Obrotnica Roco

Cała reszta o naszej skali

Moderator: mod-Ogółem

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 10359
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Kontakt:

Re: Obrotnica Roco

Post autor: ArturSchŁ »

"Ten film dotyczy tematu „sterowania obrotnicą” i pytania, w jaki sposób można sterować nią cyfrowo. Całość pokazana zostanie Państwu w połączeniu z modułem pętli zwrotnej Z21.
Te same kolory kabli zastosowano w obrotnicy N, ROCO TT, a także we FLEISCHMANN H0. Dlatego na filmie pokazana jest obrotnica H0 oraz sposób jej podłączenia. Jednak nowa, mała obrotnica ROCO i duża ROCO mają różne kolory kabli. Dlatego te dwie obrotnice zostaną następnie dokładnie zbadane i pokazane, jak podłączyć je do modułu pętli cofania."



:arrow: https://www.youtube.com/watch?v=CEHcglJi5U8

:idea: napisy + tłumaczenie na polski

[Źródło: Newsletter 04/2024 Roco ]
Awatar użytkownika
Wąski
Posty: 256
Rejestracja: 07 paź 2014, 15:32
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Obrotnica Roco

Post autor: Wąski »

Fotki spodu obrotnicy.
Załączniki
IMG_20230706_215208_175_Easy-Resize.com.jpg
IMG_20230706_215233_633_Easy-Resize.com.jpg
IMG_20230706_215255_732_Easy-Resize.com.jpg
Awatar użytkownika
Wąski
Posty: 256
Rejestracja: 07 paź 2014, 15:32
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Obrotnica Roco

Post autor: Wąski »

Mam 1 wjazd i 7 zjazdów i zasilanie poprowadzone pod obrotnica i jest to na stałe. Wieczorem wstawię fotki. Przełącznikami wybieram na która pozycję ma się ustawić, jest polaryzacja, wyprowadzone przewody do listwy tylko podłączyć.... podobno. Zobaczymy.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 10359
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Kontakt:

Re: Obrotnica Roco

Post autor: ArturSchŁ »

Wąski pisze: 05 lip 2023, 20:02Nie jest to Roco ale Czeski wyrób ...
Jak toto jest sterowane (pozycjonowanie) ??
Awatar użytkownika
Wąski
Posty: 256
Rejestracja: 07 paź 2014, 15:32
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Obrotnica Roco

Post autor: Wąski »

Obrotnica dotarła. Nie jest to Roco ale Czeski wyrób i wjadą wszystkie loki. Teraz trzeba zabrać się do zabudowy.
Załączniki
IMG_20230705_195056_715.jpg
IMG_20230705_195133_495.jpg
Awatar użytkownika
wlodar
Posty: 1013
Rejestracja: 11 kwie 2006, 17:52
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Obrotnica Roco

Post autor: wlodar »

Stare czasy, gdy przez moment były przesłanki, że Fleischmann wejdzie w TT. Jak się okazało płonne. Za to Roco na moment weszło.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 10359
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Kontakt:

Re: Obrotnica Roco

Post autor: ArturSchŁ »

Ale ta FL ulotka ma 2 strony:
Obrazek Obrazek

a tu komplet FL6680 i Roco 35900.
romanpumas
Posty: 1244
Rejestracja: 09 sty 2009, 21:46
Lokalizacja: leszno
Kontakt:

Re: Obrotnica Roco

Post autor: romanpumas »

Ulotka do obrotnicy FLEISCHNANN
Załączniki
20230519_200416.jpg
Awatar użytkownika
wlodar
Posty: 1013
Rejestracja: 11 kwie 2006, 17:52
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Obrotnica Roco

Post autor: wlodar »

Robcio1910 pisze: 18 maja 2023, 15:55 Potem OBROTNICĘ obracam ręką i po zawodach
No właśnie cała radość to patrzeć jak sama się majestatycznie obraca, jak w rzeczywistości. Do kręcenia ręką można sobie za kilkadziesiąt zł Kibri kupić https://www.modelmania.com.pl/product_i ... s_id=10065. Co prawda H0, ale tor można zmienić i całość "upiększyć". No można, ale ja bym wolał jednak sterowaną.
Ja wiem do czego służy obrotnica, ale skoro tylko jedna lokomotywa się nie mieści to można tak zaprojektować parowozownię by ta jedna wjechała na szopę, a obrócić ją w łapach po zdjęciu z toru w razie potrzeby, bo w końcu to jednak tylko zabawa.
Awatar użytkownika
Domiss
Posty: 470
Rejestracja: 15 lip 2009, 11:06
Lokalizacja: Świebodzice
Kontakt:

