No właśnie objawy były takie, jakby dekoder chciał tylko wysterować serwo i się wyłączał.
Ale
problem już jest rozwiązany To ja przedobrzyłem z ustawieniami w dekoderze. Instrukcja do Zimo jest długa i zbyt wiele elementów pasowało do moich objawów.
Po resecie dekodera (pierwszy krok zaproponowany przez ArturaSch
)
ustawiłem tylko CV124 na wartość 128 i działa. Klawisz funkcyjny F5 zapala/gasi górny reflektor, a F6 zapala/gasi światło w kabinie
Dla potomnych krótkie podsumowanie
W analogu z zaślepką analogową:
- gdy jumper JP1 jest połączony, to świecą 3 reflektory zgodnie kierunkiem jazdy. Światło w kabinie nie świeci
- gdy jumper JP1 jest rozłączony, to świecą 2 dolne reflektory zgodnie kierunkiem jazdy. Reflektor górny i światło w kabinie nie świecą
W cyfrze z dekoderem jazdy Zimo MX630 Plux16:
- gdy jumper JP1 jest połączony, a dekoder ma ustawienia fabryczne, to świecą 3 reflektory oraz światło w kabinie (zgodnie kierunkiem jazdy)
- gdy jumper JP1 jest połączony, a dekoder ma ustawione CV124 na wartość 128, to świecą 3 reflektory, a światło w kabinie włącza się/wyłącza klawiszem F6
(ta opcja jest wg mnie najlepsza, bo nie ingeruje w hardware lokomotywy)
- gdy jumper JP1 jest rozłączony, a dekoder ma ustawione CV124 na wartość 128, to świecą 2 reflektory dolne. Reflektor górny włącza się/wyłącza klawiszem F5, a światło w kabinie włącza się/wyłącza klawiszem F6.
PS. O tych klawiszach F5/F6 wyczytałem w innej instrukcji do innej lokomotywy mtb:
Pro aktivaci obou funkcí FO5,FO6 je nutné nejprve vypnout na DCC dekodéru komunikaci SUSI, která pouzívá tyto dva výstupy