Moja kolej TT - TiTTy Twister

Nasz tabor TT i galeria jego zdjęć

Moderator: mod-Moja TT

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

Re: Moja kolej TT - TiTTy Twister

Post autor: TittyTwister »

eg_ptmkż pisze:A tu na wzór gdyński historyczny trolejbus jeden z 3 historycznych - dorobiłbym paint markerem okna i będzie jak tu ....
8) Też mam ten sam pomysł, coś tam dodać, porobić z tym coś, żeby wiarygodniej wyglądał. Jestem z Ostrawy, więc jeszcze pamiętam, jak tym jeździłem :D
Ostatnio zmieniony 12 lut 2012, 09:45 przez TittyTwister, łącznie zmieniany 1 raz.
eg_ptmkż
Kontakt:

Post autor: eg_ptmkż »

TittyTwister pisze:Chodzi o model trolejbusu Škoda 9 Tr...
A tu na wzór gdyński historyczny trolejbus jeden z 3 historycznych - dorobiłbym paint markerem okna i będzie jak tu ....
Obrazek

A tak niezła kolekcja !
Ostatnio zmieniony 11 lut 2012, 19:47 przez eg_ptmkż, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

Na żadne czeskie kolei nie może brakować pojazdów w czesku oznaczonych Raj (w znaczeniu UIC to Uacs).

Wszystkie z produkcje firmy LOCO. Niestety każdy pojazd ma sprzęg nowego typu do starego taboru, więc do każdego zainstalowałem KKK od PEHO. Od roku 2012 będzie LOCO już produkować tę pojazdy z KKK :)

:arrow: Uacs (Raj)
Obrazek

:arrow: Krkonošské vápenky Kunčice nad Labem, Uasc ČD 930 8 156-5
:arrow: Cementárny a vápenky Prachovice, Uacs ČD 930 8 372-3
:arrow: Rifest R&S, Uasc ČD 932 3 625-0
Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 11 lut 2012, 19:43 przez TittyTwister, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

Trzecia moja kolekcja jest całkiem inna, jest to tylko jeden model, ale dla mnie najbardziej wartościowy.
Chodzi o model trolejbusu Škoda 9 Tr, był produkowany dla 5. TT-wykendu (nie jestem całkiem pewien), przez firmę Tillig dla Deltax. Cena była myślę 950 Kč.

:arrow: Trolejbus Škoda 9 Tr
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 11 lut 2012, 15:21 przez TittyTwister, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

Post autor: golab »

Aż dziw bierze, że nic z produkowanego za południową granicą taboru, nie przyjęło się w naszym kochanym PRLu ...

Tyle mielibyśmy pięknych dawców ... :(
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

Jako drugą kolekcję mam też nową - grudniową kolekcję taboru firmi VIAMONT.

Muszę powiedzieć, że kolory VIAMONTU mi się bardzo podobają i cieszę się, że firmy Tillig i LOCO wyprodukowali dla nas coś bardzo fajnego.

Pojazd Tillig jako seria limitowana i wagony LOCO też seria limitowana (w grudniu 2011 się powtarzała - wiadomo o innych numerach! Kto chciał miał 4 wagony o różnych numerkach):

:arrow:
CZ VIAMONT 720 567-7 + Faccs 6699976-5 + 6699901-3:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 14 lut 2012, 18:46 przez TittyTwister, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

ArturSchŁ pisze:Szarpie, jazda szarpana, przerywana ...
Dziękuję kolego :) zapiszę sobie, żebym zapamiętał :lol: :oops:

Nie przerywa się wcałe, w sensie, że się nie zatrzyma. Zpróbuję ją rozjeżdzić i zobaczę. Jak będzie wynik, dam znać :)
Ostatnio zmieniony 05 lut 2012, 18:51 przez TittyTwister, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

TittyTwister pisze:...jak to przetłumaczyć: szkubająco, targająco,
Szarpie, jazda szarpana, przerywana ...

