Kolejka buduje
Moderator: mod-Makieta Modułowa
- Kolejka
- Kontakt:
Re: Kolejka buduje
Torów Kühna używam jedynie ze względu na nieco niższy profil szyn (jak już było wspomniane 0,25mm). Może to faktycznie niewiele, ale dla mnie tory wyglądają już nieco lepiej. Ponieważ buduję tylko szlak (stacji już nie planuję) geometria rozjazdów mi w niczym nie przeszkadza.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Źle zrozumiałeś.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/File:TT ... right).jpg
- wlodar
- Kontakt:
Ja nie jestem w stanie dostrzec różnicy rzędu 0,25mm, ale mniejsza o to.
Może muszę się w końcu udać do lekarza od oczu.
A dlaczego Tadeuszu masz (jak rozumiem) profil Kühna na podkładach Tilliga, a nie Kühna? Pytam zupełnie poważnie, bo z torami tego ostatniego (aktualnie Roco) nie miałem dotąd styczności. Czy ogólnie (poza wspomnianą wysokością profilu mniejszą o ćwierć milimetra) są z czymś lepsze od Tilliga, czy porównywalne? Jak dla mnie dwudziestostopniowy Baesler wygląda totalnie zabawkowo (mam na myśli geometrię, bo jak na razie chyba tylko rysunek opublikowali).
Pytanie odnośnie powodów dokonanego wyboru materiału torowego (i wrażeń) również do Autora wątku.

A dlaczego Tadeuszu masz (jak rozumiem) profil Kühna na podkładach Tilliga, a nie Kühna? Pytam zupełnie poważnie, bo z torami tego ostatniego (aktualnie Roco) nie miałem dotąd styczności. Czy ogólnie (poza wspomnianą wysokością profilu mniejszą o ćwierć milimetra) są z czymś lepsze od Tilliga, czy porównywalne? Jak dla mnie dwudziestostopniowy Baesler wygląda totalnie zabawkowo (mam na myśli geometrię, bo jak na razie chyba tylko rysunek opublikowali).
Pytanie odnośnie powodów dokonanego wyboru materiału torowego (i wrażeń) również do Autora wątku.
- Niejeden+
- Kontakt:
Wszystko zależy od skali
Szyna UIC 60 = 172 mm
172 mm / 120 = 1,433 mm
2,05 mm - 1,433 = 0,616 mm x 120 = 73,92 mm
1,8 mm - 1,433 = 0,367 mm x 120 = 44,04 mm
0,25 x 120 =30 mm bliższe odwzorowanie jest nie do pogardzenia a tym bardziej nie do
Szyna UIC 60 = 172 mm
172 mm / 120 = 1,433 mm
2,05 mm - 1,433 = 0,616 mm x 120 = 73,92 mm
1,8 mm - 1,433 = 0,367 mm x 120 = 44,04 mm
0,25 x 120 =30 mm bliższe odwzorowanie jest nie do pogardzenia a tym bardziej nie do

- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
- wlodar
- Kontakt:
Czyli różnica ćwierć milimetra. No no... 

- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
- wlodar
- Kontakt:
A dlaczego stosujesz tory Kühna? Takie widzimisie, czy są z czymś lepsze od Tilliga? Nie miałem dotąd z nimi do czynienia, stąd pytanie.
- Kolejka
- Kontakt:
Dzięki.
Od paru lat na modułach stosuję tory Kuehn i tu przy okazji wymiany też go zastosowałem. Wyjątek stanowił moduł z "półtrapezem" ponieważ użyłem rozjazdów EW3 Tilliga i pozostałe odcinki toru też zrobiłem na Tilligach.
Od paru lat na modułach stosuję tory Kuehn i tu przy okazji wymiany też go zastosowałem. Wyjątek stanowił moduł z "półtrapezem" ponieważ użyłem rozjazdów EW3 Tilliga i pozostałe odcinki toru też zrobiłem na Tilligach.
-
- Kontakt:
Jest różnica na ogromny plus między pierwszym zdjęciem, pokazującym pierwotny segment, a drugim zdjęciem po modernizacji. Widać o wiele lepsze oko i materiały. Doszła kapliczka. Fajny pomysł z jej zastosowaniem. Urozmaica scenerię. Nowy tor to Tillig, czy zmieniłeś na Kuehn (Roco)?
Gratuluję. Można? Można
Gratuluję. Można? Można

