Stare wagony poza skansenami
Moderator: mod-Kolej w skali 1:1
- Ciora
- Kontakt:
Re: Stare wagony poza skansenami
Miałem zgoła inne wyobrażenie na temat skansenu, że to miejsce , gdzie stoją zadbane, chronione przed zniszczeniem eksponaty. A to wygląda jak złomowisko/ cmentarzysko.
Maciej
-
- Kontakt:
Za Muzeum w Kościerzynie - w krzakach jeszcze dwa lata temu było sporo taboru. Dwa Ganze i sznur zardzewiałych parowozów. Tyle ode mnie w temacie...
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Za "Skansen w Pyskowicach" Szary Burek@FB:
Nie myślałem, że takie wagony:
jeździły po naszych torach ....
Dlatego zamieszczam poniższe zdjęcia na FTT.
Więcej: www.szaryburek.pl
Swoją drogą to warto pochylić się na zasobami Szarego Burka, np: nawęglanie jak w Gdyni.
Nie myślałem, że takie wagony:
jeździły po naszych torach ....
Dlatego zamieszczam poniższe zdjęcia na FTT.
Więcej: www.szaryburek.pl
Swoją drogą to warto pochylić się na zasobami Szarego Burka, np: nawęglanie jak w Gdyni.
- wactt
- Kontakt:
Porzucony Orient Express w Małaszewiczach - tu link do publikacji i ciekawe zdjęcia: http://poznajpolske.onet.pl/lubelskie/p ... _popularne
Warto chyba gdzieś pozapisywać te fotki. To unikalne zdjęcia .
Warto chyba gdzieś pozapisywać te fotki. To unikalne zdjęcia .
-
- Kontakt:
Witam, troszeczkę odświeżę temat - jeśli ktoś będzie jechał pociągiem z Krakowa do Zakopanego to na przystanku Rokiciny Podhalańskie (pierwszy przystanek za Rabką) zamiast budynku poczekalni zobaczy "pomysłowo" zaadoptowane, kompletne pudło rzadko spotykanego wagonu osobowego 4AM
- pozdrawiam
- pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 02 mar 2011, 15:18 przez cichonęk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Pisały o tym "Koleje małe i duże" nr1 (26) 2008. Stoją one na szerokim torze i podobno oczekują na zmianę wózków na normalne i zwrot do ich austriackiego właściciela (wynikła z tego tytułu afera związana z kosztami postoju wózków normalnotorowych tego składu na stacji w Brześciu). Wagony zgodnie z artykułem przebywały w Rosji około 12 lat (?) wynajęte przez firmę Orient Express Serwis i jeździły po Kolei Transsyberyjskiej
- przemcol
- Kontakt:
W 1/2008 numerze KMD jest artykuł pana A. Etmanowicz o wagonach Orint Exspress-u.
Na końcu jest wzmianka o tych wagonach. Wynika z niej że chodzi o pieniądze za postój wózków na tor 1435mm, które są w Brześciu.
Na końcu jest wzmianka o tych wagonach. Wynika z niej że chodzi o pieniądze za postój wózków na tor 1435mm, które są w Brześciu.
- Garinol
- Kontakt:
- przemcol
- Kontakt:
(Bardzo odkopując temat)
Już było w tym temacie o tym wagonie w Ocyplu. Znalazłem w domowym archiwum zdjęcia w "ostatnim malowaniu" PKP.
Już było w tym temacie o tym wagonie w Ocyplu. Znalazłem w domowym archiwum zdjęcia w "ostatnim malowaniu" PKP.
Ostatnio zmieniony 02 lip 2009, 15:19 przez przemcol, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kolejka
- Kontakt:
- brovarek
- Kontakt:
Trochę nie na temat , ale TU jest dostepny katalog wegierskich wagonów. moze choc troche Ci to pomoże.
Ps. Jest tam tez kilka wagonów polskiej budowy eksportowanych na Węgry
Ps. Jest tam tez kilka wagonów polskiej budowy eksportowanych na Węgry
-
- Kontakt:
witam
mam pytanko
czy ktoś ma informacje gdzie mogą stać wagony węgierskiej produkcji, które mogły przewozić ludzi do obozów koncentracyjnych? chodzi głównie o wagony kryte np serii Xk
mam pytanko
czy ktoś ma informacje gdzie mogą stać wagony węgierskiej produkcji, które mogły przewozić ludzi do obozów koncentracyjnych? chodzi głównie o wagony kryte np serii Xk
- Tomas Rejl
- Kontakt:
Wczóraj ogladalem wozownie Jelenia Góra i znajduje sie tam buda z wagonu niemieckiego Bi33.
- Garinol
- Kontakt:
Tolkmicko
Podczas przejazdu za poc. specjalnym "Barkas" natrafiłem na te wagony w Tolkmicku. Myślę, że zainteresują was. Mam problem z identyfikacją, nie znam się na starych wagonach, mógłby ktoś pomóc?
Te dwa wagony posiadają drewnianą konstrukcję pudła, tylko ich podwozie jest metalowe...
Te dwa z kolei mają dwuspadowy dach:
Były jeszcze te 3 wagony, oprócz wyżej wymienionych:
W sumie w Tolkmicku trafiłem te 7 wagonów, jeśli było więcej, to nie zdążyłem znależc. Zrobiłem zdjęcia tym co znalazłem. Służą rybakom za magazynki na sprzęt, obok nich znajdowały się sieci.
A ten z kolei to wagon wąskotorowy, znajduje się w Malborku Kałdowie, stoi w polu po lewej stronie torów patrząc od strony Tczewa, jest widoczny z pociągu:
Te dwa wagony posiadają drewnianą konstrukcję pudła, tylko ich podwozie jest metalowe...
Te dwa z kolei mają dwuspadowy dach:
Były jeszcze te 3 wagony, oprócz wyżej wymienionych:
W sumie w Tolkmicku trafiłem te 7 wagonów, jeśli było więcej, to nie zdążyłem znależc. Zrobiłem zdjęcia tym co znalazłem. Służą rybakom za magazynki na sprzęt, obok nich znajdowały się sieci.
A ten z kolei to wagon wąskotorowy, znajduje się w Malborku Kałdowie, stoi w polu po lewej stronie torów patrząc od strony Tczewa, jest widoczny z pociągu:
- Kolejka
- Kontakt:
Do tego wagonu prowadzi jeszcze tor, tylko jest bardzo mocno zarośnięty i ledwo widoczny (też z początku myślałem, że stoi na wyciętym kawałku toru).