Rozumiem, że nie jedzie płynnie tylko wolniej-szybciej
czy
przerywa i staje całkiem ?
Ostatnio zmieniony 05 lut 2012, 18:36 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

Gloow pisze:...który model jest lepszy? Roco czy kuehn?
Muszę powiedzieć, że moim zdaniem (i nie tylko moim) co do szczegółów, Kuehn jest lepszy, fani, którzy znają dokładnie wszystkie serie, różnice itp, to mówią, że Roco ma trochę małych błędów w szczegółach, mnie to jakoś nie obchodzi, bo nie znam się na tym, mi to trochę loto :)

Ale jak ja poparzyłem na moich modelach stojących obok siebie, to muszę powiedzieć, że w sumie różnica nie jest, dobrą jakość mają jak Roco, tak i Kuehn.

Porównanie możesz sprawdzić tutaj:
Trainmaniak - Brejlovci - galeria

Niestety muszę powiedzieć, że co do jazdy ma Roco super ruch, ale Kuehn niestety nie :( Widziałem już u nas na stronie sklepu internetowego napisane, że "ogólnie są znane problemy jazdy Okularników od Kuehna, ale że oni próbowali lokomotywę i że nie widzieli żadnych problemów.

Mój zielono-szary (próbowałem tylko w DCC) ma problemy z wolną jazdą, jeździ, kurde, jak to przetłumaczyć: szkubająco, targająco, jazda nie jest płynna, gładka. W jednym kierunku jest gorsza i w drugim lepsza. Przy 25 % szybkości już jedzie dobrze w obydwóch kierunkach. Ale także szkube, targnie, drze przy zmianach szybkości.

Ale muszę powiedzieć, że wszystkie loko od Kuehna, co mam (CD Cargo 372, SBB Cargo 482, ARRIVA), nie jeżdżą tak dobrze, jak pojazdy Roco. Bo one mają ten pojazd zbudowany podobnie przecież. Najgorzej jeździ ARRIVA, bo czasami nie da radę się uruchomić, ale reszta jeździ tak na 90 % dobrze.

Pojazd od mtb jest nie tak doskonały, trochę gorsza jakość, ale naprawdę nie dużo, ale jazda naprawdę super, gniazdo Plu16, tablice z numerkem masz na wybór, które tam wkleisz (są na samoklejącym papieru). Tutaj od Trainmaniaka jest jazda Okularnika od mtb.
Marcin pisze:Ta lokomotywa to Wasz sport narodowy kolego. Tak jak u nas SM42.
Tak, masz racje, dużo czeskich fanów zbiera Okularniki.

Jeszcze drugi pojazd "sportu narodowego" jest Zamračená, którą też będą produkować Kuehn, mtb.
Ostatnio zmieniony 05 lut 2012, 18:33 przez TittyTwister, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin »

Ta lokomotywa to Wasz sport narodowy kolego. Tak jak u nas SM42.
Gloow
Kontakt:

Post autor: Gloow »

chciałbym pokazać moją kolekjce Bejlovců.
Jak uważasz, który model jest lepszy? Roco czy kuehn? Mam CD 372 012 kuehen'a i myślę nad zwiększeniem ilostanu lokomotyw CD.
Awatar użytkownika
aviaTTor
Kontakt:

Post autor: aviaTTor »

Pozazdroscić okularników-pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

Jako pierwsze zdjęcia chciałbym pokazać moją kolekcje Bejlovců.

:arrow:
ČD Cargo 750 061-4 mtb
ČD 750 160-4 zielono-szara Kuehn
ČD 750 243-8 czerwono-żółta Kuehn
ČD 753 193-2 czerwono-żółta Roco
ČD 754 067-7 w designu Najbrt Roco
ČD 754 028-9 niebiesko-biała z pierunami żółtymi Roco
Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 14 lut 2012, 18:35 przez TittyTwister, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

Moja kolej TT - TiTTy Twister

Witam.
Od końca roku 2008 zacząłem kolekcjonować moją kolej. Mój tabor jest orientowany do epoki V-VI, trakcja spalinowa, DCC.

Więc chciałbym się też podzielić z wami moją kolekcją, która będzie chyba trochę inna niż ma tutaj większość, bo mój tabor to głownie pociągi jeżdżące w Republice Czeskiej (jak pewnie zauważyliście z mojej gramatyki :D )

Nie będę tu dawać zdjęcia każdego kąsku, ale chciałbym pokazać moje "zestawy tematyczne". Największy mam zestaw DB Cargo w ilości 21 egzemplarzy. Dalej pokażę jakieś egzemplarze, które nie są seryjne :)
Ostatnio zmieniony 05 lut 2012, 16:38 przez TittyTwister, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moja TT”