Roco Multimause -programowanie.

Rodzina Roco, także Lokmausy i nowsze

Moderator: mod-Elektryka i DCC

andsaw
Posty: 50
Rejestracja: 04 sty 2009, 13:21
Lokalizacja: Vänersborg, Szwecja

Re: Roco Multimause -programowanie.

Postautor: andsaw » 09 sty 2019, 23:00

Witam
Eureka, to byl ten blad, przelozylem kabel do POM i wszystko dziala bez problemu.
Dzieki za wszystkie tipsy.
Andrzej


Awatar użytkownika
Grzes
Posty: 14
Rejestracja: 02 sty 2018, 16:56
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Roco Multimause -programowanie.

Postautor: Grzes » 09 sty 2019, 15:00

Z Twojego opisu nie dziwię się, że wyskakuje błąd ERR2 ;)
Po pierwsze na wyjściu MAIN nie ma możliwości odczytu danych z dekodera - przełącz przewód na wyjście PROG.
Napisałeś :
Tryb-menu- program-zmiana- pojawia sie C po lewej stronie oraz mrygajaca 1-czy to jest programowanie CV1?

TAK

Teraz naciśnij OK.
Wisz adres i ponownie naciśnij OK.

Daj znać czy zadziałało
Wojtek_Kraków
Posty: 782
Rejestracja: 12 sie 2016, 09:11
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 6 times
Been thanked: 7 times

Re: Roco Multimause -programowanie.

Postautor: Wojtek_Kraków » 07 sty 2019, 20:29

Ja bym zrobil tak, że przełożyłbym dekoder do innej lokomotywy i sprawdził czy nadal tak sie dzieje.
Jeśli nie ma takiej możliwości, to wymontowałbym dekoder, dolutował silnik i spróbował zaprogramować. Jeśli sie uda to jest coś nie tak z lokomotywą.
Jeśli dalej nie będzie działać to twardy reset.
I spróbować jeszcze raz.
andsaw
Posty: 50
Rejestracja: 04 sty 2009, 13:21
Lokalizacja: Vänersborg, Szwecja

Re: Roco Multimause -programowanie.

Postautor: andsaw » 07 sty 2019, 19:22

Witam
w dalszym ciagu nic nowego:
TRYB: CV
Biblioteka bez problemu.
Tryb-menu- program-zmiana- pojawia sie C po lewej stronie oraz mrygajaca 1-czy to jest programowanie CV1?
wpisujac liczbe po chwili pojawia sie komando ERR2
Bez problemu moge przeprogramowac loka na adres 3 zarowno w bibliotece jak i dekoder(wartosc zaprogramowana przez producenta)-lokomotywa oraz swiatla dzialaja bez problemu?

Wciskajac MENU +1 pojawia sie C 1, centralka mysli,zolta dioda a po chwili pojawia sie ERR2 -OK-pojawia sie migajace W wpisuje cyfre i ERR2
Kabel podlaczeniowy do MAIN
Lokomotywa jest nowa,
nie ma zadnego drgniecia przy programowaniu
dekoder w satandarcie ma adres do 127
Przeczytalem link ale jak mam to zrobic to nie wiem:
"Może ustaw nowy wysoki adres (wpisując do CV wartości z kalkulatora: CV 29, CV 17 i CV 18) , a potem niski"
Nie mam wiecej pomyslow?
Awatar użytkownika
miano
Posty: 545
Rejestracja: 04 maja 2006, 13:56
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: Roco Multimause -programowanie.

Postautor: miano » 06 sty 2019, 11:22

Prawdopodobnie masz włączony tryb programowania na makiecie. W menu prog musisz ostatnią opcję przełączyć z pom na cv
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8248
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 32 times
Been thanked: 18 times
Kontaktowanie:

Re: Roco Multimause -programowanie.

Postautor: ArturSchŁ » 06 sty 2019, 08:32

Z instrukcji:
"ERR 2: Podczas programowania / odczytywania nie otrzymano od dekodera żadnego potwierdzenia.
Sprawdzić, czy połączenie z dekoderem nie jest zakłócone przez zabrudzone tory lub kontakt z torami."

1. Czy sprawdziłeś czy loka ma czyste blaszki odbierające prąd z kół ?
2. Czy podczas programowania lokomotywa "drga" ?

Prawidłowe zachowanie lokomotywy podczas programowania/czytania CV, to drgnięcie silnika i ew. mrugniecie światłami.
Jeśli jest OK i nadal problem, proponuję twardy reset dekodera.
Możliwe, że ma wysoki adres i samo ustawienie CV1 nie wystarczy (CV29, bit 5=>0, zobacz: http://www.2mm.org.uk/articles/cv29%20calculator.htm ).
Może ustaw nowy wysoki adres (wpisując do CV wartości z kalkulatora: CV 29, CV 17 i CV 18) , a potem niski.
andsaw
Posty: 50
Rejestracja: 04 sty 2009, 13:21
Lokalizacja: Vänersborg, Szwecja

Roco Multimause -programowanie.

Postautor: andsaw » 05 sty 2019, 22:10

Witam
Mam problem z programowaniem adresu lokomtywy w CV1-
WSzystko w bibliotece jest prawidlowe, natomist proba wprowadzenia adresu w opcji program nie dziala.
Centralka - MulticentrallePro - dlugo mysli apotem wyskakuje ERR 2, chociaz inne lokomotywy dzialaja bez problemu.
Reasumujac centralka nie wysyla informacji do dekodera albo odwrotnie.
Jednak wpisujac adres 3 wszystko jest OK lok dziala, ale przy zmianie adresu zarowno w bibliotece jak i adres lokomotywy na wyzszy numer nie ma kontaktu.
Prawdopodobnie gdzies jest blad. Mam kilka lokomotyw z wysokimi adresami 5000 bez problemu.
Co o tym sadzicie
Andrzej

Wróć do „Roco multiMAUS /Z21”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości