Wyciągnięty z szafy po "100-latach" kolejka mimo, że elektryczna zaczęła kopcić jak parowóz ;(

Konserwacja i naprawy, części zamienne itd Przeróbki taboru.

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

ODPOWIEDZ
Lukasz_mk2
Kontakt:

Re: Wyciągnięty z szafy po "100-latach" kolejka mimo, że elektryczna zaczęła kopcić jak parowóz ;(

Post autor: Lukasz_mk2 »

I wyszedł kolejny problem, dziś przyszło podwozie do którego podałem link wyżej. Po złożeniu podwozia bez wałów łączących silnik z wózkami, silnik chodzi jak wściekły. Jak założyłem wałki to sytuacja jest taka jakby silnik nie miał siły się obrócić. Czy można źle złożyć wózki (rozbierałem je całe do czyszczenia)?? Najlepsze jest to, że jak kręcę ręką (bez prądu) wałkiem przy silniku to wydaje mi się, że nie ma raczej większych oporów i koła się kręcą.

Aha. Prąd na szynach na pewno jest ok, bo jak postawiłem ją na torach bez wałków to silnik kręcił jak wściekły.
Pozdrawiam, Łukasz
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Wyciągnięty z szafy po "100-latach" kolejka mimo, że elektryczna zaczęła kopcić jak parowóz ;(

Post autor: ArturSchŁ »

Zostaw tak jak jest na kolejnych "100-lat", niech się rozprostuje.
Tylko osłoń od promieni słonecznych, bo UV spowoduje, że zżółknie.
:lol:
Lukasz_mk2
Kontakt:

Kwestia torów to jeszcze dłuuuga droga - muszę je porządnie wyczyścić i wyprostować. Na tą chwilę to torty po których jeździ Gagarin ledwo wyjąłem z pudełka, wyczyściłem papierkiem 2000, a następnie przejechałem IPA - ale zrobiłem to póki co tylko po ty by sprawdzić, czy w ogóle coś z nich będzie.
Mam kolejny temat/pytanie, znalazłem małą makietę i mam pytanie na czym ją położyć - na płycie OSB, na pilśni, na płycie meblowej?? Czym to złapać do podłoża, takerem?? Jaka grubość podkładu??
Załączniki
IMG_20241025_105146.jpg
Pozdrawiam, Łukasz
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Post autor: Borczy »

Dobrze sobie radzi na torze offroadowym :P
Lukasz_mk2
Kontakt:

jak na ok 8v to Gagarin daje rade (buda trochę skacze, bo jest tylko lekko założona - musze jeszcze przylutować kondensator)
https://photos.app.goo.gl/8DJbNtUHp2DPhh58A
Pozdrawiam, Łukasz
Lukasz_mk2
Kontakt:

Muszę dzisiaj rozbebeszyć zasilacz ttstarter,, bo zgubiłem kabel łączący zasilacz z torami i chwilowo przylutować dwa przewody bezpośrednio w środku zasilacza, wtedy sprawdzę jak Gagarin jeździe z potencjometrem. Dobra wiadomość jest jeszcze taka, że wyczyściłem ipa kilka torów i Gagarin po tym jeździ i to nawet że stała prędkością, więc chyba nie są złe 👍
Pozdrawiam, Łukasz
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

Post autor: Scio »

12 V to maksymalna prędkość. Zmniejsz napięcie to pojedzie wolniej.
Lukasz_mk2
Kontakt:

Sprawy mają się tak, a mianowicie z uwagi, iż dalej czekam na części do br221 to wsadziłem silnik 12v do Gagarina. Mam pytanie, czy on z definicji ma kręcić kołami jak głupi (na napięciu 12v - dalej nie mam zasilacza fz1) po czym wystrzela jak z procy?? Takie mam wrażenie że mimo że ma ciężarki to one są trochę za lekkie - jeden ciężarek z br221 waży chyba tyle co kompletny gagarin.
Pozdrawiam, Łukasz
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Post autor: Borczy »

ArturSchŁ pisze: 23 paź 2024, 07:40
Wystarczy rarytasa sprzedać !!
:mrgreen:
Artur, kolega Manfred pisze o kochance a nie o prostytutce :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

manfred pisze: 22 paź 2024, 23:20... na kochanki Was nie stać.
Jak nie, jak tak ??
Wystarczy rarytasa sprzedać !!
:mrgreen:
manfred
Kontakt:

Post autor: manfred »

:lol: Przynajmniej Wasze żony mogą być spokojne że na kochanki Was nie stać. :lol: :lol: :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Naprawy/przeróbki taboru”