Tak się bawi centrum Polski

Wiadomości i dyskusje, o imprezach modelarskich

Moderator: mod-Imprezy

Awatar użytkownika
kolejarz
Kontakt:

Re: Tak się bawi centrum Polski

Post autor: kolejarz »

Ponownie, owocne spotkanie jest już za nami :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie było WIELKIEJ zabawy, czy długich składów, ale za to oczekiwane, oświetlone doppelstockwageny wraz z BR 143 oraz skład węglarek ciągniętych przez Taurusa

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać na zdjęciach, wagony piętrowe zostały oświetlone białymi diodami, a całe oświetlenie jest zrobione przeze mnie. Niestety, coś w sterowniczym nawaliło i dwie diody przestały świecić, ale zostanie to naprawione.
Tak samo BR182 ma wymienione pantografy i zrobione oświetlenie kabiny.
Nic więcej nie robiliśmy, ze względu na dzień i godzinę…. Ale i tak było ciekawie.
Oprócz nas, nasze dziewczyny się w końcu spotkały, cały czas gadały…gadały….gadały…. i też są zadowolone :) co nas bardzo ucieszyło….

Obrazek
Ostatnio zmieniony 09 lis 2006, 14:38 przez kolejarz, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Krzysiek
Kontakt:

Post autor: Krzysiek »

maciej_kolej pisze:Siecią jezdną chyba
Też :mrgreen:
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Krzysiek pisze: Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych trakcją elektryczną i siecią trakcyjną!!! :D
Siecią jezdną chyba :lol:
Awatar użytkownika
Krzysiek
Kontakt:

ArturSch pisze:To może mówmy po prostu TRAKCJA ew trakcja elektryczna - mając na myśli sieć trakcyjną, o przepraszam : SIEĆ JEZDNA ...i będzie po kłopocie !!
ZDECYDOWANIE NIE!!!

Jak już wcześniej ustaliliśmy, pojęcie "trakcja" jest związane z ruchem, a sieć trakcyjna czy jezdna się nie porusza. Mówiąc "trakcja elektryczna" mamy na myśli prowadzenie ruchu pojazdami elektrycznymi (nawet wózek akumulatorowy, czy nasz zabytowy Wittwelt - nie wiem czy dobrze to napisałem - to właśnie trakcja elektryczna).
Zatem jeśli myslimy o całości urządzeń służących do zasilania elektrycznych pojazdów trakcyjnych z odbierakami prądu (pantografami) mówimy sieć trakcyja, a jeśli tylko o tym co wisi nad torem, to mówimy sieć jezdna. Koniec i kropka.
Inaczej już nie będzie choćby nie wiem co. :lol:

Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych trakcją elektryczną i siecią trakcyjną!!! :D
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Krzysiek pisze:Jak widać, pomimo tego że może tak się wydaje, zagadnienie sieci trakcyjnej nie jest wcale takie proste.
To może mówmy po prostu TRAKCJA ew trakcja elektryczna - mając na myśli sieć trakcyjną, o przepraszam : SIEĆ JEZDNA ...i będzie po kłopocie !!
:mrgreen:
Awatar użytkownika
Krzysiek
Kontakt:

Mariusz pisze:A co do tej nieszczęsnej trakcji, to jest jeszcze inaczej:
to pod czym jeździmy to siec jezdna!
DOKŁADNIE TAK!!!
Dlatego że w skład sieci trakcyjnej wchodzi SIEĆ JEZDNA i SIEĆ POWROTNA, którą prąd pobrany z sieci jezdnej powraca do podstacji trakcyjnej.
Na sieć powrotną składa się układ torów wraz z zespołem połaczeń i innych urządzeń umożliwiających przepływ prądu powrotnego.
Mariusz pisze:Siec trakcyjna jak sami doszliśmy znaczenia słowa jest niewłaściwym określeniem.
Można przez nią rozumiec rozmieszczenie pojazdów danej trakcji na jakimś obszarze i obsługę przez nie jakiejś sieci.
W związku z tym co napisałem powyżej nie można tego tak rozumieć. Mając na myśli całość urządzeń, które mają służyć zasilaniu elektrycznych pojazdów trakcyjnych, mówimy SIEĆ TRAKCYJNA! Przy czym podstacje trakcyjne NIE SĄ elementem sieci trakcyjnej.

Jak widać, pomimo tego że może tak się wydaje, zagadnienie sieci trakcyjnej nie jest wcale takie proste.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Super,super,super!!!
Też ostatnio robię filmy przy takowej zabawie.
A co do tej nieszczęsnej trakcji, to jest jeszcze inaczej:
to pod czym jeździmy to siec jezdna!
Siec trakcyjna jak sami doszliśmy znaczenia słowa jest niewłaściwym określeniem.
Można przez nią rozumiec rozmieszczenie pojazdów danej trakcji na jakimś obszarze i obsługę przez nie jakiejś sieci.
A więc kochani: to co nad torem wisi to siec jezdna, tak przynajmniej mnie uczono w TK.
I ja pod takową śmigam w rzeczywistości.
Awatar użytkownika
kolejarz
Kontakt:

A to jak zdjęć jeszcze trochę poszło, to ja zapodam jeszcze jednego klipa...

