ER 20 już dostępny

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Re: ER 20 już dostępny

Post autor: Mariusz »

Tak, to prawda, pięknie te detale wyglądają u Kuehna. Przewód ogrzewania!!
A i parametry jezdne. Ona dosłownie jeździ jak prawdziwa loka :)
Tylko ta farba. Mam nadzieję, że w następnych modelach nie będzie kleic się do łap :(
Bo mam ochotę na następne pojazdy z tej fabryki :)))
Cobrix
Kontakt:

Post autor: Cobrix »

Mi w 109 PE Cargo nic nie znika. Drugi miesiac a przez pierwsze tygodnie caly czas cos z nia robilem, otwieralem, przenosilem, montowalem dekoder i jest ok.
Moim zdaniem odwzorowanie detali lepsze jak u Tilliga. Zamontowane weze i inne dodatki. Gniazdo NEM651 na dekoder a nie chamskie rozwiazania jak u Tilliga. Do tego cena atrakcyjna, super pudelko a nie wszawy kartonik i czesci zamienne.

Z tendra BR 52 Tilliga farba zlazi od samego patrzenia na nia. Do tego beznadziejna trakcja, klopoty z zasilaniem a cena jak za zboze. Ja tam czekam na nowe Kuehny bardziej niz na odgrzewane kotlety Tilliga.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Co za różnica jaka firma i jak go zwią. Ważne, że MI się podoba a przy okazji i cena jest atrakcyjna. Dlatego kupiłem kilka takich "zabawek" i już!
A jeśli ktoś jest snobem modelarskim to proponuję zakupy od razu u FULGUREXa. To też są :zabawki" dla bogatych tego świata.
Czyż nasze samochody nie traktujemy jak zabawki?
Radzę nie przejmowac się. Kiedyś bardzo mnie wkur....stwierdzenie typu: "a... TT, tego nikt nie kupuje, dlatego nie sprowadzamy", "bez przyszłości" i co???
Takie teksty na Wilczej mnie spotykały. Tylko dlaczego takie wygórowane ceny na TT macie? Pytałem. Ja też nie kupię za tyle.
Teraz tylko TT!!
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

:D
Na szczęście podobno w nowym ER20 napisy mają już być zrobione prawidłowo, nie będą zchodzić z nudów same. A swoja drogą Piko robi dobre napisy, pomimo, że wszyscy mówią, że wyroby tej firmy to zabawki, szczególnie wyprowadza mnie z równowagi stwierdzinie:
-Masz BR182?
-tak, od Piko
-a, ten model zabawkowy
dosłownie :evil:
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

makieciarz pisze:I to co najważniejsze - oficjalnie piszą o polepszeniu detali jak i napisów! Czyli się kapnęli że trochę kichę zaczęli odstawiać. Pewnie spora w tym zasługa Charakterka który im oficjalnie doładował równo do pieca
Ostatni mój mail (jeśli dobrze liczyłem, to 15) do Kuehna brzmiał tak:

Kupiłem model Państwa firmy, który okazał się zwykłym bublem. Takiej szmiry nie widziałem dawno. Nawet Zeuke w latach 60 - tych XX wieku robiło lepsze modele. Jestem autorem strony www.ttclub.pl - największej strony o TT w Polsce - i tam już zareklamuję odpowiednio Państwa wyrób. Porszę zobaczyć na zdjęciach co się robi z miesięcznym modelem! On sam gubi napisy! Zatem tu nawet nie proszę, a nalegam o bezpłatne przysłanie mi nowego pudła lokomotywy, tym razem z napisami wykonanymi poprawioną i poprawną technologią. Najlepiej niech Państwo idą do PIKO i tam niech nauczą na przykładzie taniego Taurusa jak takie napisy powinno się robić, bo wspomniany Taurus może służyć Państwu za wzór! Bez wyrazów szacunku - rozgoryczony właściciel miesięcznej BR 140.

Mój adres:
Ostatnio zmieniony 21 lis 2006, 00:50 przez Charakterek, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Ja myślę, że skoro dany będzie taki dekoder to z wszelakim sterowanie nie powinno być problemów.
A może ktoś z was ma przecieki kiedy Piko ze swoim ER20 ma zamiar wejść na rynek, może tym razem nie będzie takiego niewypału jak poprzednio. Sądząc po zdjęciach Poko też poprawiło szczegółowość swojego modelu, podobnie jak u Kuhn-a jest siatka z wentylatorem na dachu, trąbka...brak tylko tych zajefajnych poręczy :(
Cobrix
Kontakt:

Post autor: Cobrix »

Oswietlenie napewno bedzie zmienne bialo/czerwone. Wszystkie modele maja wiec i tu nie pozaluja. Ja z mojego kuehna jestem bardzo zadowolony i nie wiem skad ta nagonka.

