Realistyczna makieta

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Re: Realistyczna makieta

Post autor: wlodar »

Garou pisze: 07 sty 2025, 19:32Wracając do TT mnie najbardziej boli brak rozjazdów o realistycznych skosach w tej wielkości (...)
Zdecydowanie. Choćby skrzyżowań i anglika 12⁰ (pasujących do EW2). O naprawdę realnych skosach (oferowanych przez Tilliga do H0) nie wspomnę. Liczyłem, że Kühn (teraz Roco) zapowiadając nowy system torów zrobi to (pod względem geometrii) po modelarsku, niestety zrobili to zabawkowo. :evil:
No brakuje torów do TT o realnej geometrii i tyle. W najbliższym czasie się to nie zmieni. Pocieszeniem jest, że to co jest w ofercie po prawidłowym wytłuczniowaniu, pomalowaniu i spatynowaniu wcale nie wygląda tak źle (mimo wszystko). :P
Garou
Kontakt:

Post autor: Garou »

wlodar pisze: 07 sty 2025, 09:34Z tym realnym układem torowym to akurat bym się delikatnie przyczepił ...
Co do szopy to chyba tak to było uzasadniane jak piszesz. Co do długości torów stacyjnych to owszem, króciutko było, ale jest możliwość wydłużyć poprzez wstawkę. Nawet kolejną (nie licząc segmentu z mleczarnią). Cóż.... zapewne najlepiej uzasadnił by to sam autor. I chyba nawet uzasadnia w jakimś filmiku na kanale YouTube PMM H0 TV,
Wracając do TT mnie najbardziej boli brak rozjazdów o realistycznych skosach w tej wielkości (nie mam na myśli jakichś manufaktur, ale wyroby wielkoseryjne). Nie wiem jak koledzy ale ja tak mam, że nawet jeśli układ torowy jest realistyczny to odbiór psują mi właśnie takie zbyt ciasne rozjazdy. Apetyt rośnie w miarę jedzenia. I nie mam tu na myśli więcej, ale lepiej. Każdy odbiera model po swojemu. Piszę to w nawiązaniu do tytułu tego wątku.
Jarosław Franczyk
manfred
Kontakt:

Post autor: manfred »

Dzięki mam nadzieję że wreszcie w tym roku się pojawię na którymś ze zlotów
Awatar użytkownika
Domiss
Kontakt:

Post autor: Domiss »

Obecność parowozowni dyktowana była nie tylko tym, czy stacja jest końcowa lub węzłowa, ale również zasięgiem używanych w danym czasie parowozów. Nie zawsze wystarcza dolać wody, bo nie tylko na wodę parowozy jeżdżą :D.
Gratuluję udanej poprawki układu torowego. Rzeczywiście na "gotowym" module to zawsze kosztuje więcej pracy, ale też i satysfakcja z udanej operacji większa ;).
PiasTT
Kontakt:

Post autor: PiasTT »

manfred pisze: 07 sty 2025, 10:53 ... oj kosztowało to zabawy.....
No przecież to nasze hobby to ma być (powinna być, jest) zabawa. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
manfred
Kontakt:

Rozjazd jest już poprawiony załamanie zostało usunięte oj kosztowało to zabawy.....
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Post autor: wlodar »

Z tym realnym układem torowym to akurat bym się delikatnie przyczepił (taka mała szpila coby podleczyć kompleksy i podreperować ego :mrgreen: ), mianowicie z pewnością nie wszyscy pamiętają że segment z mleczarnią powstał później (został dobudowany) i pierwotnie Lewin Leski był znacznie krótszy a przy peronach ledwo co się mieściło (pewnie gdybym się uparł, gdzieś na którejś płycie znalazłbym zdjęcia z tamtych czasów). No i pamiętam dyskusje w ŁKMK z panem Leszkiem, który upierał się że na stacjach pośrednich nie było parowozowni (szop), a na Lewinie jakoś jest - jednostanowiskowa, ale zawsze. Nie jest to stacja ani czołowa, ani węzłowa a zwykła mijanka na linii jednotorowej. No chyba, że obecność szopy można wytłumaczyć obecnością styku z torem wąskim (tu się upierał nie będę, bo brak mi wiedzy i może występować tu niuans o którym nie mam pojęcia :P ). Oczywiście kunszt modelarski Autora jest niepodważalny.
Garou
Kontakt:

Post autor: Garou »

T_Domagalski pisze: 04 lis 2024, 23:43To tak dla przypomnienia - Lewin Leski jest stacją fikcyjną. :lol: Chyba za bardzo się przejmujesz tym, co mówią inni.
Koledzy, Leszek Lewiński podkreślał, że łatwiej komuś kto się nie zna na projektowaniu układów torowych wykonać realną stację niż wymyślać ją samemu. On zrobił Lewin Leski co prawda samemu, ale on jest projektantem stacji, więc zrobił stację fikcyjną, ale o realnym układzie torowym (taka mogłaby istnieć w rzeczywistości). Nie każdy to potrafi i wymyślając, czasem wychodzą "potworki" które nie mogły by istnieć w rzeczywistości. I tyle. Jeśli ktoś ma pojęcie i potrafi wymyślić tzw. "realny" układ torowy, to przecież nic nie stoi na przeszkodzie. Kwestia czy chcemy mieć realny układ torowy czy zabaweczkę, która w skali 1:1 nie miała by prawa istnieć. Wybór budującego.
Jarosław Franczyk
Awatar użytkownika
brovarek
Kontakt:

Post autor: brovarek »

Kup sobie blaszki od Rangera i polutuj
manfred
Kontakt:

Trochę zamęczę pytaniami. Czy Ktoś robi semafory kształtowe w Polsce? czy tylko trzeba kupić Viessmanna?
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

Moduły na zlott muszą być przede wszystkim SPRAWNE.
Nic nie może się gibać, ruszać, wystawać... Tabor musi przejeżdżać płynnie przez wszystkie łączenia. Krzyżownice rozjazdów muszą być poprawnie polaryzowane, aby nie powodowały żadnych zwarć. Budynki, perony muszą zachowywać skrajnię NEM, aby tabor się na nich nie blokował. Elektryka musi być wykonana zgodnie ze sTTandardem, żeby dało się podłączyć moduł do reszty układu.
Tylko tyle... i aż tyle. :lol:

A co do semaforów kształtowy, to jak podesłał ci link Niejeden, na niektórych stacjach działają do dziś. Więc na makiecie z V ep. moga być również. Są nawet czytelniejsze niż świetlne, bo ich wskazania widać z daleka i w dodatku z każdej strony... 8)
manfred
Kontakt:

Super wielki dzięki.
Awatar użytkownika
Niejeden
Kontakt:

Post autor: Niejeden »

manfred pisze: 14 lis 2024, 16:54 Jak to się ma do spotkań czy z semaforami kształtowymi może brać udział w makiecie np. w V epoce?
Ja wprawdzie wypadłem na parę lat z obiegu ale wydaje mi się, że nie ma w TT tylu modułów, żeby ktokolwiek pozwolił sobie na luksus niedopuszczenia stacji do imprezy z powodu niepasujących do epoki semaforów :)

Poza tym, zobacz:
https://mareczek.szczecin.pl/ksztalty.php
manfred
Kontakt:

Dzięki za rady.
Myślałem o semaforach wjazdowych kształtowych i tu kolejne wątpliwości mam sentyment do II -IV epoki. Jak to się ma do spotkań czy z semaforami kształtowymi może brać udział w makiecie np. w V epoce? No i cena i dostępność semaforów kształtowych też problem. Świetlne tańsze ale jak podłączyć aby działały właściwie niestety nie jestem biegły w elektronice i sterowaniu cyfrowym (dopiero rozpracowuję temat).
Awatar użytkownika
Niejeden
Kontakt:

Post autor: Niejeden »

manfred pisze: 04 lis 2024, 22:19 Mam problem z semaforami jakie i jak umieścić .
Planujesz semafory kształtowe, czy świetlne? Jeśli świetlne to jak sterowane (czy będą w stanie wyświetlać różne sygnały)?

W rzeczywistości układ semaforów jest mocno związany z zasadami prowadzenia ruchu na danej linii czy stacji i czasem po odwzorowaniu w 100% rzeczywistego układu może się okazać, że na imprezach się on nie sprawdza np. przydałby się dodatkowy semafor albo tarcze manewrowe, których w oryginale nie ma.

Jakie byś nie wybrał, zacznij od semaforów wjazdowych - na zlotach z ruchem rozkładowym bardzo się przydają.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”