Re: Obrotnica Roco

Post autor: Domiss »

Tak z innej beczki: zastanawialiście się, dlaczego obrotnica nazywa się właśnie obrotnicą? Głównym jej zadaniem było obracanie parowozów tak, by mogły jechać przodem do przodu. Część maszyn (wyjątkiem są głównie tendrzaki) ma konstrukcyjnie inną prędkość maksymalną przy jeździe przodem, niż tyłem. A że niejako "przy okazji" obrotnica zastępuje ileś tam rozjazdów umożliwiając wjazd na wiele różnych stanowisk w szopie (i do tego oszczędza miejsce, zajmując go mniej niż odpowiednia liczba zwrotnic), to już zupełnie inna bajka.
Awatar użytkownika
Robcio1910
Posty: 715
Rejestracja: 20 kwie 2007, 12:49
Lokalizacja: Radom
Kontakt:

Re: Obrotnica Roco

Post autor: Robcio1910 »

Tak czytam wypowiedzi Forumowiczów, patrzę na obrotnice "fabryczne", domowe, itp. ... i tak sobie wymyśliłem.
Ile razy obracasz lokomotywę na makiecie i jak często ... masz za dużo pieniędzy (ok. w sumie prawie o ok. 2 tys.) ...
Biorę narzędzia w postaci: wyrzynarki, miarki, itp. ... i wyrzynam ... różne kształty ... zakładam fleksa lub kilka innych odcinków różnych torów ...
Zakładam budkę sterowniczą, maluję, "upiększam" ...
Potem OBROTNICĘ obracam ręką i po zawodach ...
Kto się będzie zastanawiał jak to działa ... :mrgreen: :evil: :shock: :oops: :lol:
Do pracy modelarze ...
Pozdrawiam
Robert
Awatar użytkownika
wlodar
Posty: 1013
Rejestracja: 11 kwie 2006, 17:52
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Obrotnica Roco

Post autor: wlodar »

Gdyby jeszcze udało się zrobić np. 2-3 dojazdy dochodzące do obrotnicy pod takimi kątami jak stanowiska parowozowni (a nie tylko jeden) to BR18 mogłaby z tych torów wjechać (bez obrotu) na te 2-3 stanowiska (leżące na przeciw torów dojazdowych). Zawsze urozmaica to trochę zabawę, zwłaszcza gdybyś kiedyś nabył kolejny nieco zbyt długi parowóz.
Awatar użytkownika
piotrmichal62
Posty: 16
Rejestracja: 03 wrz 2020, 14:01
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Obrotnica Roco

Post autor: piotrmichal62 »

wlodar pisze: 18 maja 2023, 12:58 Ponieważ Twoja makieta (jak widać ze zdjęć) nie jest jeszcze ukończona, spróbuj rozważyć czy nie byłoby możliwości przeniesienia hali wachlarzowej tak, by do jednego ze stanowisk można było wjechać na wprost (bez obracania). Parowozu nie obrócisz, ale jeśli zmieści się na stanowisku to w hali go schowasz.
Dobry pomysł - na pewno się przymierzę. Byłoby więcej możliwości. Dzięki.
Awatar użytkownika
wlodar
Posty: 1013
Rejestracja: 11 kwie 2006, 17:52
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Obrotnica Roco

Post autor: wlodar »

Ponieważ Twoja makieta (jak widać ze zdjęć) nie jest jeszcze ukończona, spróbuj rozważyć czy nie byłoby możliwości przeniesienia hali wachlarzowej tak, by do jednego ze stanowisk można było wjechać na wprost (bez obracania). Parowozu nie obrócisz, ale jeśli zmieści się na stanowisku to w hali go schowasz.
Awatar użytkownika
piotrmichal62
Posty: 16
Rejestracja: 03 wrz 2020, 14:01
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Obrotnica Roco

Post autor: piotrmichal62 »

bankier pisze: 17 maja 2023, 23:03 Nie rozumiem Waszej polemiki - mając lokomotywę, która jest za długa na obrotnicę firmy X, nie kupuję takowej. Mając obrotnicę firmy X kupując lokomotywę, która jest za długa... sam robię sobie kłopot przy "szopie"... i wpadam w akademickie dyskusje.
U mnie właśnie tak było - najpierw obrotnica, później BR18, ale nie znalazłem krótszej BR18 :P
Ale nie mam z tym problemu, bo BR18 stoi w długiej parowozowni obok i nie musi wjeżdzać na obrotnicę.
Załączniki
20230518_094317.jpg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogółem”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości