Wojtekj pisze: ↑21 lis 2023, 22:07 Może i się ostanie, oby. Powiadają, że jako "dawca narządów" do 23. A EP05-23 jest bezpieczna (i co ważne jest sprawna) w lokomotywowni PIC na Olszynce Grochowskiej. Mniej szczęścia miała EP05-01 o którą walczono by została jako pomnik - a zakończyła swój byt po pięciu latach oczekiwań (razem z 18-tką którą dość szybko pocięto) przy wiacie złomowiska w okolicach ul. Podskarbińskiej. Była jeszcze EP05-22 która po powrocie do pierwotnego oznaczenia EU05-12 oraz malowania zielono-seledynowego dość długo rdzewiała na terenie lokomotywowni w Krakowskim Prokocimiu, by w końcu trafić do pasjonatów we Wrocławiu, gdzie przywrócono jej oznaczenie EP05-22 i pomarańczowe malowanie. I bardzo dobrze, bo ta loka była przyspawana do szyn w Ursusie podczas strajku w 1976 roku. Nawet fakt ten został uwieczniony filmem PKF i licznymi zdjęciami.
Pozdrawiam, Wojtekj
P.S. Mam wszystkie trzy modele MTB. Miło na nie popatrzeć, zwłaszcza na EU05-08, bo jeszcze takie zielone pamiętam z Olszynki Grochowskiej.
EU07, EP08
Moderator: mod-Tabor
- NemoTT
- Kontakt:
Re: EU07, EP08
-
- Kontakt:
Może i się ostanie, oby. Powiadają, że jako "dawca narządów" do 23. A EP05-23 jest bezpieczna (i co ważne jest sprawna) w lokomotywowni PIC na Olszynce Grochowskiej. Mniej szczęścia miała EP05-01 o którą walczono by została jako pomnik - a zakończyła swój byt po pięciu latach oczekiwań (razem z 18-tką którą dość szybko pocięto) przy wiacie złomowiska w okolicach ul. Podskarbińskiej. Była jeszcze EP05-22 która po powrocie do pierwotnego oznaczenia EU05-12 oraz malowania zielono-seledynowego dość długo rdzewiała na terenie lokomotywowni w Krakowskim Prokocimiu, by w końcu trafić do pasjonatów we Wrocławiu, gdzie przywrócono jej oznaczenie EP05-22 i pomarańczowe malowanie. I bardzo dobrze, bo ta loka była przyspawana do szyn w Ursusie podczas strajku w 1976 roku. Nawet fakt ten został uwieczniony filmem PKF i licznymi zdjęciami.
Pozdrawiam, Wojtekj
P.S. Mam wszystkie trzy modele MTB. Miło na nie popatrzeć, zwłaszcza na EU05-08, bo jeszcze takie zielone pamiętam z Olszynki Grochowskiej.
Pozdrawiam, Wojtekj
- NemoTT
- Kontakt:
Wspaniała informacja. Oby nigdy nie znalazł się decyzyjny oszołom, który będzie chciał 16 pociąć na żyletki i przetopić. W ogóle uważam, że lokomotywy z kilkudziesięcioletnim stażem powinny być traktowane jak zabytki i prawnie chronione.
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
EP05-16 stoi w hali lokomotywowni PKP Cargo - Warszawa Odolany. Nikt jej nie zamierza zamieniać na wsad do pieca hutniczego.
Krzysztof Olszak
skalatt.info
skalatt.info
- NemoTT
- Kontakt:
piottrw pisze: ↑19 lis 2023, 17:15 Ja inaczej podchodzę do tego czy istnieje czy nie, tylko co ma ciągnąć. EP05-25 jest do epoki 4 z oliwkowymi Ygrekami, a 16 do epoki 5 ze składem "papug". A w razie czego 16 pociągnie też skład w obecnych barwach IC.
Ale nawet obie obok siebie mogą jeździć jak mi się zachce bo po to się ma kolejke elektryczną.
- piottrw
- Kontakt:
Ja inaczej podchodzę do tego czy istnieje czy nie, tylko co ma ciągnąć. EP05-25 jest do epoki 4 z oliwkowymi Ygrekami, a 16 do epoki 5 ze składem "papug". A w razie czego 16 pociągnie też skład w obecnych barwach IC.
Ale nawet obie obok siebie mogą jeździć jak mi się zachce bo po to się ma kolejke elektryczną.
