Tak jak przypuszczałem efekt był piorunujący. Urzekła mnie cichobieżność nowych lokomotyw a co za tym idzie możliwość zastosowania efektów dźwiękowych. Zastosowanie DCC to też już tylko formalność a raczej musi zaczekać na odpowiedni etap. W rezultacie nie mogłem się oprzeć i zakupiłem Ok 1 z wagonami Tiliga w barwach PKP.

Serdeczne dzięki dla Jarka za pomoc w zakupie.
Dziękuje też kolegom z wystawy w Łapach za rady oraz fajną atmosferę.
Teraz czas na dopięcie budżetu i zakup torów. Pociesza mnie też fakt, że według projektu w Scarmie musiał bym zastosować jeden rozjazd typu EW1 i spróbuje zamienić go na EW2.
(planowałem EW1 poza liniami głównymi dla zmniejszenia powierzchni makiety)
Pomimo że projekt w wersji elektronicznej traktuję poglądowo daje on jednak w miarę realną wizję całości.
Może ma ktoś doświadczenie lub sugestie co do sztywności podstawy pod makietę w wersji gdzie kratownica nie jest w całości przykryta jednym arkuszem płyty lub sklejki a poziomy są budowane niezależnie na swoich wysokościach? Chodzi o to, że w moim projekcie na najniższym poziomie jest niezbyt duża część torów, na następnym jest stacja i większość zabudowy a na następnym znowu mniejsza część torów. Nie jestem przekonany czy dobrze będzie do płaskiego stołu dobudowywać następne poziomy o też nie małej powierzchni i jak wpłynie to na ciężar całości. Z drugiej strony po zastosowaniu większych łuków i rozjazdów wymiar rozrósł się do 150x250 cm i chciałbym znaleźć kompromis pomiędzy sztywnością a masą. Co o tym sądzicie ?