Lokomotywownia "Piotrowice"
Moderator: mod-Makieta Modułowa
- PiotrT
- Kontakt:
Re: Lokomotywownia "Piotrowice"
Czy ktoś używał albo słyszał jakieś opinie o tym dekoderze LINK?
-
- Kontakt:
Kto oszczędza zdecydowanie to dekoder kupuje i nie zbankrutuje.Powodzenia w oszczędzaniu 

- PiotrT
- Kontakt:
Dźwig dostał napęd LINK
Cały czas się zastanawiam czy robić sterowanie infrastrukturą manualne czy DCC.
Do manualnego musiał bym dorobić jakiś pulpit na kablach. Ale koszty były by zdecydowanie mniejsze. W DCC każdy dźwig i żuraw to dodatkowy dekoder. Wygoda sterowania z MultiM ale będę bankrutem

Cały czas się zastanawiam czy robić sterowanie infrastrukturą manualne czy DCC.
Do manualnego musiał bym dorobić jakiś pulpit na kablach. Ale koszty były by zdecydowanie mniejsze. W DCC każdy dźwig i żuraw to dodatkowy dekoder. Wygoda sterowania z MultiM ale będę bankrutem

- wojtek_
- Kontakt:
Ciecie plyt drogowych po krzywiznie luku? Raczej nie. Na zdjeciu widac dywanik asfaltowy polozony na betonowych plytach, nawet kruszxy sie w miejscach laczenia plyt.
Pzdr
Wj
Pzdr
Wj
- Scio
- Kontakt:
Nie zawszehugwa pisze:Nie żeby mi się nie podobało czy coś, ale zauważyłem że ludziska często zapominają że prawdziwe płyty drogowe nie są z kartonu, i nie jest to też terakota 30x30 z Opoczna.
Jedna waży ponad tonę, układa się je dźwigiem, raczej nie kolejowym i na pewno nie docina
- PiotrT
- Kontakt:
Kurde tak to jest z wrzucaniem zdjęć z niedokończoną pracą. Jasne ze żuraw nie będzie stał na płytach. Przykleiłem wszystkie żeby wyszło to w miarę równo. Odchyłka o 1mm to przecież 12cm w rzeczywistości. Płyt nie będzie. Będzie lany beton w kawałkach. Pokaże dopiero jak skończę 

- Marek TT
- Kontakt:
Głownie to chodzi o to, że cały żuraw do nawęglania stoi postawiony na płytach betonowych.
Przecież fundament tego żurawia powinien wchodzić w glebę a ewentualnie płyty ułożone z boku fundamentu.
Wygląda to nie naturalnie jakby ktoś całe to urządzenie postawił na płytach betonowych a tak nie jest.
Fundament i całe urządzenie do nawęglania wybudowano najpierw a dopiero potem obkładano płytami - kolejność nie najpierw płyty tylko urządzenia i budowle potem płyty.
Przecież fundament tego żurawia powinien wchodzić w glebę a ewentualnie płyty ułożone z boku fundamentu.
Wygląda to nie naturalnie jakby ktoś całe to urządzenie postawił na płytach betonowych a tak nie jest.
Fundament i całe urządzenie do nawęglania wybudowano najpierw a dopiero potem obkładano płytami - kolejność nie najpierw płyty tylko urządzenia i budowle potem płyty.

- PiotrT
- Kontakt:
Jaka pruska?! Polska parowozownia, jak dziedzic!
Dzięki za zwrócenie uwagi na płyty. Nie miałem zamiaru ich docinać. Bardziej wyobrażałem to sobie jako nawierzchnię zastępczą. Stara wylewka popękała, pokruszyła się i została rozebrana, a na to miejsce ułożono płyty z jakiejś rozbieranej pobliskiej drogi. Tam gdzie powstały luki dolano by betonem. Nie mogłem znaleźć w internetach dobrego zdjęcia jak wyglądało dno takiego zasieku. A te które znalazłem trochę mnie zmyliły (Jaworzyna). Płyt już zrywał nie będę. Ostatecznie chyba i tak ich widać nie będzie.

