Fragment lini kolejowej nr18
Moderator: mod-Makieta
-
- Kontakt:
Re: Fragment lini kolejowej nr18
Szacunek, duże dzieło.
-
- Kontakt:
Kilka fotek aktualnego stanu.
Dodam jeszcze informacje na temat rozjazdów ew1 dla przyszlych zainteresowanych tworzeniem makiet które ja zastosowałem z powodu ograniczeń metrażowych makiety, gdyż miałem obawy montując je, a czytając niektóre wypowiedzi na forum że pociągi lubią się wykolejać.
Otóż żadna lokomotywa nawet przy pełnych prędkościach nie wykoleja się.
Podobnie wagony, nawet stare bttb jeżeli rozstaw kół się zgadza. Najlepiej od razu wymienić plastiki na metalowe
Dodam jeszcze informacje na temat rozjazdów ew1 dla przyszlych zainteresowanych tworzeniem makiet które ja zastosowałem z powodu ograniczeń metrażowych makiety, gdyż miałem obawy montując je, a czytając niektóre wypowiedzi na forum że pociągi lubią się wykolejać.
Otóż żadna lokomotywa nawet przy pełnych prędkościach nie wykoleja się.
Podobnie wagony, nawet stare bttb jeżeli rozstaw kół się zgadza. Najlepiej od razu wymienić plastiki na metalowe
-
- Kontakt:
Makietę kontynuuje, ostatnio więcej było zabawy i jeżdżenia niż pracy, tory zdały egzamin, nic się nie wykoleja. To mnie cieszy bo temat torów za wyjątkiem poprawienia gdzieniegdzie podsypki mam za sobą. Jedną malą stacje na makiecie mam na ukończeniu i rozpocząłem budowę peronów na głównej stacji. Z torami uporałem się w 5 miesięcy, teraz jest już trudniej i bardziej pracochłonne. Poniżej kilka fotek
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Jaki napęd zastosowałeś? od czego? ja też montuje EN57
-
- Kontakt:
Aktualnie pracuje nad EN57. Model wymaga jeszcze wiele pracy i poprawek. Natomiast pierwszy człon jest już praktycznie jeżdżący, wymaga skrócenia pługu.
-
- Kontakt:
Dodam że wg normy pkp wysokość całkowita od podstawy do końca tarczy, semafor mierzy 6.25m czyli w naszej skali 5.25cm. mowa o semaforze 5 komorowym.
-
- Kontakt:
Kolega dobrze trafił. Semafor mam za nisko posadowiony. Podstawa powinna być na wysokości główki szyny. Mimo to sam semafor jest o 3mm za niski. Więc będzie o tyle niżej, ale wyżej od tego co jest o 3mm. Tyle brakuje do szyny. Będzie to lepiej wyglądać.
- Wąski
- Kontakt:
W rzeczywistości świata semafora mam powyżej okien lokomotywy a tu jest za nisko. Wygląda jak z mniejszej skali, tak z 5mm wyżej i będzie super. Oczywiście według mnie.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
...może za nisko posadowiony.
Która część semafora powinna być na wysokości główki szyny (jakaś norma/zalecenia, a praktyka)
Która część semafora powinna być na wysokości główki szyny (jakaś norma/zalecenia, a praktyka)

- Wąski
- Kontakt:
Trochę taki niski ten semafor.
- womo
- Kontakt:
Wicy coś grzebał jego pytaj.
-
- Kontakt:
Zamontowalem pierwszy semafor na makiecie. Jakich używacie dekoderów jeżeli macie większą ilość semaforów na makiecie? Z tego co się orientowałem to jeden dekoder obsługuje max 4 semafory. Ktoś robił moze swoją wersję multidekodera obsługującego większą liczbę semaforów np przez sterowanie mikrokontrolerem podłączanym do PC?
- wlodar
- Kontakt:
Jeśli planujesz tu ewentualne skrzyżowanie to w porządku, ale stromość podjazdu bym jednak poprawił skoro jeszcze można. Na makiecie wszystko ma znaczenie, tzn. teren może być całkowicie fikcyjny ale dobrze jak wygląda w miarę realnie (np. nie ma peronów na jeden wagon
). Poza tym (moim zdaniem) nie o to chodzi żeby było absolutnie idealnie. Myślę, że mało kto potrafi prawidłowo (po inżyniersku) policzyć nachylenia, spadki itd., tutaj natomiast na oko widać że ten podjazd jest zbyt stromy i na pewno łatwiej poprawić to od razu niż jak makieta będzie wykończona i miała masę elementów które przy jakiejkolwiek przeróbce łatwo uszkodzić.

-
- Kontakt:
@wlodar hmm nie sądziłem że infrastruktura samochodowa gra tu rolę, dlatego nie skupiałem się specjalnie na idealnym wjeździe do tunelów. Jeszcze mogę wydłużyć, na razie nic nie ma pod płytą w tym miejscu. A ulica jest taka bo z prawej strony będzie dołączany segment i być może pociągnę ulice dalej. Zresztą tak jest w oryginale. Dlatego nie zrobiłem zakrętu po łuku a w pierwszej wersji taki miał być zrobiony. Ewentualnie gdy nie będzie drogi dalej to na pewno to zmienię.