żeby wygospodarować na peron więcej miejsca, którego jest bardzo mało. Plan torów bazuje na planie podrzuconym przez Włodara.