Zapowiedzi/Nowości 2024

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

Zablokowany
bankier
Kontakt:

Re: Zapowiedzi/Nowości 2024

Post autor: bankier »

Odebrałem przed chwilą Rumuna z małymi "wiadrami" (ST43-38) i powiem, że malowanie względem pierwszych wpustów MTB klasa. Ten z żółtą mordeczką też bez zarzutu.
Awatar użytkownika
wojtek_
Kontakt:

Post autor: wojtek_ »

sTTaszek pisze: 01 lip 2024, 17:21 Dla niecierpliwych pozostaje second hand, pierwsza jaskółka już jest: https://allegrolokalnie.pl/oferta/wagon-ryflak-tt-1120 , wagon sprzedał się praktycznie na pniu za cenę wyższą od sklepowej, ciekawe za ile by poszedł w opcji z licytacją ??

Staszek
Ponieważ się nie znam to chętnie się wypowiem: zatem albo to testowanie ceny albo szpiegostwo przemysłowe - tak czy siak ja sprzedawcę mam w ulubionych i czekam na rozwój wydarzeń 8)
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

Post autor: piottrw »

Nie wiem której firmy widziałem na żywca, ale dla mnie to był glut, za dużo większe pieniądze.
Widziałem też Ganza chyba od matu, piękny, cacany ale co z tego jak te 15 czy nawet więcej lat temu kosztował powyżej 2 tys., przy tym po torach jeździł ale tylko prostych, przy łukach niestety dalej chciał jechać prosto.
Co do MTB, kibicuję portfelem, jak Piko czy Tillig nie chce mojej kasy dostanie ją czeski producent. Żółte mordki obowiązkowo, Rumun z małymi reflektorami też, a na Ryflaka poczekam w normalnych barwach.
Grunt że forma jest.
Awatar użytkownika
Ciora
Kontakt:

Post autor: Ciora »

piottrw pisze: 29 cze 2024, 10:14 I tak modele MTB wyglądają dużo lepiej niż z manufaktur, albo
dawca + odlew bez robocizny = 2 x cena modelu. A gdzie poskładanie i malowanie…….
Tu można dyskutować. Nie generalizowałbym, że lepsze niż z manufaktur. Np. ryflak od TTIGER był świetny, nie ma do czego się przyczepić. Wg mnie oczywiście.
Maciej
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Awatar użytkownika
sTTaszek
Kontakt:

Post autor: sTTaszek »

wojtek_ pisze: 01 lip 2024, 09:48 Wygląda, że temat się rozwiązał sam - wagon z Chabowki stał się białym tj. szaro-siwym krukiem. W sklepach brak...
Jaki tam biały kruk, po niewątpliwym sukcesie handlowym pierwszej partii produkcyjnej zapowiadana jest kolejna, która zapewne niedługo pojawi się w sklepach. Dla niecierpliwych pozostaje second hand, pierwsza jaskółka już jest: https://allegrolokalnie.pl/oferta/wagon-ryflak-tt-1120 , wagon sprzedał się praktycznie na pniu za cenę wyższą od sklepowej, ciekawe za ile by poszedł w opcji z licytacją ??

Staszek
Awatar użytkownika
wojtek_
Kontakt:

Wpisujecie miasta z których chcecie wagony:
1.
2.
3.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

wicy pisze: 01 lip 2024, 14:47W przygotowaniu jest normalny, oliwkowy kolor, ale wyjdzie nie wcześniej niż pod koniec roku,...
Wygląda to na celowy zabieg, mający na celu podsycanie i podtrzymywanie popytu. :roll:
Na początku głód na PKP jest tak duży, że ludzie kupią każdy model, nawet w tak rzadkim i "niszowym" malowaniu, jak to z Chabówki. Choćby ze strachu, że producent wycofa się z dalszej produkcji. A gdy wreszcie wyjdzie model w upragnionym, klasycznym malowaniu, to kupią go jeszcze raz. :lol: Natomiast gdyby modele wychodziły w odwrotnej kolejności, to większość poprzestałaby tylko na modelu w klasycznym malowaniu.

Dla nas - kupujących - jest to w sumie dobry sygnał. Bo skoro MTB w przypadku swoich "ryflaków" zastosowało taką strategię (jak np. PIKO ze stonką w H0), to znaczy, że nie zamierzają poprzestać na jednym wypuście. W przyszłości będzie więc można spodziewać się wielu różnych wariantów malowania. Trzeba tylko spokojnie poczekać na swój wymarzony. :lol:
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

Post autor: wicy »

Pytałem p. Ryszarda o kolory. W przygotowaniu jest normalny, oliwkowy kolor, ale wyjdzie nie wcześniej niż pod koniec roku, choć i tego dokładnie nie wiadomo.
-----------------------
Pozdrawiam, Witek
mae
Kontakt:

Post autor: mae »

Cena wysoka, to fakt (ale dostępne manufaktury tańsze nie były). Zastanawia mnie kolor, wygląda podobnie do tego, który zastosowało ROBO w modelu H0. W sumie fajnie, że nie wklejali uchwytów, nie będzie tyle kleju na modelu xD

https://www.dcc24.eu/node/874/563

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

Obrazek
Dziwny ten kolor. Ccena też
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

wlodar pisze: 29 cze 2024, 17:48 A co ten ryflak jakiś taki szary i z żółtymi oznaczeniami?
Model wykonany na podstawie aktualnych zdjęć. Taka "Izba Pamięci i tradycji" (https://as.rumia.edu.pl/tt/kat/wo/oldt/13012/01.jpg) w wydaniu MTB.

Widziałem model na żywo w Piotrkowie. Kolor beznadziejny, napisy słabo czytelne. Poza tym nie zbieram epoki VI, więc sobie odpuściłem zakup.
Może w MTB pójdą po rozum do głowy i zrobią w ep. IV.
mae
Kontakt:

Post autor: mae »

Ja osobiście chętnie sobie go kupię, bo akurat zbieram V i VI epokę." Jedyny problem" jaki jest z MTB jest taki, że często ich malowania pokazują nie wiadomo co :P A może ktoś był na ostatnich Trybunałach w weekend i widział model na żywo?
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Post autor: wlodar »

Witek M. pisze: 01 lip 2024, 08:02A skąd macie cenę?
Np. stąd https://www.swiatmodeli.com/skala-tt-wa ... 15396.html
Odnośnie starzenia pod wpływem słońca i wody, to myślę że taką wersję można wypuścić przy którymś tam wznowieniu. To kwestia gustu, ale osobiście wolę najpierw dostać wagon który wygląda jak fabryczny, ew. jak w okresie normalnej eksploatacji, a nie jak odstawiony i średnio zadbany egzemplarz muzealny. To oczywiście kwestia gustu, ale ja poczekam na oliwkę, a jak będę chciał ją postarzyć to ją sobie postarzę. Oczywiście co kto woli.
Awatar użytkownika
wojtek_
Kontakt:

Wygląda, że temat się rozwiązał sam - wagon z Chabowki stał się białym tj. szaro-siwym krukiem. W sklepach brak...
Zablokowany

Wróć do „Tabor”