Zwrotniki

Czyszczenie, konserwacja, naprawy, budowa itd

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MonsterSale
Kontakt:

Re: Zwrotniki

Post autor: MonsterSale »

wlodar pisze: 12 lis 2024, 08:25 sam produkt zaś jest pięknie przyklejony do instrukcji na gumę do żucia. Fuj! :lol:
ZIMO do dzis wysyła dekodery w ładnych plastikowych pudełeczkach, a sam dekoder jest właśnie przyczepiony na "gumę do żucia", żeby nie latał podczas transportu.
bankier
Kontakt:

Post autor: bankier »

Bardzo ładnie to wygląda!
Marecki
Kontakt:

Post autor: Marecki »

Jeśli chodzi o jasność świecenia, to to akurat zależy od diody, jaka zostanie umieszczona pod zwrotnikiem. Na zdjęciu podświetlenie z mojej makiety (oczywiście bardzo ważnym tematem jest takie uszczelnienie wokół podstawy zwrotnika, aby światła z dołu nie było widać).
Zwornik jest połączony z rozjazdem za pomocą drutu takiego jak te od napędów, więc można go umieścić poniżej lub powyżej. Prędkość obrotu zgodna z prędkością napędu rozjazdu.
Załączniki
Zwrotnik.jpg
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Post autor: wlodar »

No tak, trochę roboty jest, zwłaszcza że ja je montowałem gdy miałem już wszystko zatłuczniowane i gotowe. Niemniej moim zdaniem warto.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

I z tego, co widzę na obrazkach, to korpus zwrotnika powinien być zagłębiony w makietę PONIŻEJ poziomu podtorza.
Jak ktoś ma tory położone na korku lub piance to nie będzie miał problemów, ale gdy tory leżą bezpośrednio na sklejce, to trzeba się przygotować na dłuższą dłubaninę...
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Szkoda, że w zwrotnikach Auhagena nieruchoma jest dźwignia do przestawiania, a przede wszystkim że nie można ich oświetlić. Te Gehlhaara są pod tym względem lepsze (dźwigni nie ma w ogóle, można sobie ją dorobić we własnym zakresie, ale przynajmniej są przygotowane do podświetlenia). Znalazłem instrukcję od wersji Tillig EW2/EW3. Do zwrotnika dołączone są części dodatkowe (min. atrapa pokrywy napędu). Nie chcę zmyślać bo nie pamiętam dokładnie, ale któraś wersja miała CHYBA inną końcówkę do współpracy z rozjazdem (zawsze można ją obciąć i przewiercić w celu przełożenia drucika do połączenia ze zwrotnicą). Nie dam sobie za to obciąć tego, czego dziewczyny nie mają, ale coś kojarzę że tak CHYBA było. Na pewno zwrotniki Gehlhaara są filigranowe i delikatne, co z jednej strony jest zaletą (fajnie wyglądają na makiecie), z drugiej strony łatwo je uszkodzić (np. zawadzić rękawem. Gdy wykolejona lokomotywa wjedzie w taki zwrotnik również go zmasakruje (jak w oryginale :mrgreen: )). W każdym razie od jakichś 10 lat mam te zwrotniki i żaden się jeszcze nie zepsuł (jeden sam miałem zaszczyt zniszczyć właśnie rękawem :mrgreen: ). Dodam jeszcze, że opakowanie jest estetyczne, dobrze chroni zawartość, sam produkt zaś jest pięknie przyklejony do instrukcji na gumę do żucia. Fuj! :lol:
Zrotnik Tillig EW2 EW3.jpg
JarUs
Kontakt:

Post autor: JarUs »

Przed pojawieniem się tych https://www.makieciarz.pl/gehlhaar-d02- ... 82921.html zwrotników u Makieciarza,
były takie zwrotniki https://www.modelmania.eu/atrapy-latarn ... wych-56110.
Te atrapy można również ożywić https://www.youtube.com/watch?v=SAUIdy5NrMA. Niestety nie świecą.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek
manfred
Kontakt:

Post autor: manfred »

To dzięki, przymierzam się do nich
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Mam te zwrotniki i jestem z nich zadowolony. Jeśli chodzi o odmiany to o ile pamiętam (dawno temu je montowałem, wiec szczegóły troche mogły mi się zatrzeć), że różnica jest w dołączonych elementach. Makieciarz nie miał tylu ile potrzebowałem do EW3 i przysłał różne. Wszystkie zamontowałem i wszystkie pasują. Podstawowe odmiany to:
-rozjazd lewy, zwrotnik z lewej strony
-rozjazd lewy, zwrotnik z prawej strony
-rozjazd prawy, zwrotnik z lewej strony
-rozjazd prawy, zwrotnik z prawej strony
Można je podświetlić, ale z latarni schodzi cienki swiatłowód, więc świecą słabo (choć wg mnie wystarczająco). Jutro wieczorem mógłbym poszukać instrukcji jeśli nie zapomnę. Ja w każdym razie zakupu nie żałuję.
manfred
Kontakt:

U Makieciarza takie znalazłem
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

manfred pisze: 11 lis 2024, 12:14...w czym jest różnica że są do EW1 a inne do EW3?
Musiałbyś sprawdzić to w jakiejś instrukcji montażu.
Możliwe, że ten zwrotnik nie współpracuje z rozjazdem, lecz z napędem namiakietowym (np. https://www.modelmania.eu/naped-do-rozj ... -lewy-1459), a te pasują tylko do EW1.
manfred
Kontakt:

Zwrotniki

Co można powiedzieć o tym ? czy warto zakupić i w czym jest różnica że są do EW1 a inne do EW3?
Gehlhaar C02-1-1 - Zwrotnik TT
Załączniki
35560306f8d04c6cb9d6a2bec712d26d.jpg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tory, rozjazdy, sieć trak., sygnalizacja itp”