Oznaczenia wagonów

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

miki
Kontakt:

Re: Oznaczenia wagonów

Post autor: miki »

Trzeba sobie powiedzieć otwarcie: Tillig pod tym kątem jest tragiczny...
No i kolejne "poważne" potraktowanie swoich klientów przez Tilliga.

Ja nie chcę najnowszych sprzęgów! Chcę stare! I co? Mam teraz osobno za nie płacić?

NIE! Na pewno nie!
To nic innego jak poprostu kolejne "poważne" potraktowanie" klienta przez firmę Tillig...
Obrazek Fermencik? Pierwsze zauroczenie minęło? Obrazek
Ostatnio zmieniony 31 sie 2006, 06:23 przez miki, łącznie zmieniany 3 razy.
ArturSwider

Post autor: ArturSwider »

Hi,
Czy podejrzewacie, że przez tyle lat, jakie upłynęły od pojawienia sie tego modelu, nikt tego błędu nie zauważył? Nikt z rzeszy niemieckich modelarzy nie zwrócił na to uwagi? Szczerze wątpię. Poza tym takich (mniejszych bąć większych) nieścisłości jest więcej, zwłaszcza w odniesieniu do opisu epok kolejowych.
Trzeba sobie powiedzieć otwarcie: Tillig pod tym kątem jest tragiczny... :?
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

Czy podejrzewacie, że przez tyle lat, jakie upłynęły od pojawienia sie tego modelu, nikt tego błędu nie zauważył? Nikt z rzeszy niemieckich modelarzy nie zwrócił na to uwagi? Szczerze wątpię. Poza tym takich (mniejszych bąć większych) nieścisłości jest więcej, zwłaszcza w odniesieniu do opisu epok kolejowych.
Ostatnio zmieniony 28 sie 2006, 10:31 przez DBv, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

Już wysłałem maila do Pana Andrzeja - on prześle to do Tilliga!
Awatar użytkownika
Ciamosław
Kontakt:

Post autor: Ciamosław »

DBv pisze:Jeśli już to nie DSB, a Ostbanen.
No tak racja, ale ogólnie rzecz biorąc koleje stacjonujące w Danii, czyli coś dla mnie.
MarcinSz
Kontakt:

Post autor: MarcinSz »

ArturSch pisze: Może trzeba by zapytać Firmę, wskazać, że nam się nie zgadza ?? Czy mamy jakieś na nich przełożenie ??
Sądzę, że można do nich wystąpić jako TT Club, ale czyniąc to oficjalnie - sformułowac zapytanie polskiego TT Clubu i przekazać je - poprzez przedstawiciela TT Club na Polskę - na ręce Pani Leuschke (jeśli dobrze pamiętam nazwisko).
Wtedy pewnie odpowiedzą. Ale co i czy z jakimkolwiek przełożeniem na modele - któż to wie...
Marcin Szwanenfeld
ArturSwider

Post autor: ArturSwider »

Hi,
Dlaczego Tillig napisał na opakowaniu tej cysterny, że jest to oznaczenie DB?
Aby nie był to kolejny z Tilligowych "wypadków przy pracy"... :?
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Ciamek pisze:No to fajnie by było gdyby się okazało że to DSB a nie DB.
Jeśli już to nie DSB, a Ostbanen.
Awatar użytkownika
Ciamosław
Kontakt:

No to fajnie by było gdyby się okazało że to DSB a nie DB, bo tak prawdę mówiąc to ja kupiłem 3 takie cysterny Texaco a że są na nich napisy po duńsku to dopiero zauważyłem jak już je przywiozłem do domu.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Charakterek pisze:1. Błąd Tilliga
DBv pisze:... taki sam opis pojawia sie we wszystkich kolejnych katalogach - nikt nie raczył go naprawić.
A może po prostu NIE WIEDZĄ o błedzie. Ktoś napisał, zakładam że w dobrej wierze, a później nikt nie weryfikuje. Może trzeba by zapytać Firmę, wskazać, że nam się nie zgadza ?? Czy mamy jakieś na nich przełożenie ??

Pamiętam minę syna Tilliga w sklepie, jak go zacząłem odpytywać dlaczego niebieski kanciak nie ma białego krawatu ...on tego NIE ZAUWAŻYŁ !! Możliwe, że w masie innych problemów, takie szczegóły im umykają i właśnie dobrze by było jakbyśmy im zwaracli uwagę na takie nieścisłości - nas to obchodzi !!
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Jakś chyba kolejny mało poważny opis modelu. Wagon wyraźnie nie niemiecki (czy duński, szwedzki czy fiński, to ja już nie wnikam, bo sie na tych jezykach nie znam). Fakt, ze jedyny opis jaki posiada to opis duńskich kolei Ostbanen. Pewnie poszli w opisie z rozpędu. Dziwne jedynie, że poczawszy od pierwszego roku, kiedy model zapowiedziano (tj. Nowości 2002), taki sam opis pojawia sie we wszystkich kolejnych katalogach - nikt nie raczył go naprawić. Jedna chyba z wielu błędnych informacji w katalogach Tilliga. Wystraczy wspomnieć, jaki opis pojawił sie przy pierwszych zapowiedziach 2-os. platformy Ks.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

1. Błąd Tilliga
2. Może te koleje są jakimś odłamem DB? Lub też DB wykupiła w nich udziały. Bo od 2001 twierdzą, że to DB!
Awatar użytkownika
Ciamosław
Kontakt:

Oznaczenia wagonów

Dlaczego Tillig napisał na opakowaniu tej cysterny, że jest to oznaczenie DB, jeżeli wszystkie napisy na tablicach wagonu są po duńsku a w dodatku na jednej jest napisane, że jest przeznaczona tylko do transportu lokalnego portu w Køge (to niedaleko Kopenhagi). ??
Obrazek
Ostatnio zmieniony 27 sie 2006, 19:49 przez Ciamosław, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”