Jarosław Franczyk
- Kolejka
- Kontakt:
Przez ostatnie kilka tygodni pracowałem nad "modernizacją" swojego pierwszego modułu sTTandardowego. Głównie chodziło o wymianę toru (który na jednym z końców był już kilkukrotnie naprawiany) oraz zrobienie nowej drogi polnej (dotychczasowa szerokością bardziej odpowiadała wielkości 0 niż TT). Oprócz tego dodałem nieco dodatkowej scenerii, w tym małą kapliczkę przydrożną. Na pierwszym zdjęciu jest moduł przed rozpoczęciem prac, a później kilka zdjęć z lokomotywami SM41 i Ty43.
- Kolejka
- Kontakt:
Na przełomie października i listopada minionego roku na potrzeby listopadowego spotkania w Pietrowicach Wielkich na szybko postanowiłem zbudować prosty moduł z półtrapezem, którego nam jednak do układu brakowało.
Wstępne pozycjonowanie torów na kawałku sklejki, żeby określić o ile muszę skrócić szyny na rozjazdach Wszystkie szyny już odpowiednio docięte. Postanowiłem pojechać na działkę, żeby wszystkie elementy konstrukcyjne ze sklejki 10mm wyciąć, przewiercić i zmontować. Pierwszy tor z przylutowanymi przewodami. Oba tory z przewodami przyklejone do modułu. Cała skrzynka pomalowana na czarno. Cała elektryka na tej skrzynce wraz z napędami zwrotnicowymi MP-1 firmy MTB. Mini pulpit przy pierwszych próby sterowania po podłączeniu całej elektryki. Teren powoli nabiera kształtu. Pierwsze próby przejezdności. Teren po pomalowaniu na brązowo. Tory już zaszutrowane. Pierwsza warstwa farby na szynach. Torowisko w całości pomalowane. Dodałem również atrapy napędów zwrotnicowych. Klejenie pierwszej warstwy zieleni, jaką były drobne posypki gąbkowe o różnych kolorach firmy Woodland Scenics. Gotowy moduł z bazową zielenią wpięty w makietę w Pietrowicach Wielkich.
Wstępne pozycjonowanie torów na kawałku sklejki, żeby określić o ile muszę skrócić szyny na rozjazdach Wszystkie szyny już odpowiednio docięte. Postanowiłem pojechać na działkę, żeby wszystkie elementy konstrukcyjne ze sklejki 10mm wyciąć, przewiercić i zmontować. Pierwszy tor z przylutowanymi przewodami. Oba tory z przewodami przyklejone do modułu. Cała skrzynka pomalowana na czarno. Cała elektryka na tej skrzynce wraz z napędami zwrotnicowymi MP-1 firmy MTB. Mini pulpit przy pierwszych próby sterowania po podłączeniu całej elektryki. Teren powoli nabiera kształtu. Pierwsze próby przejezdności. Teren po pomalowaniu na brązowo. Tory już zaszutrowane. Pierwsza warstwa farby na szynach. Torowisko w całości pomalowane. Dodałem również atrapy napędów zwrotnicowych. Klejenie pierwszej warstwy zieleni, jaką były drobne posypki gąbkowe o różnych kolorach firmy Woodland Scenics. Gotowy moduł z bazową zielenią wpięty w makietę w Pietrowicach Wielkich.
- Kolejka
- Kontakt:
Około miesiąc temu przed naszą imprezą w Bielsku jak układ makiety był gotowy zauważyłem, że nie ma żadnych modułów przejściowych między polskimi i czeskimi/ słowackimi modułami, które mają inny profil (przede wszystkim inaczej rozmieszczone otwory). Postanowiłem na szybko zbudować dwa krótkie moduły (30cm) przypominające granicę polsko-czechosłowacką.
- Kolejka
- Kontakt:
To była jakaś bardzo krótka seria z Węgier, ale nie wiem kto ją robił (polskiej wersji powstało tylko kilka sztuk). Swoją odkupiłem od kolegi Leszka z forum.
-
- Kontakt:
Zaciekawiła mnie ta SM.
Skąd ro takie fajne?
Skąd ro takie fajne?