- NemoTT
- Kontakt:
Tak, dziękuję, wiem. Wczoraj przeglądałem ilostan. 25 jest zezłomowana. 16 chyba jest jeszcze gdzieś na bocznicy.Borczy pisze: ↑19 lis 2023, 16:32 Różnią się przydziałem więc sobie wybierz. Poniżej link gdzie możesz sobie podejrzeć co i jak.
https://ilostan.forumkolejowe.pl/index. ... le=EP05-25
W takim razie model loka, który nie istnieje, czy loka, który nie został zezłomowany?
- Borczy
- Kontakt:
Różnią się przydziałem więc sobie wybierz. Poniżej link gdzie możesz sobie podejrzeć co i jak.
- NemoTT
- Kontakt:
Mając do wyboru loka EP05-25 i EP05-16 którą kupilibyście w pierwszej kolejności? Mam dylemat i proszę o radę fachowców.
- NemoTT
- Kontakt:
- piottrw
- Kontakt:
Gniazda sterowania wielokrotnego.
Podobnie jak się spina np tramwaje 105. Takie kable wiszą
Podobnie jak się spina np tramwaje 105. Takie kable wiszą

- NemoTT
- Kontakt:
- NemoTT
- Kontakt:
piottrw pisze: ↑18 lis 2023, 13:00 TT fabryczne to w zasadzie tabor DR oraz DB i CSD/CD.
Pomijam BR Hornby, bo to jednak Wyspy.
PKP w TT - fabryczne - powstaje w zasadzie przy okazji, jedyny wyjątek to MTB, które zrobiło formy typowo polskiego taboru.
Jak ktoś chce zbierać PKP to w h0 jest już tego dużo, w naszej skali zostają w zasadzie manufaktury i raz do roku coś pomalowane w PKP od wielkich producentów.
Nie sprzedadzą w naszej skali kilku tysięcy modeli. Nie będzie tylu chętnych.
Rozmawiałem z Piko Polska i jeden argument miał. W DR sprzedadzą 15000 rocznie jednego modelu, to też po co mają inwestować w PKP. Fabryka nie z gumy jest.
Ja mam np. DR, DB i PKP. Jak bym chciał samo PKP to bym jednak skalę zmienił. A tak raz jest okres Honeckera, raz Gierka, to znowu Brandt, czy Kohl, Jaruzelski też jest i Gomułka, no i Merkel, Tusk i nawet Morawiecki/Duda :-)
Następnych epok chyba już nie będzie u mnie bo zostaną same szynobusy typu Pendolino czy Elf czy inne, na zmodernizowanych stacjach i pociągi wahadłowe z jednolitymi wagonami. To mam za oknem i średnio mnie rajcuje.
- piottrw
- Kontakt:
TT fabryczne to w zasadzie tabor DR oraz DB i CSD/CD.
PKP w TT - fabryczne - powstaje w zasadzie przy okazji, jedyny wyjątek to MTB, które zrobiło formy typowo polskiego taboru.
Jak ktoś chce zbierać PKP to w h0 jest już tego dużo, w naszej skali zostają w zasadzie manufaktury i raz do roku coś pomalowane w PKP od wielkich producentów.
Rozmawiałem z Piko Polska i jeden argument miał. W DR sprzedadzą 15000 rocznie jednego modelu, to też po co mają inwestować w PKP. Fabryka nie z gumy jest.
Ja mam np. DR, DB i PKP. Jak bym chciał samo PKP to bym jednak skalę zmienił. A tak raz jest okres Honeckera, raz Gierka, to znowu Brandt, czy Kohl, Jaruzelski też jest i Gomułka, no i Merkel, Tusk i nawet Morawiecki/Duda :-)
Następnych epok chyba już nie będzie u mnie bo zostaną same szynobusy typu Pendolino czy Elf czy inne, na zmodernizowanych stacjach i pociągi wahadłowe z jednolitymi wagonami. To mam za oknem i średnio mnie rajcuje.
- NemoTT
- Kontakt:
W ciągu kilku dni przeglądałem wszystkie strony producentów i sklepów szukając modeli loko z serii EU/EP. I niestety kolejny raz przekonałem się jak "po macoszemu" traktowana jest skala TT. W innych (oczywiście szczególnie H0) pełny wybór EP w różnych malowaniach. Po prostu cuda.
Czy ktoś może to racjonalnie wytłumaczyć? Wiem, popularność H0, jasne. Ale przecież ukazuje się tyle premier w TT, czemu nie ma legendarnych loko EU/EP?