Płoty i nie tylko

A&S PROJEKT / modelekartonowe.eu

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Slawek77
Kontakt:

Re: Płoty i nie tylko

Post autor: Slawek77 »

Jest sporo takich fajnych budowli w moich okolicach tylko brak czasu by je zrobić :(
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Post autor: womo »

Też bardzo ładna. Biorę będzie komenda garnizonu. :D

Kamienice z białej cegły które pokazałeś są fajne ale ograniczają nas tylko do zwartej zabudowy miejskiej. Natomiast takie budynki można wykorzystać jako przedszkola, hotele czy co sobie ktoś wymyśli. Do tego łatwiej je wkomponować przy torach. Dlatego bardziej mi odpowiadają, ale co kto lubi ... :P
Awatar użytkownika
Slawek77
Kontakt:

W Chorzowie jest jeszcze jedna stara willa. Teraz jest tam przedszkole
https://www.google.pl/maps/@50.2943036, ... 56!6m1!1e1
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Wille zamawiam w ciemno :)
Sołtys się ucieszy z siedziby gminy :mrgreen:

Tylko okna dla mnie wydrukuj :lol:
Awatar użytkownika
Slawek77
Kontakt:

Womo zobaczę co się da zrobić, co do willi w Batorym wiem już jak zrobić te gzymsy okrągłe ;) pierwsze testy były i wyszły pomyślnie ;)
Więc jest szansa na ta wille ;)

Oczko siatki na zdjęciu jest 1,115 mm x 1,115 mm lecz można zrobić jeszcze mniejszą, tu na zdjęciu 0,4mm x 0,4mm

Oczka w siatkach są około 5 cm szerokości, więc jest to w naszej skali około 0,414 mm
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Znalazłem dwa budynki które mnie interesują. Po tej pięknej willi na Batory rozejrzał się tam trochę i nalazłem ulice Racjonalizatorow.
Zdjęcia z
http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 512&page=3
http://korpohumanistka1.blog.pl/2015/10 ... ie-do-snu/

Oba budynki mogą pełnić różne funkcje. No i nie są za wielkie :)
Załączniki
DSC_0363.jpg
20151011_131251-001-mn.jpg
mareks
Kontakt:

Post autor: mareks »

Siatka jaki ma wymiar oczka ?
Awatar użytkownika
Slawek77
Kontakt:

Pod koniec stycznia czy początku lutego dałem informację

Jeśli ktoś by chciał pochwalić się swoimi pracami związane z modelami kartonowymi zakupionych na a&sprojekt zapraszam na PW
Czasami z braku czasu nie jestem w stanie śledzić wszystkich tematów, wiec jak przeoczyłem jakąś prace proszę o info autora.
Z przyjemnością wstawię zdjęcia na sklep ;)
Powstała GALERIA
10 Maja 2017r. zrobimy głosowanie w śród zamieszczonych prac.
Wybierzecie 3 najlepsze prace, wśród tych trzech prac zrobimy kolejne głosowanie.

1 Miejsce otrzyma bon o wartości 300 zł na zakupy modeli kartonowych
2 Miejsce otrzyma bon o wartości 200 na zakupy modeli kartonowych
3 Miejsce miejsce otrzyma bon o wartości 100 na zakupy modeli kartonowych
Glosowanie odbędzie się 10 Maja 2017r.
Trzy miesiące powinno was zmobilizować na sklejenie zakupionych modeli i zrobienia małej fajnej scenerii, jak np. kolega womo

Mam nadzieję że to was zachęci do sklejania modeli a nie chowania po szufladach :D

Pierwszy test podjazdu na wózki inwalidzkie oraz test siatki ogrodzeniowej na boisko.

Podjazd został pomalowany pędzlem, lecz muszę go jednak areografem potraktować by był lepszy efekt.

Szkoła została już usztywniona i dziś idzie do Adama na malowanie, potem okna i ttd..
piotrek092
Kontakt:

Post autor: piotrek092 »

Ale o co chodzi :shock:
Awatar użytkownika
Slawek77
Kontakt:

Przypominam o konkursie bo jak na razie to tylko walczy WOMO :|

1 Miejsce otrzyma bon o wartości 300 zł na zakupy modeli kartonowych
2 Miejsce otrzyma bon o wartości 200 na zakupy modeli kartonowych
3 Miejsce miejsce otrzyma bon o wartości 100 na zakupy modeli kartonowych
Glosowanie odbędzie się 10 Maja 2017r.
Awatar użytkownika
Slawek77
Kontakt:

@Century po prostu oberwałeś za kogoś innego ;) więc wybacz tego posta nie miało być ale trudno co się stało to się stało.
Ale tez nie słuszna uwagę postawiłeś bo kamień na tym filarze jest tak mniej więcej układany, lecz są na pewno nie dociągnięcia. Ciężko rysuje się ze zdjęć, ale nie mam możliwości podjechać tam i zobaczyć filary na własne oczy.
Poprawiłem dziś kamień i tak wygląda teraz, poprawione zostały tez łuki bo kamień był tam kompletnie źle narysowany.
Największy problem jest zgrać kamień z ściankami środkowymi tak by kamienie się zgadzały, ale opanuje to i będzie miód malina :mrgreen:

Tak napisałem, każda podpowiedź jest cenna lecz lepiej brzmi jak ktoś napisze, zobacz to i tamto bo chyba źle zrobiłeś ;)
Niż mam uwagę ;) wtedy nie tylko ja odbieram taką wiadomość jaka uszczypliwą ;) bo nie raz ktoś mi dzwoni na tel. i gada zobacz na forum ktoś się czegoś czepia.

