Makieta modułowa by TKt48
Moderator: mod-Makieta Modułowa
- Karol
- Moderator
- Kontakt:
Re: Makieta modułowa by TKt48
Miód ze smalcem ale krzaczki by ciutke poprawił
-
- Kontakt:
- Mariusz
- Kontakt:
Jakby jeszcze zasłonką z wagonu pekapowską okno zasłonił.... 5 z +
- Charakterek
- Kontakt:
No i jest gites majones!
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Dzisiaj jadę do TKt i mam mały patent jak zrobić oświetlenie LEDowe udające doskonale żarówki
Mam nadzeję ze pokombinujemy z Michałem, co 

-
- Kontakt:
Cześć,
Jeśli chodzi o zieleń to nic przy niej nie kombinowałem,jednak mnie się bardzo podobają takie chaszcze
Tylko taka normalna żarówka mało daje,np.wczoraj dałem tam zwykłą,(3V)żółtą diodę i efekt był taki,że nic nie było w środku widać,więc zastosowałem superlight'aCharakterek pisze:Łoj! Z tym oświetleniem to dałeś na całego. W takich domkach najczęściej pod sufitem wisiała normalna żarówka 60W. Zatem to ewidentnie do poprawy. Tą diodę pomaluj jakoś, by ją ściemnić i pożółcić.

Jeśli chodzi o zieleń to nic przy niej nie kombinowałem,jednak mnie się bardzo podobają takie chaszcze

Jednak teraz nie będe jej przecież zrywał z powrotem,żeby dać jej zieleni,bo to nie warte zachodu,jeśli już to dam na pastwisku te białe kwiatki na polu+jakieś małe krzaczki.miki pisze:chaszcze - fakt przydało by im się trochę zieleniny, bo po teksańsku to wygląda, w środku wystrzyżone (może te białe kwiatki dać?).
-
- Kontakt:
nie jest źle, na zewnątrz "corralu" chaszcze - fakt przydało by im się trochę zieleniny, bo po teksańsku to wygląda, w środku wystrzyżone (może te białe kwiatki dać?).
Może trochę wyższych zielonych krzaków - wiem, najłatwiej się mówi

- Charakterek
- Kontakt:
Łoj! Z tym oświetleniem to dałeś na całego. W takich domkach najczęściej pod sufitem wisiała normalna żarówka 60W. Zatem to ewidentnie do poprawy. Tą diodę pomaluj jakoś, by ją ściemnić i pożółcić. W żadnym wypadku nie montuj tam 10 000 świetlówek!
A co do pól - trochę napaćkane za dużo. Poniżej fotki pól - aż tak wielu przejściu tonów tam nie ma...

A co do pól - trochę napaćkane za dużo. Poniżej fotki pól - aż tak wielu przejściu tonów tam nie ma...

-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Z tą propozycją się nie zgodzę. Wystąpi zbyt duży kontrast kolorów.miki pisze:Jako pojedyńcze większe krzaki tak.dobrze by wyglądała tutaj jakaś jasno-zielona gąbka na siateczce?
Również z zastosowanie trawy Polak 6mm (nie 5mm jak napisał "Drlukasz") czyli serii 76xx jako trawy uważam za dość problematyczne. Trawa 2mm to seria 77xx
Jak widać autor modułu dość konsekwentnie (i z dużym wyczuciem) stosuje kolorystykę letnio-jesienną i niech tak pozostanie.
Podobnie jak kolega Miki nie zalecam tu lasu a jedynie kilka wyższych krzaków i drzew typu sosna, świerk. brzoza czyli gatunków występujących w rejonach suchych i wyjałowionych.
Kolorystyka zastosowana przez TKt48 jest rzadko spotykana (ja musiałem się z nią oswoić)
i tu gratulacje za odwagę i efekty pracy.
-
- Kontakt:
Ponoć kiedyś torowiska było regularnie odchwaszczane,stacje sprzątane itd.Pomysł ze śmieciami oraz pozostałością po ogródkach działkowych odpada,niech łąka (chociaż wysuszona,lecz to się powinno zmienić)pozostanie łąką,las-lasem,bo tak jak pisał Filip-kto by chciał mieć śmieci na makiecie?? U mnie tylko zapuszczona jest przyroda i niech tak będzie...
Ostatnio zmieniony 12 lip 2006, 17:19 przez TKt48-151, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Sugerujesz, że jak nie ma śmieci to realizm spada? Obawiam się, że o tzw realiźmie masz dość kiepskie pojęcie (podobnie jak i wielu innych rzeczach, związanych z modelarstwem). Nie ma to jak dobre rady mistrzów wirtualnego modelarstwa.
P.S. "....dobre rady nic nie kosztują i zazwyczaj są warte swej ceny..."
P.S. "....dobre rady nic nie kosztują i zazwyczaj są warte swej ceny..."
Ostatnio zmieniony 12 lip 2006, 16:02 przez miki, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Jeśli ten moduł ma odwzorowywać polskę, a jest tam jakaś budowla, to śmieci podniosą realizm. Tylko kto by chciał mieć śmieci na swojej makiecie 

Nowa galeria: http://picasaweb.google.pl/haikueurope/
-
- Kontakt:
Śmieci i inne ogródki proponuję, żebyś umieścił na swojej makiecie. Ten modulik nie zasłużył na takie potraktowanie.