Dzięki za zwrócenie uwagi na płyty. Nie miałem zamiaru ich docinać. Bardziej wyobrażałem to sobie jako nawierzchnię zastępczą. Stara wylewka popękała, pokruszyła się i została rozebrana, a na to miejsce ułożono płyty z jakiejś rozbieranej pobliskiej drogi. Tam gdzie powstały luki dolano by betonem. Nie mogłem znaleźć w internetach dobrego zdjęcia jak wyglądało dno takiego zasieku. A te które znalazłem trochę mnie zmyliły (Jaworzyna). Płyt już zrywał nie będę. Ostatecznie chyba i tak ich widać nie będzie.
- hugwa
- Kontakt:
Nie chodzi mi o kolor, tylko o beztroskie upychanie płyt w różnych miejscach jakby Kazek z Mietkiem brali po dwie pod pachę i zanosili w jakieś zakamarki i układali wycinając z nich fantazyjne wzorki.
- Kaczor
- Kontakt:
To samo zauważyłem w Grzybowie gdzie chodniki w kolorze kartonu psują nieco wygląd pięknej stacjihugwa pisze:ludziska często zapominają że prawdziwe płyty drogowe nie są z kartonu

- hugwa
- Kontakt:
Nie żeby mi się nie podobało czy coś, ale zauważyłem że ludziska często zapominają że prawdziwe płyty drogowe nie są z kartonu, i nie jest to też terakota 30x30 z Opoczna.
Jedna waży ponad tonę, układa się je dźwigiem, raczej nie kolejowym i na pewno nie docina.
No i jest to materiał dość nowoczesny.
Nigdy nie powstałoby coś takiego jak ta docinanka koło zasieku. A jego dno, jeśli byłoby betonowe to raczej wylewane. Powierzchni z trylinki nie będę się czepiał, bo nie wiem czemu służy :-)
Z wynalazkiem profesora Trylińskiego to w ogóle powinno się uważać, żeby nie umieszczać go na terenie obiektów wyglądających na ex pruskie w sposób sugerujący że był tam od zawsze, bo to jednak jest bardzo polski materiał, który produkowano w IIRP głównie na nawierzchnie dróg publicznych i placów, masowo stosowano trylinkę dopiero po wojnie i to wtedy stała się materiałem do utwardzania wszystkich dróżek, placów, składów itp.
Profesor opatentował również sześciokątne płyty chodnikowe, ale te się nie przyjęły tak jak drogowe. Kojarzę je jedynie z przedwojennych zdjęć.
Jedna waży ponad tonę, układa się je dźwigiem, raczej nie kolejowym i na pewno nie docina.
No i jest to materiał dość nowoczesny.
Nigdy nie powstałoby coś takiego jak ta docinanka koło zasieku. A jego dno, jeśli byłoby betonowe to raczej wylewane. Powierzchni z trylinki nie będę się czepiał, bo nie wiem czemu służy :-)
Z wynalazkiem profesora Trylińskiego to w ogóle powinno się uważać, żeby nie umieszczać go na terenie obiektów wyglądających na ex pruskie w sposób sugerujący że był tam od zawsze, bo to jednak jest bardzo polski materiał, który produkowano w IIRP głównie na nawierzchnie dróg publicznych i placów, masowo stosowano trylinkę dopiero po wojnie i to wtedy stała się materiałem do utwardzania wszystkich dróżek, placów, składów itp.
Profesor opatentował również sześciokątne płyty chodnikowe, ale te się nie przyjęły tak jak drogowe. Kojarzę je jedynie z przedwojennych zdjęć.
Ostatnio zmieniony 29 paź 2014, 10:09 przez hugwa, łącznie zmieniany 1 raz.
- PiotrT
- Kontakt:
- PiotrT
- Kontakt:
- PiotrT
- Kontakt:
Tak Arturze, wiem że są o większym prądzie maksymalnym. Ten dekoder miałem uszkodzony wiec postanowiłem go wykorzystać i tak jak pisałem przetestować jak to będzie działało. Pomost trzeba ustawiać na oko. Chciałem sprawdzić czy da się to zrobić za pomocą pokrętła na MM i jak precyzyjnie da się nim sterować. Miejsce jest praktycznie nieograniczone 

A gdyby tak ten dźwig zrobić z napędem

A gdyby tak ten dźwig zrobić z napędem

Ostatnio zmieniony 23 paź 2014, 08:57 przez PiotrT, łącznie zmieniany 2 razy.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Przecież są większe dekodery o Imax 1, i więcej, amper (np Tams Elektronik LD-G 33 Plus)PiotrT pisze:Dekoder ma obciążenie do 0,7A. W instrukcji silnika jest maksymalnie 0.837A

Ostatnio zmieniony 23 paź 2014, 08:37 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 2 razy.