Budowa makiety - Warszawa

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Re: Budowa makiety - Warszawa

Post autor: Borczy »

Poniosło mnie z tym ufajdaniem :mrgreen:

Added in 24 minutes 23 seconds:
I energetyka ogrodzona
Załączniki
IMG-20160307-WA0003.jpeg
IMG-20160307-WA0007.jpeg
IMG-20160307-WA0009.jpeg
IMG-20160307-WA0011.jpeg
IMG-20160305-WA0002.jpeg
IMG-20160305-WA0004.jpeg
IMG-20160305-WA0017.jpeg
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Kaszana z wodą :x . Polałem z butli jak na imieninach :) no i popękało - ale przynajmniej przetestowałem jak zrobić skuty lodem staw :D
Ale nic straconego, było głęboko więc zaraz jak wyschnie to wyrównujemy i tym razem po chrześcijańsku, po 1 mm :shock: :shock: :shock: - w kwietniu powinienem skończyć :lol:
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Na czerwono - lepiłem pojedyncze przęsła ;) . Te drugie to też płoty od Ciebie

Added in 48 minutes 7 seconds:
Pierwsza warstwa stawu zalana.....Woda to nowy produkt Vallejo 230 still water...Nawet mokra
Załączniki
DSC_0452.JPG
Awatar użytkownika
Slawek77
Kontakt:

Post autor: Slawek77 »

Borczy pisze:Podoba mi się faktura płotów po pomalowaniu - nie wygląda jak gładki papier tylko widać delikatnie włókna przez co uzyskany jest efekt nierówności.
Niezła jest ta tektura bo dałem do pieca z ilością farby i nie zniekształciła się.
A to dla tego że płoty robię na papierze przystosowanym do malowania, nie jest tani lecz mamy być zadowoleni, z jakości a nie z niskiej ceny ;) Choć i cena tez jest niska :mrgreen:
W zestawie masz 2x po 5 przęseł + dwa są zakończeniowe, więc odmierzasz płot na tyle ile jest potrzebny i z końca i przodu wklejasz przęsła zakończeniowe tak by na samym końcu słup był taki sam jak w pozostałych przęsłach.
Widzę na zdjęciu że inaczej to zrobiłem.
Czerwona strzałka pokazuje miejsce gdzie powinieneś poprawić bo tam powinien być jeden słup.
Czy płot zaznaczony żółtą strzałką to tez moje płoty ?
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

No ale oczywiście, że w przypadku większego projektu - modelowe. To tak jak z żoną - przecież nie zmienię na inny model :) . Trzeba egzystować z tym co się ma :mrgreen: :mrgreen:. No co najwyżej tuning optyczny typu liposukcja albo plastyka twarzy :lol:
swiderskik
Kontakt:

Post autor: swiderskik »

Borczy pisze:Co do torów - żadnych zastrzeżeń. W DCC piękna sprawa :D
:) no tak trzymam kciuki by efekt byl na stałe, mimo wszystko mnie już nikt do rurek nie przekona, przerabiałem to .. jeszcze jak makieta do ogarnięcia jest jedna ręka to można się pomęczyć, przy czymś większym nie wyobrażam sobie walki z rurkami, a już podpinanie bloków, odcinków wykrywania składów - nie na moją cierpliwość .. no i zawsze zostaje ten niedosyt wizualny.
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

swiderskik pisze:Musisz coś pomyśleć teraz żeby zamaskować mechanizm od napędu zwrotnicy bo słabo to prezentuje się przy tym budynku :)
I tak podziwiam że jeszcze wytrwałeś z tymi rurkami ;) byle by potem nie było żalu - tyle pracy włożone w budynki, krajobraz a jednak z tymi rurkami zawsze będzie dawało po oczach..
Jak skończę krajobraz to zabieram się za oświetlenie i między innymi za napędy podmakietowe :). Zastosuję serwa.
Co do torów - żadnych zastrzeżeń. W DCC piękna sprawa :D
swiderskik
Kontakt:

Post autor: swiderskik »

Musisz coś pomyśleć teraz żeby zamaskować mechanizm od napędu zwrotnicy bo słabo to prezentuje się przy tym budynku :)
I tak podziwiam że jeszcze wytrwałeś z tymi rurkami ;) byle by potem nie było żalu - tyle pracy włożone w budynki, krajobraz a jednak z tymi rurkami zawsze będzie dawało po oczach..
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Budynek przychodzi w kolorze białym - do sklejenia. Mur jest tylko wygrawerowany. Ogólnie nieźle jest to spasowane.
Na dachu nie ma nic więc trzeba czymś zaizolować bo będzie na łep kapało :lol: . W moim przypadku papa wykonana z papieru 320 - wodny, do tego czarny akryl z Lidla na łączeniach i sucha pastela.
Jest drabinka i osłona tylko leży i czeka jak zakończę roboty budowlane ;)
Jeśli chodzi o bramę to wieczorem odpowiem. Nie mam pojęcia czy jest wielokrotnością. Na pewno da się zlicować słupy bramy tylko trzeba pominąć przyklejenie podstawy albo ją zmniejszyć. Podoba mi się faktura płotów po pomalowaniu - nie wygląda jak gładki papier tylko widać delikatnie włókna przez co uzyskany jest efekt nierówności.
Niezła jest ta tektura bo dałem do pieca z ilością farby i nie zniekształciła się.
Ostatnio zmieniony 29 lut 2016, 11:59 przez Borczy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

Post autor: wicy »

Ładnie się to prezentuje.
Ten budynek trafo sklejony tak jak przyszedł z zestawu? Wymaga jakichś dodatkowych zabiegów, czy tylko pasowanie i klejenie?
No i dlaczego nie ma drabinki na dach? Nie było w zestawie?
Czy brama jest spasowana z przęsłami płotu - tzn. czy stanowi wielokrotność przęseł i da się zamknąć płot w prostokąt?
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Wczoraj stanęło ogrodzenie i brama ( materiał od Sławka77 ). Dzisiaj prawdopodobnie trochę się jeszcze zazieleni.
Załączniki
IMG-20160228-WA0021.jpeg
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Projekt i wykonanie jest autorstwa naszego "architekta", kolegi Sławka77 :) . Ja go tylko wypożyczyłem bo jak widzisz jestem w trakcie budowy :lol:
Awatar użytkownika
biegacz67
Kontakt:

Post autor: biegacz67 »

Rozumiem że to ty jesteś konstruktorem tego, wspaniałego żurawia?
Czy dało by rade żebyś wykonał taki jeden lub dwa żurawie?
Awatar użytkownika
Slawek77
Kontakt:

Post autor: Slawek77 »

biegacz67 pisze:Na jednych ze zdjęć widać żurawia budowlanego. Czy on jest w naszej skali, i skąd go masz?
Oj widać że za mało czasu poświęcasz naszemu forum :mrgreen:
http://forumtt.pl/viewtopic.php?f=110&t=11687&start=75

Tak jest w skali TT, i jest to prototyp który wymaga poprawy.
Awatar użytkownika
biegacz67
Kontakt:

Post autor: biegacz67 »

Mam takie pytanie.
Na jednych ze zdjęć widać żurawia budowlanego. Czy on jest w naszej skali, i skąd go masz?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”