Więc jeszcze raz, nie traktuj mojej poprzedniej wypowiedzi serio ;) zostałeś kozłem ofiarnym ;)
Century
Kontakt:

Post autor: Century »

Slawek77 pisze:Krytykować zawsze się lepiej krytykuje niż robi, twoja krytyka jest bez postawna, a to dlatego że filar nie jest z cegły tylko z kamienia.
Napisałem to w dobrej wierze i chyba sam gdzieś napisałeś, by zgłaszać swoje uwagi do projektu. Moja pomyłka, że zamiast kamień napisałem cegła. Sam uważam, że Twoje modele są świetne tym bardziej, że miałem okazję podziwiać je na żywo.
Slawek77 pisze:Pochwal się choćby jedna pracą co zrobiłeś od podstaw, wątpię że coś zrobiłeś !! bo jedynie co znalazłem w Twoich postach to wagony na zwykłych torach postawione na stole ;)
Dobrze zauważyłeś nie dorobiłem się makiety, a wytwarzanie zabudowań itp. bez głównej podstawy w/g mnie to trochę bezsensu. Więc na tym polu trafnie oceniłeś - że nie mam żadnych dokonań :oops:. Wydało się teraz mnie admin chyba wywali z forum :mrgreen:. W kwestii wagoników to chodziło mi o zaprezentowanie czegoś zupełnie innego i do tego potrzebowałem też kawałku torów, ale to nie ten temat.

A wracają do kartonu to jest to bardzo fajny materiał i mam bardzo dobre z nim wspomnienia. Odpowiednio zaimpregnowany dużo przetrzyma w zakresie czasu jaki i wytrzymałości. A teraz przy nowych technologiach jego obróbki kolega Slawek77 pokazuje nam co można z niego wyczarować.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Slawek77
Kontakt:

Piotrek pamiętaj !!! paraloid jest do modeli !!! a wódka do gardełka ;) nie pomyl się ;)

Added in 17 minutes 21 seconds:
To znaczy tak, paraloid za mocno nie usztywnia kartonu lecz zapobiega dość mocno odkształcaniu tekturki przy malowaniu.
Ja zazwyczaj tylko raz maluję paraloidem, i to wystarcza ale można małe elementy nawet całe zamoczyć bo tak robię, wtedy dany element dość mocna jest nasączony paraloidem, ale nie wygina się.
Największy wrób papieru to woda, a dzięki paraloidowi można śmiało malować, lecz tez to zależy od gr tekturki, im grubsza tym bez obaw można malować wodnymi farbami, lecz tez nie do przesady.
Kiedyś kupiłem w gpm trafo i tu był problem z malowaniem, lecz teraz jak bym go usztywnił to śmiało można było by go pomalować areografem, wtedy na bank się nic z nim nie stanie.

Też inna sprawa czym malujemy !!! czy areografem czy pędzlem.
Karton od 1mm śmiało można pędzelkiem, lecz tektura 0,3 czy 0,6 mm to już bezpieczniej pomalować areografem.
Jeśli maluję pędzlem np. drzwi o gr 0,4mm to maluję na dwa razy delikatnie.

Nie tylko przy moich produktach jest więcej tekturki w zapasie, więc najlepiej zawsze po ćwiczyć na danej jakości papieru.
Papier papierowi nie równy dlatego najlepiej przetestować na kawałku ścinki, jak dana tekturka zachowuje się po usztywnieniu i po pomalowaniu.

Konkurencja już tez wprowadziła na stan sklepu paraloid :) i to o 50 gr taniej :mrgreen: nie wiem jak GPM ale inna firma tak ;)
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2017, 21:59 przez Slawek77, łącznie zmieniany 1 raz.
mareks
Kontakt:

Post autor: mareks »

Slawek po zaimpregnowaniu paraloidem karton jest przesiąknięty na wskroś czy tylko powierzchniowo ?
Ja karton impregnuje caponem ale żeby był twardy/sztywny potrzebne jest kilka warstw.
piotrek092
Kontakt:

Post autor: piotrek092 »

A czym Ty się przejmujesz ,rób swoje !! most wytrzymał 2 kg -wytrzymał !! Zastanawiałem się jakiej konsystencji ma mieć roztwór gotowy do użycia - zimna wódka z lodówki i wszystko jasne :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „A&S PROJEKT”