Fragment lini kolejowej nr18

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
michał82
Kontakt:

Re: Fragment lini kolejowej nr18

Post autor: michał82 »

manfred pisze: 03 gru 2024, 13:49 Jaki napęd zastosowałeś? od czego? ja też montuje EN57
Skrajne człony będą wolnobieżne. Napęd zamontuje w środkowym członie. Jeszcze nad nim kombinuje.
Ktoś już ucyfrawial ten model?
manfred
Kontakt:

Post autor: manfred »

Jaki napęd zastosowałeś? od czego? ja też montuje EN57
michał82
Kontakt:

Aktualnie pracuje nad EN57. Model wymaga jeszcze wiele pracy i poprawek. Natomiast pierwszy człon jest już praktycznie jeżdżący, wymaga skrócenia pługu.
Załączniki
IMG-20241203-WA0011.jpg
IMG-20241203-WA0012.jpg
michał82
Kontakt:

Dodam że wg normy pkp wysokość całkowita od podstawy do końca tarczy, semafor mierzy 6.25m czyli w naszej skali 5.25cm. mowa o semaforze 5 komorowym.
michał82
Kontakt:

ArturSchŁ pisze: 30 lis 2024, 09:48 ...może za nisko posadowiony.
Która część semafora powinna być na wysokości główki szyny (jakaś norma/zalecenia, a praktyka) ??
Kolega dobrze trafił. Semafor mam za nisko posadowiony. Podstawa powinna być na wysokości główki szyny. Mimo to sam semafor jest o 3mm za niski. Więc będzie o tyle niżej, ale wyżej od tego co jest o 3mm. Tyle brakuje do szyny. Będzie to lepiej wyglądać.
Awatar użytkownika
Wąski
Kontakt:

Post autor: Wąski »

W rzeczywistości świata semafora mam powyżej okien lokomotywy a tu jest za nisko. Wygląda jak z mniejszej skali, tak z 5mm wyżej i będzie super. Oczywiście według mnie.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

...może za nisko posadowiony.
Która część semafora powinna być na wysokości główki szyny (jakaś norma/zalecenia, a praktyka) ??
Awatar użytkownika
Wąski
Kontakt:

Post autor: Wąski »

Trochę taki niski ten semafor.
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Post autor: womo »

Wicy coś grzebał jego pytaj.
michał82
Kontakt:

Zamontowalem pierwszy semafor na makiecie. Jakich używacie dekoderów jeżeli macie większą ilość semaforów na makiecie? Z tego co się orientowałem to jeden dekoder obsługuje max 4 semafory. Ktoś robił moze swoją wersję multidekodera obsługującego większą liczbę semaforów np przez sterowanie mikrokontrolerem podłączanym do PC?
Załączniki
IMG-20241129-WA0011.jpg
Wieczór na stacji w budowie.
Wieczór na stacji w budowie.
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Post autor: wlodar »

Jeśli planujesz tu ewentualne skrzyżowanie to w porządku, ale stromość podjazdu bym jednak poprawił skoro jeszcze można. Na makiecie wszystko ma znaczenie, tzn. teren może być całkowicie fikcyjny ale dobrze jak wygląda w miarę realnie (np. nie ma peronów na jeden wagon :P ). Poza tym (moim zdaniem) nie o to chodzi żeby było absolutnie idealnie. Myślę, że mało kto potrafi prawidłowo (po inżyniersku) policzyć nachylenia, spadki itd., tutaj natomiast na oko widać że ten podjazd jest zbyt stromy i na pewno łatwiej poprawić to od razu niż jak makieta będzie wykończona i miała masę elementów które przy jakiejkolwiek przeróbce łatwo uszkodzić.
michał82
Kontakt:

@wlodar hmm nie sądziłem że infrastruktura samochodowa gra tu rolę, dlatego nie skupiałem się specjalnie na idealnym wjeździe do tunelów. Jeszcze mogę wydłużyć, na razie nic nie ma pod płytą w tym miejscu. A ulica jest taka bo z prawej strony będzie dołączany segment i być może pociągnę ulice dalej. Zresztą tak jest w oryginale. Dlatego nie zrobiłem zakrętu po łuku a w pierwszej wersji taki miał być zrobiony. Ewentualnie gdy nie będzie drogi dalej to na pewno to zmienię.
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Post autor: wlodar »

Ten wjazd do tunelu (od krawędzi makiety w kierunku nastawni) jest fatalny (zbyt stromy). Przecież jest tam miejsce żeby chociaż odrobinę go wygładzić. Również zakręt wg mnie powinien być łagodniejszy, a nie takie złamanie pod kątem prostym. W rzeczywistości żaden samochód by pod taki podjazd nie podjechał (latem, o zimie nie wspomnę). Zrobisz jak uważasz, ale wg mnie wygląda to źle. No chyba, że pod ulicą są ukryte tory części technicznej i rzeczywiście się nie da nic z tym zrobić.
IMG-20241129-WA0003.jpg
michał82
Kontakt:

@PiotrZ już chyba to wyjaśnił bo w sTTandardzie nie ma tego zapisu że tory mają się zaczynać w osi modułu a dopiero później nie mogą przebiegać bliżej jak 75mm bo byłby uskok. Czyli wychodzi że nie będę mógł jednak zrobić modułów.
Bo mój zamysł był taki żeby móc korzystać z modułu na makiecie domowej i odłączać ja na jakiś zlot.
Poniżej zdjęcie zakończenia torów na makiecie domowej do rozszerzenia w niedługim czasie mam nadzieję.
Tymczasem zająłem się zielenią i dla porównania przykleiłem gotowa mate trawiasta w pewnym miejscu. Teraz dopiero widzę jaka jest różnica.
Załączniki
Rozumiem że moduł nie może być nawet sfazowany od strony dłuższej krawędzi by móc dołączyć go do innego modulu.
Rozumiem że moduł nie może być nawet sfazowany od strony dłuższej krawędzi by móc dołączyć go do innego modulu.
Mata trawiasta kontra sypana z sitka. Fałdy na macie trawiastej to tunele kretów.
Mata trawiasta kontra sypana z sitka. Fałdy na macie trawiastej to tunele kretów.
IMG-20241129-WA0002.jpg
IMG-20241129-WA0001.jpg
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

michał82 pisze: 28 lis 2024, 12:43Teraz pytanie z kategori makieta modułowa:
czy tory na dioramie muszą zaczynać się symetrycznie w połowie skrzynki czy mogą być przesunięte do którejś z krawędzi?
Musisz doprecyzować, o co dokładnie ci chodzi.

Bo jeśli chodzi ci tylko o wyprowadzenie torów wokół pokoju, jak pokazałeś to na swoim rysunku: download/file.php?id=27102 , to nie musisz trzymać się żadnych norm. Takie domowe segmenty możesz zaprojektować tak, jak ci będzie pasowało. Trzeba tylko zachowac zdrowy rozsądek, żeby jakoś to wyglądało i żeby tabor przejeżdżał po nich bezpiecznie.

Natomiast jeśli bierzesz pod uwagę wykonanie części swojej makiety w postaci modułów pozwalających na wyjazdy na imprezy (np. zloty makiet sTTandardowych), to wtedy musisz tak zaprojektować konstrukcję tych modułów, aby spełniały WSZYSTKIE wymagania normy, a nie tylko wybrane zapisy.
Podstawowym wymogiem, który muszą spełniać moduły, są znormalizowane profile czołowe. Ale jest też wiele innych wymogów, dotyczących m.in. elektryki, promieni łuków, rozjazdów, itp., które też muszą być spełnione, żeby moduł został dopuszczony do udziału w zlocie. Musiałbyś dokładniej przestudiować całą normę i ewentualnie dopytać o szczegóły.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”