Tym bardziej, kto jeszcze może: REKLAMOWAĆ buble
Jaki dekoder do Vectrona Tillig?
Moderator: mod-Elektryka i DCC
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
- Domiss
- Kontakt:
Re: Jaki dekoder do Vectrona Tillig?
Puszczają właśnie te zębatki na osiach. Z trzech lokomotyw udało mi się złożyć od biedy (bo na osie z gumkami lub bez już nie patrzyłem) jedną na imprezę. Zastanawiam się bardzo poważnie, czy kupować jakiekolwiek lokomotywy od tilliga. Osi na razie nie zamawiam, bo jeśli po dwóch latach leżenia też popękają, to bez sensu. A na niemieckich forach można poczytać co producent na to (tłumacząc precyzyjnie: "NIC").
- Adamczewski
- Kontakt:
- wicy
- Kontakt:
Właśnie dziś wymieniłem kółka w Husarzu. Kółko od Petra to 20zł - rabat.
-----------------------
Pozdrawiam, Witek
Pozdrawiam, Witek
- MonsterSale
- Kontakt:
Ja też byłem wściekły. Zwłaszcza że pierwsza taka zębatka pękła mi w nowo otrzymanym niebieskim Vectronie od Semafora z Krakowa. Nie miałem dowodu zakupu (model przerabiany przez ten klub) i musiałem kupić nowe kółko - u mnie tylko jedno, ale niedługo potem padło w Husarzu, wiec kupiłem od razu na zapas.
Lepiej kupić kółka niż wrzucić cały model do szuflady.
Lepiej kupić kółka niż wrzucić cały model do szuflady.
- Adamczewski
- Kontakt:
Ruszyłem jedną i sprawiała wrażenie jakby miała się rozpaść na mniejsze kawałki - zatem cyjanoakryl tutaj wiele nie pomoże, a wręcz przeciwnie, jak pójdą okruchy to mogą zrobić masakrę z pozostałymi zębatkami. Szkoda, dawno się tak nie zawiodłem.
- Borczy
- Kontakt:
Skoro i tak jest defekt to spróbuj zalać to klejem CA - gorzej nie będzie a może wystarczy.Adamczewski pisze: ↑26 paź 2024, 13:13 Dzięki, zerkałem wczoraj na tę serwisówkę ale w słabym świetle i przy zdenerwowaniu nie wiedziałem jak się za to zabrać. Udało mi się zdjąć osłony wózków - zębatki osadzone na osiach są pęknięte i obracają się swobodnie - przez co koła stoją w miejscu. W praktyce lokomotywa ciągnęła tylko na jedną oś. Bez osi reszta wydaje się obracać prawidłowo. Nie wiem czy mam rozbierać dalej?
- wlodar
- Kontakt:
50zł zestaw? Po$r@ło ich? Za oś z zębatką i dwoma kółkami??? To są biznesmeni! Wypuszczasz bubla, po czym oferujesz do niego drogie części zamienne.
- Adamczewski
- Kontakt:
- wlodar
- Kontakt:
Najlepiej od razu na zapas Chociaż jeśli one pękają same z siebie to może nie ma sensu. Trochę żenada, biorąc pod uwagę renomę firmy.
- MonsterSale
- Kontakt:
Wydaje się że nie ma potrzeby. Zamów nowe koła z zębatkami i będzie dobrze.
- Adamczewski
- Kontakt:
Dzięki, zerkałem wczoraj na tę serwisówkę ale w słabym świetle i przy zdenerwowaniu nie wiedziałem jak się za to zabrać. Udało mi się zdjąć osłony wózków - zębatki osadzone na osiach są pęknięte i obracają się swobodnie - przez co koła stoją w miejscu. W praktyce lokomotywa ciągnęła tylko na jedną oś. Bez osi reszta wydaje się obracać prawidłowo. Nie wiem czy mam rozbierać dalej?
- Borczy
- Kontakt:
Link do instrukcji - osłony ściągasz klasycznie czyli dwa zatrzaski - część numer 14. Wózki składają się z dwóch połówek, analogicznie jak w Piko. Rozsuń je i masz dostęp do górnych zębatek ( jak położysz loke na plecach ). Jeśli będzie zbyt ciężko to wyciągnij całe wózki. Musisz wyjąć bolec z wózka ale do tego dostajesz się od strony płytki.
https://www.vlacky.com/katalog/index.ph ... y=00011153
https://www.vlacky.com/katalog/index.ph ... y=00011153
- Adamczewski
- Kontakt:
Czyli muszę wyjąć całe wózki… Jak mam się do tego zabrać?
- Domiss
- Kontakt:
Objawy wskazują na zębatkę. Jak rozbierzesz wózek, to się okaże, że zębatka jest luźna. Jak się przyjrzeć dokładnie (fabryczny smar trochę w tym przeszkadza), to się okaże, że pękła i jest "niedomknięta" (jak otwarte kółeczko łańcucha). Obejrzyj też pozostałe zębatki, bo ta na pewno nie będzie jedyną w tym egzemplarzu.