1-wszy przejazd towarowego

Ten plik ma 5,4Mb i tak jak poprzednie zostanie skasowany...
Awatar użytkownika
Krzysiek
Kontakt:

kolejarz pisze: Na załączonych zdjęciach widać zielone słupy, pełne. Słupy te są wykonane z drewna i pomalowane. Widać też słupy starej produkcji za czasów BTTB (te szare kratowane) oraz nowe Viessmann'y (te zielone kratowane). Druty poprzeczne pamiętają jeszcze czasy BTTB, jak i drut ślizgowy

No i dokładniej widać mocowanie drutów do słupa na 4-tym zdjęciu od góry w reportażu.
Nie do końca prawda, choć na zdjęciach wszystko dokładnie widać.

Moje słupy są pełne, ale nie z drewna, a z profili z tworzywa sztucznego - malowane.
Druty nośne w zawieszeniach poprzecznych to nie czasy BTTB, ale współczesne. Jest to drut o przekroju 0,8 mm o odpowiedniej sztywności.
Druty ślizgowe (pewnie chodzi o przęsła sieciowe) to przecież jak najbardziej oryginalne Viessmanny!!!!!

Ale wielkie dzięki za foty!!! :)

W każdym razie było przy tym od groma roboty!
Awatar użytkownika
kolejarz
Kontakt:

ArturSch pisze:Proszę, może o troszkę więcej szczegółów, fotki itp. Słupy - pełne, samorobne ?
Tutaj może ja wyjaśnię, bo zanim Krzychu coś wklei, to trochę czasu minie :P

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na załączonych zdjęciach widać zielone słupy, pełne. Słupy te są wykonane z drewna i pomalowane. Widać też słupy starej produkcji za czasów BTTB (te szare kratowane) oraz nowe Viessmann'y (te zielone kratowane). Druty poprzeczne pamiętają jeszcze czasy BTTB, jak i drut ślizgowy

No i dokładniej widać mocowanie drutów do słupa na 4-tym zdjęciu od góry w reportażu.
Ostatnio zmieniony 08 wrz 2006, 14:39 przez kolejarz, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Krzysiek pisze:Zawieszenia poprzezczne, to moja produkcja.
Proszę, może o troszkę więcej szczegółów, fotki itp. Słupy - pełne, samorobne ?
Awatar użytkownika
Krzysiek
Kontakt:

maciej_kolej pisze:Powiedz mi jeszcze ile metrów ma ta sieć i jakiej firmy zastosowałeś słupy i druty?
O rany! Nigdy nie liczyłem tego na metry, ale będzie tego z jakieś 11 m (100% zelektryfikowanych torów :lol: ) Słupy indywidualne i przęsła sieciowe to oczywiście Viessmann (i kilka słupów od K3nskiego). Zawieszenia poprzezczne, to moja produkcja. Biorąc pod uwage, że jeden komplet zawieszenia poprzecznego kosztuje ponad 100 zł, to to co potrzebowałem zeżarłoby mnie finansowo. :cry:
Awatar użytkownika
Krzysiek
Kontakt:

gbbsoft pisze:Skoro tak, to co to jest trakcja? :D
Tak na szybko znalazłem to:
http://www.slownik-online.pl/kopalinski ... 77bc3c.php

Ogólnie rzecz biorąc pojęcie wywodzi się z łaciny. Aby było jasno, prosto i przejrzyście trakcja to prowadzenie ruchu określonym rodzajem pojazdów. Mówi się o trakcji elektrycznej (tramwaje, elektryczne pojazdy kolejowe, metro), spalinowej, parowej, a nawet o trakcji tramwajowej czy autobusowej.

Często w mediach słyszy się jak dziennikarze mówią o pozrywanych sieciach elektroenergetycznych w następujących słowach "wiatr pozrywał trakcję elektryczną". Jest to poważny błąd wynikający z niewiedzy!!!
Pojęcie "trakcja" ZAWSZE związane jest z RUCHEM. Sieć trakcyjna jest nierozerwalnie związana z trakcją elektryczną, ale to są dwa kompletnie różnie pojęcia.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

gbbsoft pisze:
Krzysiek pisze:Nie trakcja, tylko [shadow=red]SIEĆ TRAKCYJNA [/shadow]!! !! !!
Skoro tak, to co to jest trakcja? :D
Trakcja moze byc parowa, spalinowa lub elektryczna.

Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

gbbsoft pisze:Skoro tak, to co to jest trakcja? :D
Sposób napędu - masz trakcję konną, parową, spalinową itede a nawet - tłumacząc dosłownie - trakcję Citroena czyli rewolucyjny sposób napędu na przednie koła w samochodzie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Imprezy”