My składamy skrzynkę, malujemy farbą konserwacyjną do drewna i odstawiamy przynajmniej na kilka miesięcy bo niestety drzewo jeszcze "żyje". Skrzynki składamy ze sklejki liściastej sezonowanej. Po odstaniu dopiero układamy tory. Dzięki temu nie mamy później problemów.
Do każdego kawałka szyny na module są przylutowane po 2 przewody dotyczy to nawet "V" krzyżownicy w rozjeździe. Dzięki temu nie mamy problemów z zasilaniem torów. Przewody lutuję od spodu szyny, końcówkę przewodu zalutowuje i wyginam w "L" ten krótszy łączę z szyną. Jeszcze nie urwał się żaden z przewodów a skrzynek osobiście połączyłem ponad 80. Największym wyzwaniem była stacja Balin i anglik tam zamontowany.
MISIEK pisze:
Hehe, Adrian, dziwi mnie Twój teoretyczny pesymizm do łączenia proponowanego i używanego przez zdecydowaną większość FREMOludków ;-)
Różnica jest taka, że stosują je w praktyce 
Z ciekawości - jak podłączają kabelki Czesi i Słowacy? Hę?
Mój pesymizm jest poparty doświadczeniem. Brałem już udział w kilkudziesięciu imprezach a w kilkunastu połączenia skrzynek były na mojej głowie. Zawsze na imprezie znajdzie się jakaś skrzynka w której ktoś coś źle wykonał, a to rozwiązanie jest w tym przypadku problematyczne.
Czesi i Słowacy często stosują to rozwiązanie i to właśnie tam widzę najwięcej problemów. W Polskich modułach wykonanych wg normy większość ma gniazda i tu nie ma problemów.
Nie nakłaniam nikogo do konkretnego rozwiązania, każdy zrobi jak uważa. Jak wykona źle to musi się liczyć że jego moduł może nie zostać dopuszczony do imprezy.
Co do wpisu "Marsal" odnośnie stosowania innych rozwiązań (wsuwki, kolor boków, wysokość skrzynek) to uważam to za typowo Polskie podejście do tematu czyli zrobić inaczej niż w normie i jak ma reszta.
To że tak robicie to Wasza sprawa ale izolujecie się w ten sposób od reszty i możecie się bawić wyłącznie w swoim gronie.
Ogólnie są przyjęte 2 wysokości 100 i 130cm a Wy wymyśliliście kolejną niższą ale po co? Aby u Was przejść pod modułem to trzeba wręcz przejść na czworakach.
Ja osobiście uważam iż należy wykonywać moduły wyłącznie spełniające normę bo wtedy nie ma problemów. Należy oczywiście wykonać je starannie.
Mamy zrobione moduły przejściowe z czołami wykonanymi wg innych norm dzięki którym możemy łączyć się z Czechami, Słowakami i Węgrami i nigdy nie było problemów. Ważne aby wykonać dokładnie najlepiej wg szablonów.
Wystarczy zaśmiecania tego tematu.
Każdy zrobi jak chce.