A czy w tej ulotce cos o obsludze ABC przez dekoder jest napisane?
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

A możesz powiedzieć, czy już warto teraz sobie zaklepać model u Ciebie w sklepie czy będzie dostępny od ręki jak sie pojawi. Wiesz może czy bedzie miał zmienne kierunkowo oświetlenie biało/czerwone?
makieciarz
Kontakt:

Post autor: makieciarz »

Stał się cód - Kuehn po raz pierwszy w historii przysłał nadplanową informację i to właśnie o ER 20. Tutaj znajdziesz krajową cenę Herculesa Dispolook jak i informacje o nim. Faktycznie cena detaliczna uległa zmianie i to na korzyść nabywcy. Sugerowana cena producenta to 79,97 Euro. Jest to cena z dekoderem N 025-P w opakowaniu i jak podaje producent ma obowiązywać do 31.01.2007r. Wszelkie niższe ceny to ceny modeli z wyjętymi dekoderami z opakowania i mogą się różnie kształtować w zależności od tego za ile ktoś sprzeda sam dekoder. Jakby nie patrzył w każdą stronę jest to korzystna oferta. I to co najważniejsze - oficjalnie piszą o polepszeniu detali jak i napisów !!! Czyli się kapnęli że trochę kichę zaczęli odstawiać. Pewnie spora w tym zasługa Charakterka który im oficjalnie doładował równo do pieca :mrgreen: . Dla niewtajemniczonych dekoder N 025-P to dekoder z wtyczką 6 polową o wymiarach 13,4 x 8,8 x 3,3 mm. Ma kompensację mocy, automatycznie się przestraja jeśli postawimy go na szynach zasilanych analogowo. Moc obciążeniowa silnika 0.7 A. Jeśli ktoś ma chęć dostać ulotkę w j.niemieckim odnośnie tych dekoderów to proszę o meila, zeskanuję i wyślę.
makieciarz
Kontakt:

Post autor: makieciarz »

Wiem, jakbym go zamówił w styczniu 2006 to bym miał zaraz po ukazaniu się, a że zamówiłem w październiku to może w styczniu dojdzie. Gdzieś był post o tym że Kuehn ma najgorszy system wysyłek i realizacji zamówień z ogólnie możliwych. W Twoim lokalnym sklepie pt "Krzyś" pojawi się najszybciej jak to tylko możliwe. A z tego co wiem są tam teraz dwa modele, możesz namacalnie je poczuć 8)
Ostatnio zmieniony 19 lis 2006, 21:11 przez makieciarz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

DBv pisze:Piko zaskoczyło swoim ER20, wydawało się zostawiajac Kuhna daleko w tyle. Tymczasem okazauje sie, że Kuhn juz nabiera ostatecznych kształtów...
A wiesz może kiedy model Kuhn-a pojawi się w polskich sklepach?
Przyznam, że wygląda całkiem ładnie, dużo szczegółów.
Ciekawe tylko w jakich malowaniech ukaże sie model.
BarTTek
Kontakt:

Post autor: BarTTek »

Wszystko pięknie ładnie tylko niech coś zrobią z napisami !! Z drugiej strony skoro firma inwestuje w nowe modele to znaczy że ma sie całkiem dobrze.

PS Może ktoś ma jakieś przecieki jak z tym feralnym tampodrukiem
Ostatnio zmieniony 19 lis 2006, 12:51 przez BarTTek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

Piko zaskoczyło swoim ER20, wydawało się zostawiajac Kuhna daleko w tyle. Tymczasem okazauje sie, że Kuhn juz nabiera ostatecznych kształtów:

http://www.modelleisenbahn-haertner.de/ ... n32200.jpg

Dodatkowo jeszcze nie poddaje się łatwo, przeprowadzajac akcję cenową. Model ER20 Kuhn-a w wersji podstawowej za 65 Euro (!) a w wersji z dekoderem można nabyć już za 75 Euro!. Biorąc pod uwage, ze PIKO kosztuje około 50 Euro to dodając dekoder wychodzi prawie na to samo.

http://www.modellbahn-discount.de/asset ... iscount.de

A nie jest to jak by nie było model w wersji HOBBY tak jak u PIKO. Tu pare smaczków:

http://www.kuehn-modell.de/km_32000_04.jpg
http://www.kuehn-modell.de/km_32000_05.jpg
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Być może mają taki potencjalny popyt na model, że jak w przypadku BR182 nie nadążaja z produkcją. Jest też druga możliwość-wykryli jakiś błąd i teraz zaczyna sią palić koło wiemy czego.
Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

Post autor: miano »

W niemieckich sklepach też jako termin dostępności podają październik, więc to raczej PIKO ma opóźnienie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”