Od momentu gdy Newag zaprezentował głęboką modernizację M62 pod oznaczeniem typu 311Da mimo, że to zdecydowanie nie "moja" epoka, nabrałem ochoty na posiadanie modelu tej lokomotywy.
Podchody do produkcji potrwały kilka lat (głównie z powodu braku pomysłów na wykonanie budy i przeróbkę podwozia), ale w końcu budowa ruszyła i po mniej więcej 2 tygodniach prac znalazła swój szczęśliwy koniec.
Model skończyłem w połowie 2019roku. Premierę miał podczas Monieckiej imprezy pod koniec wakacji 2019.
Na pierwowzór wybrałem lokomotywę 311Da-10 w już historycznym malowaniu PCC, z powodu bardzo fajnego "dodatku" malarskiego. Pewnego dnia lokomotywa ze składem dojechała na stację docelową. Drużyna po zdaniu służby, zabezpieczyła maszynę i zeszła z niej. Maszyna stała przez noc bez obsługi czekając na zmianę która miała przejąć skład następnego dnia rano. W nocy lokomotywę pokryto bardzo sympatycznym graffiti. Nowe elementy malatury spodobały się drużynom trakcyjnym, w związku z czym nie próbowano ich usunąć/zamalować. Do końca służby w PCC maszyna jeździła z graffiti na sobie.
djęcia oryginału

Prace rozpoczęły się od rozrysowania w Corelu elementów modelu. Następnie używając niewielkiego domowego plotera tnącego wyciąłem je ze spienionego PCV o grubości 1mm

Później trzeba to było poskładać

Używając kleju CA poskładałem całe pudło.

Najtrudniejszą częścią montażu było uformowanie kabin

Wszystko się jednak udało i po popołudniu klejenia i montowania
Ramki żaluzji to papier, żaluzje symulowane poprzez wyciśnięcie rowków w pcv

Surowa buda
Następnym etapem było malowanie. Całość pokryta została białym podkładem lakierniczym w spreju, następnie dolny pas i czołownice. Na potrzeby malowania elementów kabiny wyciąłem z folii maskującej maski malarskie.

Po pomalowaniu

Wykończenie dachu - siateczka mosiężna cięta "z metra"
Na koniec zaprojektowałem i wydrukowałem kalkomanie.
Skończony model

Barierki sklejone z polistyrenu 0,25mm, drabinka wejściowa na dach wycięta z siatki do zacierania (malarskiej)
Opis i zdjęcia przeróbek "bebechów" Tilligowskiego Gagarina w kolejnej części.
Będąc wyłącznym autorem i posiadaczem praw do projektu modelu udzielam zgody na niekomercyjne wykorzystanie projektu.
Elementy budy:
www.mpmis.pl/tymcz/311/model.cdr
maski do malowania
www.mpmis.pl/tymcz/311/maski.cdr
barierki i elementy budy projektowane pod kątem fototrawienia (nie trawiłem ich w swoim modelu)
www.mpmis.pl/tymcz/311/trawienie.cdr
Projrkt kalkomanii
www.mpmis.pl/tymcz/311/kalki.cdr
Pliki zapisane w Corelu v12